Ugrás a tartalomra

Álarcosbál vagy érettségi

Napjaink nagy rendezője, a koronavírus, eddig szokatlan jelmezbe öltöztette az érettségiző diákokat és tanáraikat, hiszen mindenki csak maszkot viselve léphette át az intézmény küszöbét, a tanároknak pedig még a kesztyű viselése is kötelező volt. Maga a vizsga azonban éppen olyan komoly és fontos esemény volt, mint a korábbi években. Hogy mennyire írta át mégis a veszélyhelyzet az érettségik hagyományos menetrendjét, arról Inotai Istvánt, a Szerb Antal Gimnázium igazgatóját kérdeztük. 

– Most nem csak a diákokat és a pedagógusokat kellett felkészítenünk a gimnazisták életének legnagyobb eseményére, hanem az épületet is. Elvégeztünk egy a szokásosnál sokkal alaposabb, minden négyzetcentire kiterjedő nagytakarítást, és ezután következett a tantermek fertőtlenítése. Az Önkormányzattól és az Észak-Pesti Tankerületi Központtól kaptuk a fertőtlenítőszereket. A takarítók minden olyan felületet áttöröltek, amellyel a tanulók és a tanárok érintkezhetnek. Ez kiterjedt az összes tanteremre, irodára és mind a hat mellékhelyiségre is.

Hogyan rendezték be a tantermeket?

– Mint ismeretes, idén csak írásbeli vizsgákra kellett készülnünk. Lemértük az előírt 1,5 méteres minimális távolságot, amelynek a vizsgázó diákok között meg kellett lennie, és ezt figyelembe véve jelöltük ki egy-egy tanuló helyét. Szigorú kötöttséget jelentett, hogy egy teremben csak 10 vizsgázó foglalhatott helyet, de szerencsére több mint 15 nagyméretű tantermünk van, amelyben a 10 fős előírás kényelmesen teljesíthető. A mi helyzetünk azért nehezebb egy kicsit, mint egy átlagos gimnáziumé, mert a négy végzős osztályunkba járó 123 gyereken kívül, helyet kellett biztosítanunk egy kormányhivatali középszintű vizsgacsoportnak, és miután már hosszú évek óta emelt szintű vizsgaközpont is vagyunk, öt tárgyból emelt szintű vizsgahellyel is készülnünk kellett.

Hányan vizsgáznak egyszerre az épületben?

– Ez naponta változik, de vannak olyan napok, amikor 200 főnél is többen vannak egyszerre a tantermekben. Ilyen például az angol és a történelem vizsganap. Ma, a magyar érettségi napján csak 140 gyerek írja az írásbelijét. A második héten már csökken a létszám, de az emeltszintű társadalmi ismeretek vizsgán ismét 100 tanuló fog egyszerre dolgozni a termekben. Úgy gondolom, minden részletre kiterjedően felkészültünk a vizsgáztatásra, így a feltételek adottak az eredményes munkához.

A maszk viselése a vizsga alatt is kötelező?

– Igen, mi kötelezővé tettük, és kesztyűt is tudunk adni bármelyik tanulónak, ha ezt igényli. A pedagógusoknak azonban a szájmaszk mellett kötelező a gumikesztyű viselete is, akárcsak az épületben tartózkodó technikai és takarító személyzetnek. A tanári karból a bármilyen okból veszélyeztetett kollégákat pedig nem kértük fel a közreműködésre.

A végzősök közül bárki dönthetett úgy, hogy csak ősszel érettségizik. Élt valaki ezzel a lehetőséggel?

– Nem, az időponton senki nem kívánt változtatni, csupán négy tanulónk jelentkezett át más vizsgaszintre. Volt köztük, aki középszintről emelt szintre iratkozott át, és a fordítottja is előfordult. Így a 123 végzősünk közül senki nem halasztotta szeptemberre az érettségijét.

Hány vizsgázó fordul meg az épületben a vizsgaidőszak alatt?

– Ha a saját végzőseinket, valamint a közép- és emeltszintű vizsgacsoportokat is beleszámítom, nem járunk messze a 800 főtől.

Meddig tart a vizsgaidőszak?

– 14 napig. Ebből nálunk egy kivétellel minden napon lesznek vizsgák. A vizsgaidőszakot az olasz nyelvvizsga zárja.

 XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor