Ugrás a tartalomra

2021. október 23-i kitüntetések

2021. október 23-án ünnepi testületi ülésén adták át BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT elismerő díjakat, BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET DÍSZPOLGÁRA címeket, valamint Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége címeket.

Bányi GyulánéBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” elismerő díjat adományoz BÁNYI GYULÁNÉ részére:
A Kertvárosi Kertbarátok Egyesülete – amely magába foglalja a KALOT Közösségi Kert tagjait és a családi házas kertészkedőket is -, az ő vezetésével 2015 októbere óta működik. 
Az általa vezetett egyesület célkitűzése a kertészkedés iránti érdeklődés felkeltése, az önfenntartó családi kiskertek fennmaradásának elősegítése, a szelíd növényvédelem megismertetése. Fontos feladatának tekinti a hagyomány és egészségmegőrző életforma elsajátításának népszerűsítését, színvonalas előadásokat, kirándulásokat szervez a kerületi kertbarátoknak.
A célok megvalósítása érdekében együttműködik a KALOT Mozgalommal - ahol vezetőségi tag -, valamint a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségével.
Közreműködik az óvodai és iskolai gyermekprogramok szervezésében, amely segíti az ifjúság környezettudatos nevelését.
Aktív közreműködésével hozzájárul a kerületi hagyományok megőrzéséhez és a közösségi élet fejlődéséhez.

Bisztrai GyörgyBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” elismerő díjat adományoz BISZTRAI GYÖRGY részére:
A díjazott 1952-ben született. A közművelődés, a sport, a karitatív és az egészségügy terén kifejtett tevékenysége kimagasló, a kerület idősebb korosztályának nyújtott magas színvonalú sporttevékenységben és a szellemi erőnlétet szolgáló programadásban nyújtott ténykedése jelentős, pótolhatatlan. A Kertvárosi Nordic Sportkedvelő és Életmód Egyesület vezetője. Hétköznaponként edzéseket tart, életfeladatának tekinti az idősödő, nyugdíjas korosztály testmozgásának, otthonról való kimozdulásának biztosítását, a társaságba járás, közös, vidám, a testet és szellemet frissen tartó programok megszervezését. Emellett bowling versenyeket, társasjátékozásokat, kiállítás látogatásokat, kirándulásokat szervez, ahol a kultúra mellett a testmozgásnak is minden esetben helye van.

Dr. Lóránth JózsefBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” elismerő díjat adományoz DR. LÓRÁNTH JÓZSEF részére:
A Díjazott 2013 óta lakik családjával a kertvárosban. Az ELTE jogi karán szerzett ügyvédi diplomát 1997-ben. Képzett sport, közlekedési- és gazdasági szakjogász. Két gyermeke van, mindkettő a Budapest XVI. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola tanulója. Az Iskola és a lakókörnyezete nagyon fontos saját maga, és családja számára. Segítőkészségével, pozitív személyiségével, aktivitásával kerületünk és az Iskola javát szolgálja. Édesapaként részt vesz a szülői szervezet munkájában, együttműködik az Intézményi Tanáccsal. 2018-ban az ő kezdeményezésére építette meg az Iskola alsó tagozatának modern kézilabda pályáját a Magyar Kézilabda Szövetség. Az Iskola fejlesztésére irányuló munkáját tovább folytatta és folytatja ma is. Áldozatos, kitartó munkájával segítette elő, hogy az Iskola Csömöri út 142. szám alatti épületei a Magyar Kormány által biztosított külön forrásból megújulhassanak. Jelentős szerepe volt abban, hogy a Budapest XVI. Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola felújítása lehetett a kertváros és Budapest legnagyobb oktatási beruházása. Munkája, segítőkészsége, környezete és a közösség iránti elkötelezettsége példaértékű. 

Dr. Pintér KatalinBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” elismerő díjat adományoz DR. PINTÉR KATALIN részére:
A Centenáriumi lakótelep felnőtt háziorvosa 2006-tól. Öt gyermekes nagycsaládos édesanya. Munkáját az elhivatottság, hazaszeretet, kitartás, következetesség jellemzi. Nagy munkabírású, szakmailag mindig magas színvonalat képviselő, megbízható munkatárs. Példamutató magatartása és önfeláldozó munkája megmutatta a szakma, a betegek és az alapellátás iránti elkötelezettségét. 2020 márciusa óta, a koronavírus járvány megjelenésétől mindent, a családot is félretéve azon dolgozott, hogy minél több páciens megkaphassa a védőoltást. Időt, energiát nem kímélve a mindennapos háziorvosi munkája mellett aktívan részt vett az oltásszervezésben. Neki köszönhetően a praxis 86,6%-os beoltottsággal rendelkezik. Munkájában pontos, következetes. Minden körülmények között a betegek érdekét tartja szem előtt, empátiás készsége miatt, a hozzá forduló betegek szeretik. Páciensei, kollégái bármilyen kérdéssel kéréssel fordulhatnak hozzá, amiben tud, segít. 

Dr. Vajda IldikóBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” elismerő díjat adományoz DR. VAJDA ILDIKÓ részére:
A gyógyítás iránt érzett elhivatottságát, azon belül is a gyermekgyógyászathoz való kötődését családi körből hozta, Édesanyja is gyermekgyógyász volt. Az egyetem befejezése után Mezőtúron kezdte pályafutását. Mezőtúr után a Flór Ferenc Kórház Gyermekosztályára került, ahol a Kórház szakrendelőjének munkájában vett részt. A gyermek-gasztroenterológiai rendelésen dolgozott, majd a XVI. kerület Hősök terei rendelőjébe került házi gyermekorvosként. Kollégáival és a körzetéhez tartozó családokkal nagyon jó volt a kapcsolata mind szakmailag, mind emberileg. 2019 novemberében átadta a stafétabotot, de a gyermekorvoslástól nem szakadt el. Megbízható kolléga - nagy szakértelemmel, akire bármikor lehet számítani. Az Árpádföldi gyermekorvosi körzetben most is vállal helyettesítési munkát, a Hősök terei rendelőben pedig ő a "Jolly Joker" ha kell, egy-egy napra beugrik a többi kolléga helyett. Nagyon sokat tett a kerületi gyermekek és fiatal felnőttek egészségének megőrzéséért, gyógyításáért, sokszor erőn felül végezte gyógyító és segítő munkáját. A páciensek számára mindig egy biztos pont volt a Doktornő, mert akár hétvégén, vagy ünnepnapon is számíthattak a munkájára, aki zokszó nélkül tette a dolgát. A koronavírus járvány idején a 65 évet meghaladó életkora ellenére ott volt az élvonalban, részt vett nap, mint nap a gyógyításban, és az oltásokban. Maximális tiszteletet érdemel kitartásáért, valamint a gyógyítás iránt érzett elhivatottságáért.

Horváth JánosBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRA” elismerő címet adományoz HORVÁTH JÁNOS részére:
Isten, haza, család – azok az értékek, melyek a legfontosabbak voltak számára. Rockzene és sport – azok a kedvtelések, amelyek nélkül nem volt teljes az élete. Rákosszentmihály – az örök szerelem. Felmenői generációkra visszamenőleg politikusok voltak, éppen ezért büszkén vállalta ezt a jelzőt, és mindig becsületesen, fáradtságot nem kímélve dolgozott a Kertvárosért.  
Egykori önkormányzati képviselő. 1961-ben született Debrecenben. 8 éves koráig családjával Hajdúdorogon élt, majd a XVI. kerületbe költöztek, és addig Árpádföldön laktak, amíg a házuk fel nem épült Rákosszentmihályon, hol mozdonyvezető édesapjával, szakácsnőként dolgozó édesanyjával, és két húgával éltek.
A kerületi Arany János Általános Iskola elvégzése után a Bánki Donát Szakközépiskolában érettségizett. Tanulmányai közben elkezdett kézilabdázni, és 14 évesen a Vasasban, majd jogutódjában, a Solymárban játszott, de mivel messze volt lakóhelyétől, átigazolt a rákosszentmihályi KÉV-Metróba. Onnan került a csömöri Szilasmenti TSZ csapatába, amellyel ifiként az NBI A, felnőttként pedig az NBI B osztályában szerepelt. Sportpályafutásának egy ínszalagszakadás vetett véget 24 éves korában.
Hobbija, a zene volt. 11 évig hegedült, majd basszusgitározott egy együttesben, de a sérülése miatt azt is abba kellett hagyna. A rockzenétől viszont sosem szakadt el.
Első munkahelyén a KÉV-Metrónál közlekedésgépészként tevékenykedett, és a budapesti metróvonalak építésénél a gépjárműpark logisztikáját végezte kollégáival. A rendszerváltás után eljött onnan, és haláláig egy magyar festőberendezéseket gyártó, illetve forgalmazó cégnél dolgozott műszaki irányítóként.
Feleségével, 1990-ben kötöttek házasságot. 1992-ben megszületett fiuk, Ádám, aki örökölte édesapja sportszeretetét.
Barátai szerint már gyerekkorában kitűnt segítőkészségével, történelemtanára pedig megjósolta, hogy politikus lesz. Ehhez kiváló példái voltak, hiszen egyik nagyapja részt vett az 1956-os forradalomban, a másik pedig Hajdúdorogon a II. világháborúban a városháza gondnokaként a szovjetek elől mentette a falu élelmiszerkészletét. A rendszerváltás után, a berlini fal lebontásánál érezte, hogy tennie kell valamit a közért, akkor kezdett el dolgozni a Fideszben aktivistaként, majd 2000-ben lépett be a pártba.
2009-ben Kovács Attila halála miatt megüresedett egy képviselői hely Rákosszentmihályon. Kovács Péter polgármester felkérésére elindult az időközi választáson, és fölényes győzelmet aratott. Először a Kulturális és Sport Bizottság külsős tagjaként, majd 2010-től a Bizottság elnökeként tevékenykedett. Büszkeséggel töltötte el, hogy hozzájárulhatott többek között „A XVI. Kerület Ifjú Sporttehetsége” program kialakításához, a Tóth Ilonka Emlékház megnyitásához, a Segesvár játszótér kialakításához és legnagyobb álma, a Szentmihályi Kulturális Központ létrehozásához.
Két küldetése volt, az emberek és Babba Mária szolgálata. Görögkatolikus hitben nevelkedett és mindenek felett tisztelte a Szűzanyát, ezért tizenháromszor látogatott el Csíksomlyóra, ahová a kertvárosiakon kívül is sokakat magával vitt. Az utolsó zarándoklatán ő mentette meg annak a hölgynek az életét, akit megtámadt egy medve.
Mivel csángó gyökerei voltak, Székelyföldet a második otthonának érezte. 
A Rákosszentmihályi Kulturális Egyesület szervezésében 12 alkalommal vett részt székelyföldi zarándokutakon. Ez idő alatt a vendégül látó település, Csíkszentmihály, valamint a XVI. kerület között megvalósuló egyre több program aktív részese volt. Nevéhez köthető kerületünkben a Csíkszentmihály tér elnevezése, illetve a két település között létrejött Testvértelepülési Együttműködési Szerződés aláírásának is tevékeny részese volt.

Paor LillaBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET DÍSZPOLGÁRA” elismerő címet adományoz PAOR LILLA részére:
A XVI. kerületben született, jelenleg is itt él. A Csömöri úti Általános Iskolában kezdett el dolgozni, mint képesítés nélküli pedagógus. Nem sokkal ezután tanári képesítést szerzett a Tanítóképző Főiskola pedagógia-testnevelés szakán, majd földrajz szakon. Sanzonénekesi oklevelet is szerzett, és gyakran lépett fel műsoraival nemcsak hazánkban, de Európa több országában is. Emellett színházi szerepeket is játszott. Ahogyan ma is, már pályafutása elején aktív érdeklődést mutatott a közélet iránt, és fontosnak tartotta a közösség tájékoztatását. Több mint három évtizede van jelen a televíziózás világában. Közreműködött az első kereskedelmi televíziónak, az Erzsébetligeti Metropol TV-nek az elindításában. 2011-től saját csatornát működtet, az országos elérhetőségű „Hatoscsatornát”. Műsoraiban előtérbe kerülnek a kulturális értékek, a magyarság múltjának jelentős mozzanatai. Aktív lokálpatriótaként kerületünk számos kulturális rendezvényén jelen van, a kerület több fiatal, tehetséges művészét is támogatta, támogatja, előadásaikat konferálja, a televízióban megjelenési lehetőséget biztosít számukra. Számos kulturális rendezvényen vállal szerepet kerületünkben. Jelenleg is közreműködik a Corvini Domini Értékmentők és Értékteremtők Egyesületének munkájában. Nevéhez köthető a „Sztárvarázs Gáláknak” a szervező tevékenysége. Évtizedes értékteremtő munkájának elismeréseként korábban már megkapta a Köztársasági Arany Érdemkeresztet 2011-ben, a Budapest Főváros XVI. Kerületéért címet 2013-ban, a Magyar Kultúra Lovagja elismerést 2019-ben, valamint a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét szintén 2019-ben.

Tóth MiklósBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET DÍSZPOLGÁRA” elismerő címet adományoz TÓTH MIKLÓS részére:
1950-ben született. 1975-ben védte meg diplomáját a Műegyetem Építészmérnöki Karán. Tanulmányai után 3 évig a Komárom Megyei Tervező Irodán dolgozott, majd a Típustervező Intézet tervezője volt 1990-ig. Több épület és műemlék felújításának tervezése fűződik a nevéhez. 1991-ben pályázat útján nyerte el a XVI. kerületi főépítészi állást. A rendszerváltás, a központosított városvezetés után, az önkormányzati és budapesti szabályozás lehetővé tette, hogy a kerületek a fővárosi keretszabályzat keretein belül önálló helyi építészeti szabályozást készítsenek. 1992-ben elkészítette a Kerületi Alapterv koncepciót, amely a kerület terület-felhasználási javaslata volt, így a Fővárosi Szabályozási Keretterv alapjául szolgálva a kerületi elképzelések beépültek a fővárosi tervbe, ami 1998-ban lépett hatályba, és az ő vezetésével már 2000-ben elkészült a Kerületi Építési Szabályzat - elsőként a kerületek között. E szabályzat tartalmazza a városképi jelentőségű, védelemre érdemes épületek listáját is. A Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat szemléletére a helyi értékek megbecsülése, a meglévő beépítés karakterének megőrzése, a zöldfelületek védelme, fejlesztési területek kijelölése volt jellemző. A Főépítész úr részt vett a „Kerületünk épített világa” című kiadvány elkészítésében, így népszerűsítve építészeti örökségünket. A Településkép védelméről és a helyi védelem alatt álló önálló épületekről szóló rendeletek elkészítése is az ő munkája volt. 2008 óta az ő vezetésével működik a helyi Építészeti Tervtanács. Több fontos, EU támogatású beruházások indításában volt része (pl.: Sashalmi Piac, Sashalmi sétány és park). Elkötelezetten védte az Önkormányzat érdekeit a fővárosi egyeztetéseken, a beruházókkal történő tárgyalásokon, településrendezési szerződések alkotásakor. Számára a legfontosabb érték volt a kerület zöld, családi házas jellegének védelme, de nyitott volt és segített fiatal családok számára épülő lakóterületek előkészítésében is.

Dr. Farkas György TamásBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyar tudomány kategóriában „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége” címet adományoz DR. FARKAS GYÖRGY TAMÁS részére, állam- és jogtudomány területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként, aki  a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomáját „summa cum laude” minősítéssel szerezte meg. Egyetemi évei alatt aktívan részt vett az egyetemi közéletben, többek között a Hallgatói Önkormányzat elnöki tisztét, illetve az Alkotmányjogi Tanszék Demonstrátori tisztét is betöltötte. Emellett számos kari, valamint egyetemi bizottságban, szervben is aktív szerepet vállalt. 
Elnöki ciklusa alatt létrehozta a „KRE-DIT” online tudományos folyóiratot, melynek főszerkesztői teendőit a mai napig ellátja. 
2017 óta a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének tudományos segédmunkatársa. 
2015-től 2019-ig kutatóként részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó „Jó Állam” kutatásban, melynek során elsősorban a Jó Állam Jelentés 2016., 2017. és 2018. demokrácia hatás területének vizsgálatát végezte. 2017-ben az Alkotmánybíróság és a Kúria közös kutatási projektjében is szerepet vállalt. 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma "A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj"-at adományozott részére, majd 2019-ben az Innovációs és Technológiai Minisztérium által az „Új Nemzeti Kiválóság Program” keretében meghirdetett "Felsőoktatási Doktori Hallgatói, Doktorjelölti Kutatói Ösztöndíj"-at kapta meg. A Magyar Tudományos Művek Tárában jelenleg 25 közlemény (tudományos folyóirat cikk, könyvrészlet) szerepel a neve alatt, melyek között önálló szerzős, hazai "A" kategóriás folyóirat cikk is található. 2019 óta a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, ügyvédként praktizál.
Eddigi eredményeihez gratulálunk, tudományos tevékenységéhez további sikereket kívánunk!

Tóth Mária NikolettaBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar zeneművészet kategóriában „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége” címet adományoz a zeneművészet területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként TÓTH MÁRIA NIKOLETTA részére, a hárfaművészet területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként, aki 2010-ben kezdett el hárfázni a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában, majd félévnyi hárfázás után megnyerte a Romanov-verseny első fordulóját így mehetett a müncheni fordulóra és azon II. helyezést ért el. 
2014-ben szintén első lett a Romanov-versenyen és az országos hárfaversenyen kiemelt különdíjat kapott, amelynek következtében felléphetett a gödöllői Hárfa fesztiválon. 
A koncert után meghívást kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, és szintén ebben az évben megnyerte a kertvárosi Tehetségkutató versenyt. 
2018-ban a Fiatal Tehetségek koncertjén, a Liszt Ferenc Zeneakadémián a Solti Teremben a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Händel C-dúr hárfakoncertjét adta elő osztálytársaival. 
2020-ban meghívást kapott a Bécsi Zeneművészeti Egyetem hárfa tanszak tanszakvezetőjétől, Mirjam Schrödertől az előkészítői tagozat felvételijére, ahol felvételt nyert a tagozatba. 
A bécsi egyetemmel párhuzamosan a Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanulója.
Eddigi eredményeihez gratulálunk, zeneművészeti tevékenységéhez további sikereket kívánunk!

Labancz EszterBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar kultúra és irodalom, hagyományőrzés kategóriában „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége” címet adományoz LABANCZ ESZTER részére, novellaírás területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként,aki 2019-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar régészet szakának tanulója. 
Középiskolás évei alatt többször is sikeresen vett részt művészetekben tehetséges fiataloknak kiírt pályázatokban. 
Az „Új Dekameron Novella” pályázaton bekerült a novellája a novelláskötetbe - A császárnak mindig igaza van címmel. 
Lehet, mert kell! - Trianon 100 pályázaton, „Ki is az igazi magyar?” című novellája is bekerült, és díjazásban részesült. 
A Kulcsszó: 2020 novella pályázaton nyertes novellák között szerepelt Hóvirág-Szimfónia című novellája. 
„Jelek 2020 Irodalmi pályázat” díjazásba bekerült „Cím nélkül” című novellája.
Eddigi eredményeihez gratulálunk, novellaíró tevékenységéhez további sikereket kívánunk!

Sáfrány BenceBudapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar kultúra és irodalom, hagyományőrzés kategóriában „Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége” címet adományoz SÁFRÁNY BENCE részére, néptánc területén végzett kimagasló munkájának elismeréseként, aki jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója. 
2010-2015 között a Liget Táncakadémia növendéke volt, 2015-től a Liget Táncegyüttes táncosa, valamint 2017-től a Liget Táncakadémia asszisztense. 
Számos néptánc-tábor megrendezésében, lebonyolításában részt vett itthon és a határainkon túl egyaránt. 
Több hazai és nemzetközi fesztiválon nyert díj részese lehetett a Liget Táncakadémia, később a Liget Táncegyüttes tagjaként. 
2018-ban a X. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny fődíja - "ezüstpitykés táncos" címet kapta. 
A Liget Táncakadémia egyik csoportja Szegeden a XXIX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon arany minősítést szerzett – e versenyen bemutatott koreográfia betanításában nagy szerepet vállalt.
Eddigi eredményeihez gratulálunk, néptáncos tevékenységéhez további sikereket kívánunk!