Ugrás a tartalomra

A rendkívüli helyzetben is helytállnak

A Vöröskereszt aktivistáira is nagy nyomás nehezedik a mostani helyzetben. Megkérdeztük Buncsik Ildikót, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatóját, hogyan tudtak alkalmazkodni a megváltozott igényekhez.
– A XVI. kerületi alapszervezetük milyen segítséget nyújtott a kerületben élőknek a március óta fennálló helyzetben?
– A járvány kezdete óta folyamatosan figyeljük, hogyan változnak a kerületben a támogatási igények. Tekintettel arra, hogy rendkívül jó a kapcsolatunk a kerületi önkormányzat Humán Ügyosztályával, velük egyeztetve tudunk segíteni. Nem csak azoknak, akik eddig is a látókörünkben voltak, de kiemelten azoknak is, akik most kerültek nehéz helyzetbe. Tapasztalataink azt mutatják, hogy megnövekedett az igény a tartós élelmiszerek iránt, ezért az elmúlt hónapokban 260 csomagot osztottunk ki. A támogatottak névsorát a Családsegítő Szolgálat segítségével állítottuk össze, akik a kiosztásban is segédkeztek. Ez a rendkívüli helyzet új megoldásokat hívott életre, például az eddigi gyakorlattal ellentétben néhány idős rászoruló számára házhoz is visszük az adományokat. Támogatóink segítségével nagy mennyiségű édességet is adhattunk az időseknek, nagycsaládosoknak, de jutott a Mátyásföldi Mentőállomás dolgozóinak, és a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkatársainak is.

– A XVI. kerületben hány önkéntes tevékenykedik?
– Nagyon aktív a kerületi Vöröskeresztes önkéntes csapat, 20-30 fő közötti létszámban dolgoznak velünk, de jellemzően az idősebb generáció tagjai. A járvány kezdete óta – azért, hogy megvédjük őket az esetleges fertőzésektől –, megkértük ezt a csapatot, hogy maradjanak otthon. A kerületi szervező tartja velük a kapcsolatot telefonon, e-mailen, és ha bármelyiküknek segítségre van szüksége, természetesen kiemelt figyelemmel segítünk nekik. Jelenlegi munkákba tehát új önkénteseket kellett bevonni, és egy a vizsgaszervezésben dolgozó kerületi lakos is igen aktívan bevonódott a jelenlegi segélyezési munkálatokba. Azok a Vöröskeresztes munkavállalók, akik most a saját területükön nem tudnak dolgozni, a kerületi feladatokban vesznek részt, például szállítják az adományokat, vagy lenyírják a füvet.

– A veszélyhelyzet kezdete óta többen keresik meg önöket azzal, hogy segíteni szeretnének?
– Igen, de sajnos a középkorú és a fiatal generációból kevesebben, mint amennyit foglalkoztatni tudnánk.
– Milyen feladatok ellátására keresnek önkénteseket?
– Elsősorban fizikai munkavégzésre, illetve az adományok rendszerezésére és szállításra keresünk önkénteseket.

– Az utóbbi két hónapban mi volt a munkájában a legfelemelőbb pillanat?
– Május 8-án van a Vöröskereszt Világnapja. 1881-ben született Henry Dunant, aki elképzelte és megalapította szervezetünket. Megfogalmazta azt a hét alapelvet, melynek nyomán ma is végezzük tevékenységeinket. Ezen a napon általában elgondolkozunk azon, hogy ez az eszme napi munkánkban hogyan jelenik meg. Most a koronavírus járvány idején megtapasztalhatjuk, hogy a Vöröskeresztre 140 éve ugyan úgy szükség van, mint a kezdetekkor. Tudunk úgy segíteni, ahogy alapítónk ezt elképzelte. Pártatlanság, semlegesség, emberiesség, függetlenség, egyetemesség, egység, önkéntesség, azt gondolom, hogy ezt magyarázni sem kell.
A legfelemelőbb az, amikor a Vöröskereszt bármilyen segítő munkájához partnereket keresünk, és egyértelműen támogató a fogadtatás. Különösen igaz ez például az önkormányzattal való együttműködésre, hiszen mindannyian segíteni akarunk.

– A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetben sok tervezett véradóhelyszínen (munkahelyek, közintézmények, nyilvános kitelepülések) folyamatosan mondják le a kiszállásos véradásokat.
– Általában ez igaz, kivéve a XVI. kerületet. Fővárosi viszonylatban is kiemelkedő, ahogy a véradást itt a kerületben felkarolják és támogatják.

– A XVI. kerületi Önkormányzat folyamatosan biztosítja a helyszínt. Hogyan látja, mennyire eredményes a véradás térségünkben?
– A véradás szervezők szerint a XVI. kerületi házasságkötő terem, ami befogadja véradásainkat, a legjobb helyszín! Általában 30 körüli véradó jeleik meg egy-egy eseményünkön, és most ebbe a nehéz koronavírusos időszakban ez a szám fölszaladt 60-70 főre. Az első köszönet természetesen az önkormányzaté, akik ilyen kiemelt helyszínt biztosítanak a véradások számára, és minden fórumon tájékoztatja a lakosságot a véradásokról. A második köszönet, pedig a kerületi lakosokat illeti, aki ebben a nehéz helyzetben is fontosnak tartják a segítségnyújtást.

– A véradók igazi hősök! Azonban sokan nem mernek most vért  adni.  Mivel bátorítaná őket a segítségnyújtásra?
– A fenti adatokból egyértelműen látható, hogy ebben a kerületben nincs baj a bátorsággal. Ám természetesen mindent megteszünk azért, hogy ez egy veszélytelen dolog legyen és megerősítjük azt, hogy ebben a járványos időszakban is dolgozik az egészségügy, nagy szükség van vérre. Tekintettel arra, hogy a véradó helyszínek nagy része most nem elérhető, ezért mind a helyszínt biztosító, mind a véradóknak több kényelmetlenséget is le kell győzniük ahhoz, hogy vért adhassanak.

 Valahovits Szilvia