Tóth Istvánné, Anna néni köszöntése

Tóth Istvánné is a 95. születésnapját ünnepelte, akinek köszöntésére Kovács Péter polgármestert elkísérte dr. Környeiné Rátz Katalin önkormányzati képviselő, aki óvónőként az ünnepelt lányának kolléganője volt, és Ács Anikó önkormányzati képviselő, akinek pedig az ünnepelt lánya óvónénije volt.
Anna néni Heréden született, és egészen az elmúlt évekig ott élt. Szülei gazdálkodóként keresték kenyerüket, így Anna néninek már kisgyerek korától fogva bőven kijutott a mezőgazdasági munkából. Nem volt könnyebb a felnőtt élete sem, hiszen akkor a hagyományos mezőgazdasági munkák mellé a vályogtégla készítés is hozzáadódott. Amikor vályogot vetettek, napi 500 téglát készítettek. 
1941-ben kötött házasságot, amelyből egy lánya született, de ma már a két unoka és a hat dédunoka is gyakori vendég a házban.
Egész életét végigkísérte az istenhit, amely a mai napig fontos szerepet tölt be az életében. Napközben gyakran imádkozik, szórakozásképpen pedig gyakran olvasgat. Valamikor kedvenc elfoglaltsága volt a kézimunkázás, melynek bizonyítékaként lánya gyönyörű terítőket és kendőket, valamint egy színpompás népviseletbe öltöztetett babát mutat a vendégeknek.
Férjét 27 éve vesztette el, de csak két évvel ezelőtt engedett lánya hívó szavának, addig ragaszkodott herédi otthonához. Kis segítséggel maga tartotta rendbe a hatalmas kertet, ma már azonban állandó társa a bot, így a kertről le kellett mondania, felköltözött a XVI. kerületbe. Szerinte a hosszú élet titka a folyamatos munka. Lehet, hogy így van, hiszen Anna néninek bőven kijutott belőle. Kívánjuk, hogy élvezze dolgos élete gyümölcsét, lánya gondoskodását, és éltesse őt az Isten még nagyon sokáig!
 
XVI. Kerületi Újság