Ugrás a tartalomra

Temesváry Mihályné köszöntése

Temesváry Mihályné is betöltötte a 90. életévét, akit szintén Kovács Péter polgármester köszöntött. Mária néni egy kis göcseji faluban, Gétyén született, de már egészen kisgyerek korában Sármellékre költöztek. Iskolába is ott járt, majd onnan Hévízre települt át a család.  19 évesen döntött úgy, hogy szerencsét próbál a fővárosban, ahol varrni tanult. Ez jó választás volt, mert szerette benne a kreativitást és a változatosságot. Élete túlnyomó részében önálló varrónőként dolgozott. Egyszer ugyan próbálkozott egy lakóhelyéhez közeli nagyvállalatnál, de önálló gondolkodáshoz szokott egyéniségével a zajos szalagmunka sehogy nem fért össze.

A II. világháború alatt két fiútestvére és egy szomszédgyerek talált egy aknát, amely felrobbant és csak egyik testvére élte túl. 1956-ra szintén csak szorongással tud gondolni.

Mária néni 1951-ben ment férjhez. Két gyermekük született, de a másodikról kis híján le kellett mondania egy ismétlődő szívizomgyulladás miatt. Szerencsére orvos társbérlője segítségével mégis megszülethetett második lánya is. Ma pedig már négy unoka és egy dédunoka is tagja a családnak.

28 év házasság után férje megbetegedett és elhunyt. 35 éve él özvegyen, de nem magányosan, hiszen lányával egy házban lakik. Napjai olvasással, tévénézéssel telnek. Szereti a főzős műsorokat, de konyhai ügyekben sokszor adna tanácsot a műsorvezetőknek, mert Mária néni szerint némelyiküknek nagyobb az önbizalma, mint a szakértelme. Egészsége jelenleg nem a legjobb, de sok hosszú életű családtagja volt, az édesanyja is csak néhány héttel a 100. születésnapja előtt hunyt el. Így bizakodva néz a jövőbe, már csak azért is, mert Kovács Péter azt ígérte, hogy a 95. és a 100. születésnapján is fel fogja köszönteni. Isten éltesse Mária nénit még nagyon sokáig! 

XVI. Kerületi Újság