Ugrás a tartalomra

Cinkota története I.

cinkota története 1

Lantos Antal: Cinkota története I-II-III. kötet

A XVI. kerület legősibb elődtelepülése Cinkota, a legrégebbi fennmaradt emlékek, a mai evangélikus templom ősi kövei, ezer év múltra tekintenek vissza. Lantos Antal három kötetben dolgozta fel a település történetét, a Mohácsot követő időszaktól 1950-ig. A könyvsorozat a levéltári kutatások során talált gazdag dokumentumanyag alapján készült el.

Az első kötet több, mint háromszáz esztendő történetét dolgozza fel, a XVI. századtól 1860-ig. A gazdag levéltári anyag egy részét a szerző latinból, ószlovákból és gyakran régies írással írt magyarból fordíttatta ma is olvasható magyar nyelvre. A kötetet gazdagon illusztrálják a korabeli metszetek, térképek és iratok kiemelt részeinek másolatai.

A szerző a második és a harmadik kötetben is a korabeli írásos emlékekre, képviselőtestületi jegyzőkönyvekre, helyi sajtóinformációkra támaszkodva mutatja be a kilencven év társadalmi, gazdasági változásait a település története kapcsán.

A második kötet 1860-tól, a feudális birtokviszonyok felszámolásától mutatja be Cinkota történetét 1920-ig.

A harmadik kötet az önálló Cinkota utolsó 30 évét dolgozza fel, az 1920-as évektől kezdve a település Budapesthez csatolásáig, 1950-ig.

Ára: 1200 Ft