Ugrás a tartalomra

Életének 85. évében elhunyt Peczkay Endre

Kerületünkben már csak néhány olyan emberről tudunk, aki teljes életét ugyanabban a házban élte le, amelyikben megszületett. Most eggyel ismét kevesebben lettek. 85 éves korában, július 20-án váratlanul elhunyt Peczkay Endre színművész, Sashalom szülötte.

Pályája a mai Batsányi János és a Margit utca sarkán kezdődött, ahol a második világháború utáni államosítást követően a környék legelegánsabb étterméből létrehozták a Szabadság Kultúrotthont. Itt megalakult egy színjátszó csoport, és Peczkay Endre a feltűnően jóképű 16 éves fiatalember csatlakozott hozzájuk. Gyorsan kiderült, hogy nemcsak jó színész, de énekelni is tud. Ekkor azonban még a Piarista Gimnázium elvégzését tekintette fő feladatának.

Az érettségi megszerzése után azonban rögtön jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahol Szinetár Miklós zenés színész osztályába került. A diploma megszerzése után akkoriban kötelező volt két évre vidékre szerződni. Osztályából Csűrös Karola és ő Győrt választották, ahol azonnal bedobták a mélyvízbe, csupa főszerepet osztottak rá. Ő volt 24 évesen az Ember tragédiájában a magyar színháztörténet legfiatalabb Ádámja, amelyet 42-szer játszott el Győrben. Ám ekkor is Sashalmon lakott, és több szerepét is kedvenc helyén, a Cinkotai strand árnyas fái alatt tanulta meg. Győr után a Vidám Színpad következett. Ott azonban három év után megcsapta a színházi forradalom vidékről érkező szele, amelyet Szolnokon Székely Gábor, Kaposváron pedig Zsámbéki Gábor képviselt. Szolnokra szerződött, ahol hat évig volt igazi szakmai élmények, valódi, őszinte színházművészet részese.

Ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve végleg fővárosi színész lett. Budapestre szerződött, és 25 évig volt a közben különböző neveket viselő Gyermekszínház társulatának a tagja. Már nyugdíjasként találkozott ismét Szinetár Miklóssal, aki az Operett Színházban éppen akkor rendezte Lehár Ferenc Víg özvegyét. Szinetár meghívta az Operettbe, és Peczkay Endre tíz évig Koós Jánossal felváltva játszotta az egyik férfi főszerepet, Zeta Mirkot a darabban. Majd amikor a Víg özvegyet levették a repertoárról, a társulat bejárta még vele Ausztriát, Kanadát és az Amerikai Egyesült Államokat. Korábban kitűnő német nyelvtudását kihasználva alapító tagja volt a Szekszárdi Német Színháznak.

Végül 75 évesen érezte úgy, hogy jól esne egy kis nyugalom. Kétszer is felterjesztették Jászai-díjra, de az illetékesek világában járatos kollégája megsúgta neki, hogy azért nem kapja meg a díjat, mert a káderlapján ez állt: a Piarista Gimnáziumban végzett és rendszeresen jár templomba. A magasabb kitüntetéseknek pedig feltétele volt a Jászai-díj.

Gyémánt diplomáját 2019-ben vette át egykori osztálytársai, Csűrös Karola, Király Levente, Magda Gabriella, Pásztor Erzsi, Szekeres Ilona társaságában és osztályfőnöke, Szinetár Miklós jelenlétében.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

(Fotó: XVI. Kerületi Újság)