Ugrás a tartalomra

A zene az emberi agy legcsodálatosabb alkotása interjú Bácskay Zsolttal

A zene és a hit ereje e nehéz időkben is hatalmas erőt és segítséget jelent a lelkileg megfáradtaknak és feltöltődni vágyóknak. Kerületünk bővelkedik olyan tehetségekben, mint Bácskay Zsolt, aki a Tóth Ilonka című musical és a magyarországi Eucharisztikus Kongresszus Krisztus, légy velünk! című dalának szerzője. A művészt a különgíjjal jutalmazott dal születéséről, eddigi sikereiről, és a zene gyógyító erejéről kérdeztük.

Korábban Ön szerezte a Tóth Ilonka musical zenéjét. Milyen fogadtatásra talált a darab, és milyen pályát futott be?
– A darabnak nagy sikere volt, több teltházas előadás után mondhatom ezt. Az idei februári előadás után tervezgettük a további lehetőségeket Dr. Horváth Attilával, a darab ötletgazdájával és Kassai Ildikóval, melyben külföldi bemutatók is felmerültek. Remélem, a jelenlegi vészterhes helyzet javulása után folytatni tudjuk a közös gondolkodást.

Mi indította arra, hogy dalt írjon az Eucharisztikus Kongresszushoz?
– 11 éve volt a bemutatója a „Mise a megújulásért” című CD-mnek, melyet karitatív céllal írtam. Rendszeresen részt veszek zenei szolgálatokban, tehát amikor az egyik barátom átküldte nekem a pályázatot, örömmel vágtam bele a munkába. Mindehhez hozzájárult az is, hogy a bíráló bizottságban általam nagyra becsült szaktekintélyek ültek, például Tolcsvay László zenész, zeneszerző, Dobszay Benedek ferences szerzetes vagy Sapszon Ferenc karnagy, zeneszerző.

A dalhoz klip is készült. Meséljen egy picit a forgatásról!
– Hú... ez nagyon izgalmas feladat volt. Az egyik pap ismerősöm biztatott, készítsünk klipet ebből a számból, hogy minél több emberhez eljusson. Akkor a feleségemmel megírtuk a forgatókönyvet. Számos ismerősünknek, barátunknak szóltunk. Szép lassan összeállt az egész, mint a mesebeli kőlevesben.

Kik az énekesek és a csapat többi tagja?
– A női szólót Kovács Boróka énekli, aki konzervatóriumot végzett, és a templomban hallottam énekelni. Boldogy-Szabó Leventéhez már régi emberi és szakmai barátság fűz, a Mise CD-men is ő énekel. A billentyűs Pálmai Zoltán, aki a rákosszentmihályi gitáros zenekar vezetője már 20 éve, és a kórust is ez a csapat adja. A hegedűsök Virág László és Horváth Dia, a furulya szólamot a fiam, Zsombor játssza. A dobok mögött az öcsém, Balázs ül. A hanganyagot Rédly Dénes Emerton díjas hangmérnök keverte. Külön hálás vagyok neki, hogy szívügyének tekintette ezt is, mint valamennyi eddigi munkánkat. A két operatőr Zsámboki Anna és Csutoros Vendel. A vágást bérmafiam, Tahi-Tóth Levente végezte. A rendező végül Zátroch Zsolt lett, aki Naszada Jánossal világosítani érkezett a csapatba. A templomi jeleneteket Mátyásföldön vettük fel Gödölle Márton atya, Pacor István és a hívek nélkülözhetetlen segítségével.

Ki szerezte a szöveget?
– Magam írtam a zenét és a szöveget, és én hangszereltem a dalt.

Mi lesz a sorsa a dalnak most, hogy elhalasztották az Eucharisztikus kongresszust?
– Ez a dal különdíjas lett, nem hinném, hogy a sorsán változtatna az, hogy a kongresszus eltolódik egy évvel. A cél, hogy addig is és általában minél több embernek adjon valamit lelkileg.

Hogyan gyakorolja a hitet ezekben a nehéz időkben? Mennyit segít ebben a zene?
– Én is ugyanúgy, mint a többi templomba járó, online miseközvetítések segítségével. A zene, mint az emberi agy legcsodálatosabb alkotása mindig, mindenkor mindenkinek lelki vigaszt nyújthat,  korra nemre és hitre való tekintet nélkül, ha az pozitív, minőségi, tehát minden szempontból értékteremtő.


XVI. Kerületi Újság - Gueth Ádám