Ugrás a tartalomra

Az egészségünk mellett a gazdaságot is meg kell védenünk!

Az egészségünk mellett a gazdaságot is meg kell védenünk!   Szatmáry Kristófot, kerületünk országgyűlési képviselőjét kérdeztük a koronavírus járvány várható gazdasági következményeiről, és az ezzel kapcsolatos gazdaságvédelmi intézkedésekről.  

Életünk jelenleg nagyrészt a koronavírusról és az azzal kapcsolatos hírekről szól. Az egészségügyi intézkedések mellett most már speciális gazdasági intézkedések is életbe léptek. Milyen területeket érintenek ezek a kormányzati döntések?
– A koronavírus világjárványa nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti – persze ez a legfontosabb és az első – hanem az érintett országok, így Magyarország gazdaságát, a munkahelyeket is veszélybe sodorja. A veszélyhelyzet kihirdetése óta megszerveztük és folyamatosan szervezzük a vírussal szembeni védekezést, de eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzunk. Ezek egyrészt a munkahelyek minél nagyobb mértékű megőrzését célozzák, de próbáljuk a családok terheit is csökkenteni az előttünk álló hónapokra.

A munkahelyvédelem kapcsán mire lehet számítani?
– Már most vannak olyan szektorok, ahol súlyos problémák keletkeztek. Ilyen például a turizmus, vendéglátás vagy a kulturális szolgáltatások területe.  Itt június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettsége teljes egészében megszűnik, a munkavállalók járuléka pedig jelentősen csökken, nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, az egészségbiztosítás díja pedig a törvényi minimumra csökken. De rugalmasabbak lesznek a munkavállalási szabályok is, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással. A munkaadók talpon maradását segítjük azzal is, hogy a rövid lejáratú vállalkozási hitelek határideje kitolódik június 30-ára, és az év végéig moratóriumot vezettünk be a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségére.

A hitelvisszafizetési moratórium a magánszemélyeket is segíti. Az érintettek mire számíthatnak?
– Minden magyar magánszemély mai napig megkötött lakossági hitelére vonatkozik a rendelkezés ez év végéig, de ennek meghosszabbításáról is dönthet majd a kormány, ha a helyzet szükségessé teszi. Fontos, hogy ez kiterjed a jelzáloghitelekre, személyi kölcsönökre és egyéb fogyasztási célú hitelekre egyaránt. A fizetési moratórium nemcsak a tőkére, hanem a kamatokra és minden ezzel kapcsolatos díjra is vonatkozik, és automatikusan életbe lép mindenkire nézve. Persze aki tovább akarja törleszteni a hitelét, az megteheti ezt, ezügyben a bankkal érdemes egyeztetni. Hangsúlyozni kell, hogy itt halasztott fizetésről van szó, amely azt jelenti, hogy a várhatóan januárban újra induló hitelfizetési időszak ezzel a 9-10 hónappal meg fog majd hosszabbodni.
 
Volt már hasonló példa Magyarországon ilyen intézkedésre?
– A rendszerváltás óta biztosan nem volt még ilyen mértékű, mind a magánszemélyekre, mind a vállalkozásokra kiterjedő hitelfizetési moratórium. De a vírus megállítása mellett mindent meg kell tennünk, hogy gazdaságilag is talpon maradjunk, és minél nagyobb mértékben meg tudjuk óvni a munkahelyeket. Ezért biztosan mondhatom, hogy a most meghozott, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek.


Itt a kerületben vannak-e különleges intézkedések a járványhelyzetre tekintettel?
– Az alapvető intézkedéseket, amelyek országosan is bevezetésre kerültek, meghozta döntéseit, és folyamatosan nyomon követi az aktuális helyzetet az önkormányzat vezetése is mindannyiunk érdekében. Külön hangsúlyozni kell, hogy jelenlegi tudásunk alapján a leginkább veszélyeztetett korcsoport a 60-70 év felettiek csoportja, a különböző intézkedések is legfőképp az ő védelmüket szolgálják. Ezért külön kérjük, hogy ők ne menjenek az utcára, tartsák távol magukat a közösségektől. Ha ezeket nem tartják be, akkor az erőfeszítéseink egy része is hiábavaló lesz. Nyilván lehetetlen dolgot nem akarunk kérni tőlük. Ez ügyben polgármester úrral egyeztettünk is. Azoknak az időseknek, akik családjuk, ismerőseik segítségével az alapvető ügyeiket nem tudják megoldani, segítünk. Az Önkormányzat létrehozott egy segélyvonalat, ahol be lehet jelenteni az ilyen igényeket, és a munkatársaink közreműködnek a bevásárlásban vagy épp a gyógyszerek kiváltásában. Ugyanezen a vonalon lehet önkéntesnek is jelentkezni, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni. Erre biztatok is mindenkit, jómagam is be fogok segíteni az idősek ellátásába.

Mit üzen még a kertvárosiaknak ebben a helyzetben?
– Sokszor elhangzott már, és én is külön kiemelném, hogy csak megbízható forrásokból szerezzük az információinkat. Fontos, hogy a koronavírus legyőzése mellett a félelmeinket is legyőzzük, ezért nem mindegy, hogy milyen hírekből tájékozódunk. Mindemellett pedig vigyázzunk egymásra, hogy összefogással és az alapvető szabályok betartásával minél előbb kilábalhassunk a mostani helyzetből.

XVI. Kerületi Újság