Deák István bácsi 100 éves

Szász József alpolgármesternek is új volt az élmény, amikor választókörzetének legidősebb polgárát, Deák Istvánt köszönthette, aki január 1-jén töltötte be 100. életévét.
 
István bácsi Kartalon született. Történelmi idők tanúja, hiszen 1919-ben látta meg a napvilágot, négy hónapos volt, amikor a kommunisták átvették a hatalmat Magyarországon, és létre jött a Tanácsköztársaság. Ebben az évben hunyt el Ady Endre és nem sokkal később kitört a román-magyar háború. Kartalon teltek a gyermekévek, és alig érte el a felnőttkort, amikor megtalálta élete párját, és 20 évesen megnősült. Az ifjú pár boldogságának a második világháború vetett véget, hiszen megérkezett a katonai behívóparancs. István bácsi életéből négy évet vett el a háború, négy éven át kellett katonáskodnia. Leszerelése után a rendőrségnél talált munkát, majd 
bátyja hívó szavának engedelmeskedve leszerelt, és belépett a Nemzeti Bank dolgozói közé. Ott találta meg igazi helyét, hiszen 40 év munkaviszony után a Nemzeti Bank főpénztárosaként vonult nyugdíjba, majd még nyugdíjasként is sokáig visszajárt dolgozni.
1946-ban költözött feleségével Cinkotára. Házasságukból két lánygyermekük született, majd jött a három unoka, idén pedig már az öt dédunoka mellé hamarosan érkezik a hatodik, egy kislány.
A hosszú élet titkát szerinte a józan életmódban és a hitben kell keresni. Az ő életében mindkettőnek főszerep jutott. No persze azért egy kis kártyázás jó társaságban, leginkább családi körben nem volt idegen tőle, és nagyon szerette a kertészkedést is. Utóbbiról nagy bánatára már le kellett mondania, mert a lábai már nem bírnák a kerti munkát.
Szerinte lányai minden szempontból jól választottak férjet, mindössze egyetlen probléma van két vejével: ők Fradi-drukkerek, István bácsi pedig elkötelezett Újpest-szurkoló. Ebből azonban nagy családi konfliktusok azért sohasem keletkeztek.
István bácsi napjai ma már leginkább egy fotelban ülve telnek, amit egy kis tévénézés színesít. Gyakran gondol feleségére, akit már 18 évvel ezelőtt elveszített, és felidézi  tartalmas közös életük legszebb emlékeit, amelyek jó érzéssel töltik el őt. Korához képest jó egészségben, szerető családi környezetben kezdheti meg élete 101. évét. Reméljük ez az állapot még sokáig nem változik. Isten éltesse őt még nagyon sokáig!