Ugrás a tartalomra

Pihenjen Tusnádfürdőn!

"Tekintetem szárnyat repesve bontott,
átöleltem a hullám-horizontot -
s tetőit, többet száznál és ezernél,
- s titokzatos szót mondtam akkor: Erdély."
Utak állapota/ Áprily Lajos / 

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának kezelésé-ben áll az erdélyi Tusnád Apartman, mely renoválása és felszerelése befejeződött, így most már Önnek is alkalma nyílik élni ezzel a csodálatos lehetőséggel.
Engedje meg, hogy bemutassam az Apartmant, és tájékoztassam Önt az igénybevételi lehetőségekről.
A Tusnád Apartman Tusnádfürdőn, a Fenyő u. 10 szám alatt található.

Tusnádfürdő

Tusnádfürdő és környékén körülbelül 200 olyan dolgot lehetne említeni, amit érdemes megnézni, de csak néhány dolgot engedjék meg, hogy meséljek a településről és környékéről.(Persze érdemes egy kicsit böngészni a neten is, ez itt a város hivatalos honlapja: http://www.tusnadfurdo.ro/hu/)

Tusnádfürdőnek több borvízforrása is van, melyek közül a legismertebbek a Mikes-, az Apor-, a Rudi-, a Szent Anna- és a Stefanescu-források. A városból öt jól jelzett turistaösvény indul a környék nevezetességeihez: a Ludmilla-kilátóhoz (725m), a Vártetőhöz (1079m) - Erdély legnagyobb kora vaskori erődje, melynek romterülete 2 ha -, a Sólyom-kőre (824m) - Tusnádfürdő legszebb kilátója -, a Szent Anna-tóhoz és a Nagy-Piliskére. Tusnádfürdőn gyógyászati lehetőségeket kínálnak a hely gyógyvizei, gázömlései, valamint a helység szubalpesi éghajlata és erőteljesen negatív ionizációjú levegője. Tusnádfürdő gyógyászati tényezői és azok gyógyhatása Tusnádfürdőt a természet gazdagon megáldotta gyógytényezőkkel, fürdő- és ivókúrára egyaránt hatásos ásványvizei több mint 140 éve állnak az emberiség szolgálatában. Pár kilométeres autóútra található az apartmantól a Mohos-tőzegláp és a Szent Anna-tó, melyek Európa szerte az ismertebb természeti ritkaságok közé tartoznak. A tó vize - a könyvek szerint - a desztillált víz tisztaságával vetekszik.

 A Mohos-tó évezredeken át egyre apadt és lassan elmocsarasodott, igazi magashegyi felláppá változva. Huzamosabb esőzések idején a 10 m vastag iszapos tőzegréteg úgy megtelik vízzel, mint a szivacs, és akár az elkószált szarvasmarhát is elnyeli. A tőzeg az évezredek során elhalt tőzegmohák tömkelegéből halmozódott fel.
Tusnád környékének egyik gyógybarlangja - Moffetta a Büdös gödör nevű barlang, ami nagyon hatásos érszűkülettel kapcsolatos bántalmak gyógyításához.
Mindenképpen érdemes még ellátogatni a parajdi sóbányába, hazafelé, vagy esetleg az odaúton Korondra, közel van Csíksomlyó, és nem árt megfürdeni a Parajd melletti Szovátán található Medve tóban is, amely egy sókarszton létrejött és jelenleg a világ legnagyobb heliotermikus tava. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. (állítólag ettől lehetetlen elsüllyedni a tóban) Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 m mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek.
Ezen kívül, még vagy jónéhány olyan dolog van a környéken, ami érdeklődésre tarthat számot, de az sem mellékes, hogy ez a hely tökéletes a pihenéshez, ha a környező erdőket járja, sem felejti el a Hargitát egyhamar. Nem kell tehát ecsetelnem, hogy minimum 1 hétre érdemes ide kijönni, de akinek erre idő hiányában nincs lehetősége, akkor is szívesen látjuk egy rövid üdülésre.

Az Apartman

Az apartmanban 10 lakóegység található az alábbiak szerint.
A földszinten az 1. számú 2 ágyas, nem pótágyazható szoba, szintén a földszinten egy mozgássérültek részére kialakított 2+1 ágyas szoba illetve egy reggeliző szoba. A reggeliző szoba mindenki számára, aki saját konyhával nem rendelkező lakóegységet bérel, igénybe vehető. Minden igényt kielégítően felszerelt, van hűtő, kávé- és teafőző, mikró, kétlapos főzőlap, mindenféle evő- és főzőeszköz, poharak, bögrék stb.
Az első emeleten található 2 apartman, és ugyanígy a másodikon is 2 apartman. Az apartmanok beosztása a következő: mindegyikben 2 erkély, egy étkezős, kihúzható franciaágyas nappali, teljesen felszerelt konyhával, szekrényekkel, az étkezőben 1 asztallal és 5 székkel, egy wc-s fürdővel és egy külön wc-vel rendelkeznek. Az apartmanok hálószobái a ruhaszárítóval ellátott erkélyre nyílnak, és a franciaágy mellett egy kihúzható egyszemélyes ággyal is rendelkeznek, tehát 5 fő is kényelmesen elfér.

A harmadik emeleten 2 darab 2 ágy +1 pótágyas és 2 darab 3 ágyas szoba található. A szobákban fogas, nagyszekrény, fürdőszoba, wc, egy asztal és két szék található, erkélyük nincs.

Az alábbi árak érvényesek függetlenül a szintektől:
Szoba ár: 8.000,-Ft/éj
Apartman ár: 12.000,-Ft/éj.

Budapest Főváros XVI. kerületében lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek, illetve az Önkormányzat és költségvetési szervei alkalmazásában álló dolgozóknak jelentős kedvezményt adunk, a kedvezmények mértékéről a vagyoni@bp16.hu e-mail címen kaphat tájékozatást.

Az ár a teljes lakóegység használatára, szobák esetén a reggeliző szoba használatára is vonatkozik, függetlenül attól, hogy hány ember használja a lakóegységet. Ez az ár vonatkozik arra is, ha az apartmant például ketten, vagy akár hárman, vagy négyen vagy akár öten használják.
Télen különösen szép a táj, az apartmanok jól fűthetőek. Tusnádfürdőnek saját sípályája is van, de bárhol könnyen találhatunk szánkózásra alkalmas dombot is, vagy csak sétálni is csodálatos dolog a 40 m magas hófedte fenyők között.
A közelben lakik Imre bácsi, akinek van egy 6 személyt is elbíró lovasszánja, 100 lejért örökre emlékezetes utazásra repít bárkit a környező hegyekbe.
Nincs is annál jobb, mint szánkózni, síelni egyet, és venni egy forró zuhanyt, és elkortyolgatni egy pohár forralt bort.
A panzió EGYBEN is kiadó kollektíváknak, baráti társaságoknak. Az árról a vagyoni@bp16.hu e-mail címen érdeklődhetnek.
Remélem felkeltettem az érdeklődésüket, és jól érzik majd magukat.

Beszéljünk egy kicsit az útról is.

Gépjárművel:
http://utvonaltervezo.net/utvonaltervezo-terkep/europai-utvonaltervezo-gyors-utvonaltervezes-europa-terkepen.html
Összesen 706 km, és megállás nélkül 8 óra 41 perc. Érdemes tehát 10 órával számolni, a tapasztalataim szerint érdemesebb nappal kimenni, tehát olyan 6-7 óra tájban indulni, így este már ott vacsorázhatnak.

Vonattal:
http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll/uf
6.40-kor hétköznap a Keletiből, ez este 10-re van ott. Van hálókocsis vonat is, ez 17.40-kor indul és reggel 9-re van ott. Első osztályon 70 Euró, másodosztályon 44 Euró. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjon a pontos indulást és feltételeket illetően, mert ezek változhatnak.
Amennyiben felkeltettem érdeklődésüket, várjuk Önöket kérdéseikkel személyesen a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal Vagyonhasznosítási Irodáján, illetve elérhetőek vagyunk a 40-11-480-as közvetlen telefonszámon illetve a vagyoni@bp16.hu e-mailcímen. Amennyiben e-mailben megadják elérhetőségüket, abban az esetben mi keressük fel Önöket telefonon.

Megtisztelő érdeklődésüket megköszönve, maradok tisztelettel:

Dr. Köles Zsuzsanna
Irodavezető