Ugrás a tartalomra

Ronczai Sándor Emilné Erzsi néni köszöntése

Ronczai Sándor Emilnét 90. születésnapján Kovács Péter polgármester Dobre Dániel önkormányzati képviselő társaságában köszöntötte.
Erzsi néni szülei Tiszacsegén voltak pedagógusok. Lányuk mégis Debrecenben született, mert ott volt legközelebb kórház. Az elemi iskolát szülőhelyén végezte, a polgárit – nomen est omen – Polgár településen, majd a középiskola elvégzésére visszatért születési helyére, Debrecenbe. Tanárnak készült, de a háború megakadályozta abban, hogy szülei hivatását folytassa. A család fölköltözött Budapestre. A dédszülőknek volt házuk a későbbi XVI. kerületben, ami azóta is otthont ad az utódoknak, köztük Erzsi néninek is. Hivatalos munkahelyen csak néhány évig dolgozott. 1953-ban ugyanis férjhez ment, és mivel férje meg tudta teremteni a család megélhetéséhez szükséges anyagi hátteret, így Erzsi néni zavartalanul gondoskodhatott egyetlen leánygyermekükről, és főállásban őrizhette a családi tűzhelyet.
Ma már nagyon visszafogott életre kényszerül, mert látásának romlása sok kedvenc időtöltésétől megfosztja. Ezek közül talán az olvasás hiányzik a legjobban, mert egész életében szívesen vett könyveket a kezébe. Így marad a tévé, bár azt sem látja igazán jól, de legalább hallja, hogy mi is történik. Ennek ellenére megőrizte vidámságát, és ha néha-néha nincs is jóban a sorsával, ez az állapot nem tart sokáig. Ez annak is köszönhető, hogy lánya és unokája szerető gondoskodással veszik körül.
Isten éltesse őt még nagyon sokáig! 

XVI. Kerületi Újság