Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Választási Iroda tájékoztatója

Tisztelt Választópolgárok!

Ezúton tájékoztatom Önöket a 2016. október 2. napjára (vasárnap) kitűzött országos népszavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A szavazás napján lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát.
Átjelentkezést 2016. szeptember 30-án 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt 2016. szeptember 24-én 16 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon vagy levélben, illetve személyesen a lakóhely szerint illetékes választási irodától (XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal, 1163 Budapest, Havashalom u. 43. fsz. 8. szoba, tel: 401-1473).

Ha Ön mozgásában gátolt, és emiatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, kérheti, hogy a szavazatszámláló bizottság vigye ki Önhöz a mozgóurnát. Mozgóurna csak írásban kérhető! Mozgóurnát a szavazás napja előtt a helyi választási irodától, a szavazás napján 15 óráig a lakóhelye szerinti szavazatszámláló bizottságtól kérhet.

Felhívom a Tisztelt Választópolgárok figyelmét arra, hogy a választási értesítőt figyelmesen olvassák el, mivel az tartalmazza, hogy a választópolgár lakcíme melyik szavazókörhöz tartozik, továbbá, hogy az a szavazókör melyik önkormányzati intézményben (szavazóhelyiség) található! 

A szavazás során a szavazatszámláló bizottság először megállapítja az Ön személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. A személyazonosság és a lakcím vagy személyi azonosító igazolására a következő, érvényes igazolványok alkalmasak:

  • lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány (régi, könyvecske formátumú) vagy
  • személyazonosító igazolvány (kártya formátumú), vagy útlevél, vagy vezetői engedély (kártya formátumú) és mindegyik felsorolt igazolvány mellett a lakcímigazolvány (lakcímkártya).

Ha Ön a fent felsorolt okmányok egyikével sem rendelkezik a szavazás napján, vagy azok érvényessége lejárt, nem szavazhat, ezért kérem, hogy okmányai érvényességét nézze meg, és szükség esetén gondoskodjon arról, hogy okmánya a szavazás napján érvényes legyen!

Tájékoztatom a Tisztelt Választópolgárokat, hogy a Polgármesteri Hivatalban Választási Információs Szolgálat működik, ahol munkatársaim készséggel állnak a rendelkezésükre. Telefonon: 4011-473, e-mailben: hvi@bp16.hu.

További információkat találhatnak az országos népszavazással kapcsolatban a www.valasztas.hu, valamint a www.bp16.hu weboldalakon is.

Ancsin László sk.
a Helyi Választási Iroda vezetője