Ugrás a tartalomra

Dübörög az Adrenalin – interjú Karlovitz Mátéval

Az egészség és a sportos életmód járvány idején különös fontossággal bír. Szerencsére a futás nyújtotta előnyökről a pandémia idején sem kell lemondanunk, melyhez a Naplás-tó és környéke kiváló helyszínt szolgáltat. Karlovitz Mátéval, az általa szervezett Adrenalin-körről, futásról, a zöld és egészséges életmódról beszélgettünk.

 

– Hogyan kerültél a futás bűvkörébe?
– Egész életemben sportoltam, gyerekkoromtól a bringázás és az úszás volt a domináns. A feleségem hatására kezdtem el futni úgy 10 évvel ezelőtt, azóta a triatlon is bejött a képbe.

– Milyen személyes eredményekkel rendelkezel futás terén?
– Hobbisportoló vagyok, edzővel csak pár éve edzek. Futásban inkább a terepfutás vonala áll hozzám közelebb, az évek során rengeteg versenyen mérettettem meg magam. Többször teljesítettem a Szentendre Trail távját (54 km a Pilisben), a klasszikus maratoni távon 3 óra 29 a legjobb eredményem. A futásnak köszönhetően teljesíthettem már ironman versenyt is (3,8 km úszás, 180 km bringa, 42 km futás egymás után.) A versenyeket egyfajta ünnepnek élem meg, az eredmény helyett az élményfaktor számít jobban, annak ellenére, hogy nyilván apait-anyait beleadok, ha versenyzek.

– Hogyan indult útjára az Adrenalin-kör és mi is ez pontosan?
– Az Adrenalin kör a 3. instantunk a Garmin MÓKUS kör (terep 10, 25 és 50 km a Budaiban) és a RUNapest (aszfalt 15, 25 km Budapesten) után, és az a vágy hívta életre, hogy valamilyen módon fejlődésre motiváljuk a futókat, illetve hogy legyen egy közösség, egy megmérettetési lehetőség, ahol igenis rangja van a gyorsaságnak és a kemény tempónak is. Az Adrenalin kör egy 10 km-es pálya aszfalton, aminek a kezdő és végpontja a festői Naplás tónál van. Magyarországon a kör koncepciója teljesen egyedülálló a hasonló szervezések között több szempontból is. A férfiak és nők szintideje különböző, azaz figyelembe vesszük az alapvető genetikai különbségeket. De ez a szintidő kizárólag az első futásnál érvényes, ha valaki visszajön javítani az idején, a rendszer utána a saját, előzőleg futott idejéhez fogja mérni a következő eredményét, azaz mindenkinek a saját, egyéni fejlődését állítjuk a verseny középpontjába. Ráadásul ez az egyetlen olyan instant itthon, ahol akkor is jár érem, ha a szintidőből kicsúsztál - igaz, ebben van egy kis csavar.

– Miért esett a választásotok a Naplás-tó környékére?
– Mert csodaszép. Teljesen sík, jó minőségű aszfaltot kerestünk és egy olyan helyszínt, ahol már a rajtban jól érzi magát a futó. Az útvonal a patakparton megy végig, a futók pedig nagyon szeretnek víz mellett futni. Fontos szempont az is, hogy legyen egy olyan hely, ahol az éremkiadás megoldott, a Nap-Plázs büfé pedig európai színvonalú: a futóink imádják a célban a gofrit, ami minden célba érőnek jár.

– A Naplás-tó és környéke természetvédelmi terület. Van-e esetleg együttműködés a Mezőőrséggel a táj védelme érdekében? Van-e környezetvédelmi célja a futásnak?
– A RUNaway a kezdetektől fogva zöld versenyszervező cégként dolgozik, versenyeinken pl. nincsen egyszer használatos pohár vagy palackozott termék, sőt, lehetőség van úgynevezett zöld nevezésre. Ilyenkor nem jár póló és egyéb, ezt az összeget zöld célra fordítjuk, tavaly a Budakeszi Vadaspark tanösvénye kapta ezt a pénzt. Tervben van a Naplás nevezésnél is hasonló bevezetése, és így a térség környezetvédelmi akciótervébe csatlakozunk. A futók környezettudatos gondolkodásmódjának formálása folyamatosan szem előtt van a céges kommunikációban.

– Milyen rendszer szerint díjjazzátok a résztvevőket?
– A kör első futásakor egy alap szintidő van, ez nőknél 50 perc, férfiaknál 45 perc a 10 km-re. Amennyiben ezt sikerül valakinek elsőre megfutnia, csillogó vadhattyú érem jár érte. A fiúknak fekete kalózos, a lányoknak fehér, koronás design van az érmen. Amennyiben ezt a szintidőt elbukja valaki, úgy egy speciális hattyús érmet kap, ez egy törött hattyús érem "b@szhattyuk" felirattal (bocsánat, de ez a neve /a szerk.), ami egy pajkos, kissé sikamlós, szókimondó szójáték. Versenyzőinknek lehetőségük van javítani idejükön, amennyiben ez legalább 10%, úgy második teljesítéskor megkapják a vadhattyú érmet. Ily módon egy lassúbb futó is lehet úgymond bajnok, hiszen nagyon fontos, hogy mindenkit saját magához mérjünk, hiszen nem ugyanonnan jövünk, más a spotmúlt, más a jelenlegi élethelyzet, mások az adottságok mindenkinél. A legesleggyorsabb futóknak pedig kitaláltunk egy arany verziót is a fiú és a lány éremből is, ezt akkor tudják megszerezni, ha férfiként 40, nőként 45 perc alatt futják a kört. Nagy csaták és győzelmek helyszíne a Naplás, ahol a legfontosabb harcokat mindenki saját magával vívja.

– Nem enged ez a fajta pontozás kiskaput arra, hogy a versenyző becsapja önmagát?
– De, persze hogy enged. De nem tisztünk az emberek sarkára állni ebben a témában. Ha arra célzol, hogy valaki szándékosan fut első körben lassabban, igen, ilyen sok lesz, ez elsősorban nem önbecsapás, csak egy játék, hogy mindkét vagány érmet megszerezze. A futók nagy része tud és szeret küzdeni, de aki csak egy laza futásra jön a játék kedvéért, az ugyanúgy rendben van, hiszen legtöbbünk rekreációs céllal fut, a futás öröméért. 

– Hogyan jelentkezhet, akit érdekel mindez?
– Honlapunkon a www.runaway.hu oldalon minden információ elérhető, illetve javasoljuk a facebook oldalunk (RUNaway) és csoportjaink követését is, folyamatosan bombázzuk futóinkat az újabb és újabb ötletekkel, eseményekkel. Innovatív ötleteink és fiatalos kommunikációnk miatt nagyon jó futóközösség alakult ki körülöttünk.

– Szeretnétek-e hasonló futási lehetőséget szervezni a Kertváros illetve a főváros más pontjain?
– Idén már 4 instantunk van (januártól nálunk van a szuper jó Rókás kör is) és legalább 6 hagyományos versenyünk van tervben, szeretünk fokozatosan, megfontoltan haladni. Igen, vannak tervek, de egyelőre még nem publikusak, annyit elárulok, hogy az Adrenalinnak lesz egy terepfutó testvére ugyanilyen távon, csak terepen.

Gueth Ádám