Ugrás a tartalomra

A protestáns egyházak I. rész

Kertvárosi Helytörténeti Füzetek 14.

A protestáns egyházak I. rész

A füzetek 14. kötete a Rákosszentmihály-sashalmi, a mátyásföldi és az árpádföldi református egyházközségek, valamint a rákosszentmihályi és cinkotai baptista gyülekezetek történetét mutatja be.

A könyv első részében Páncél Tivadar nyugalmazott református lelkész, a kerület díszpolgára mutatja be a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Egyházközség történetét 1901-től 2002-ig. A két község közös templomot kapott az Árkay Aladár tervezte épületben, a fejezet első részében az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhetünk. A fejezet időrendi sorrendben kíséri végig a református lelkészek szolgálatát a két község hívei körében.

A második rész a Mátyásföldi Református Gyülekezet és az árpádföldi gyülekezetrész történetét tárgyalja. A fejezetet Bíró Ferenc nyugalmazott református lelkész, a kerület díszpolgára írta meg, amiből megismerhetjük a két község két temploma építésének és gyülekezeti életének kronologikus történetét.

A harmadik részben a rákosszentmihályi és a cinkotai baptista gyülekezetek történetét olvashatjuk Andriska Pál újságíró tollából.

A Protestáns egyházak történetét gazdag archív és mai fekete-fehér és színes képanyag illusztrálja.

A füzet már nem kapható, csak a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményél helyben olvasható.