Ültessünk fát! Faültetési akció a Kertvárosban 2018

Az Önkormányzat 2018-ban is meghirdeti az őszi lakossági faültetési akciót, melynek keretében igényelhetőek díszfák a lakóház előtti zöldsávba, közterületre, amelyeket az Önkormányzat ingyenesen biztosít.

Az akcióban igényelhető fák tulajdonságai és a pályázási feltételek:

  • Földlabdás példányok igényelhetők 10/12-es törzskörmérettel
  • Egy cím elé maximum 5 db fa igényelhető
  • A földlabdás fák kiszállításáról a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet gondoskodik
  • A fa ültetési helyét Irodánk dolgozóival lehet egyeztetni (telefonon, e-mail-en, a helyszínen, vagy helyszínrajz segítségével), az igénylőnek a megbeszélt helyen kell kiásni az 1x1x1 méteres ültetőgödröt a megadott határidőig. Amennyiben a helyszínen nem található kellő méretű ültetőgödör, akkor a fát nem tudjuk az igénylőnek átadni!
  • A meghirdetett kiszállítás napján Kerületgazda Szolgáltató Szervezett munkatársai a kiásott gödörbe állítják a fát és a helyszínen hagyják a támrudat, illetve a törzsvédő hengert, az ültetés és beiszapolás az igénylő feladata, melyet a szállítás napján köteles elvégezni. Szállításkor az igénylő aláírásával igazolja, hogy a kért fát átvette.
  • Az igényelhető fajták közül választhatnak a lakók, de az Iroda dolgozói változtathatnak az igényelt fajtán indokolt esetben, pl: vezeték alá túl nagy fa igénylése, meglévő egységes fasorba más fajta ültetése, nem elegendő ültetési távolság….
  • A jelentkezések iktatása a jelentkezés sorrendjében történik.

A tavalyi évek pozitív tapasztalatai után reméljük, idén sok új fával gazdagíthatjuk a kerület állományát!

 

A választható fák között szerepel:

  • Hárs, juhar és kőris, melyek nagykoronájú honos fajok, árnyékot adnak, kedvező mikroklímát teremtenek és magas pormegkötő képességgel rendelkeznek.
  • Pirosvirágú vadgesztenye, lepényfa, gömbkőris, csörgőfa, és közepes méretű kőrisfajták (pontosat a faiskolai készlet ismeretében tudunk mondani), melyek közepes növekedésűek, ezért légvezeték alá is ültethetők, jó várostűrő képességük garantálja, hogy sokáig díszítsék a kerületet.
  • Galagonyafa, díszkörte, alacsony juhar és júdásfa, melyek kifejezetten alacsony növekedésűek, és lehetővé teszik, hogy akár nagyon keskeny zöldsáv és alacsonyan húzott vezeték mellett se maradjon fátlan az ingatlan előtti zöldsáv! Ezeket a fákat csak kifejezetten olyan helyre ajánljuk, ahol nagyobb fafaj kiültetése nem megoldható.

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 3.

Jelentkezni lehet írásban: a Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájánál a 1163 Budapest, Havashalom utca 43. címen

vagy e-mailben: kornyezet [kukac] bp16 [pont] hu.

Az alábbi adatokat kérjük feltüntetni a jelentkezéskor: név, telefonszám, e-mail cím, értesítési cím, valamint az a cím, ahova a fát kérik (sarokingatlannál az utcát kérjük jelölje). Telefonon történő jelentkezést nem fogadunk el!

A Környezetvédelmi Iroda a címeket szeptember-október folyamán ellenőrzi, hogy megfelelnek-e az akció feltételeinek, majd írásban értesíti a jelentkezőket a döntésről. A facsemeték kiszállítására a lombhullás után, október végén, november elején a fagyok beállta előtt kerül sor.

Csatolt fájlokMéretKözzétéve
Microsoft Office dokumentum ikonja lakossagi_faultetesiakcio_igenylo_lap.doc46 KB2018.07.03.
Microsoft Office dokumentum ikonja faultetesi_akcio_felhivas_2018_rovid_fb.doc546 KB2018.07.03.
Fájl faultetesi_akcio_2018_fafajok_fafajtak.docx3.56 MB2018.07.04.