Ugrás a tartalomra

Használt autónál van-e szavatosság?

Egyre nagyobb Magyarországon a használtautó piac, nagyon sok internetes hirdetéssel és reklámmal találkozhatunk. A használt gépjármű vásárlásakor azonban óvatosabbnak kell lennünk, alaposan – akár szakértővel is – vizsgáljuk meg a vétel előtt az autót.

Ha vállalkozástól vásárolunk természetes személyként, akkor fogyasztói szerződés jön létre. A gépjármű-kereskedő azért tartozik szavatossággal, hogy az eladott gépjármű rendeltetésszerű használatra alkalmas, és rendelkezik azzal a minőséggel, amely a hasonló gépkocsiknál szokásos, továbbá megfelel a hirdetésben vagy egyéb tájékoztatásban bemutatott tulajdonságoknak, műszaki paramétereknek.
Gyakori tévhit, hogy szavatosság csak új gépjárművek esetén van, de ez nem igaz, a használt autó eladója is szavatossággal tartozik. A vonatkozó jogszabály alapján használt gépjármű adásvétele esetén, ha fogyasztói szerződés jön létre a felek között, 1 éves a szavatossági idő. A vásárlástól számított 6 hónapon belül jelentkező ún. rejtett hiba esetén pedig az a törvényi vélelem, hogy a hiba már a szerződéskötéskor az autóban volt. A gépjármű ún. rejtett hibáját a fogyasztónak kell bizonyítania.
Fontos, hogy nem teljesít hibásan a kereskedő, ha a vásárló a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett. Tehát, ha például a hiba a gépjármű megtekintésekor nyilvánvaló (pl. törött a szélvédő), akkor emiatt a vevő utólag nem élhet szavatossággal. Hasonló a helyzet akkor is, ha a kereskedő például az adásvételi szerződésben tételesen felsorolja a gépjármű hibáit, és a vásárló ennek tudatában írja alá a szerződést. Ha viszont csak szóban közli a megtekintés, kipróbálás során fel nem ismerhető rejtett hibákat, akkor utólag a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy ezekről tájékoztatást adott. Ha a vásárló él a szavatossági jogával, akkor a kereskedőtől a hiba kijavítását, a gépjármű kicserélését, ill. árleszállítást kérhet, végső esetben pedig elállhat a szerződéstől. Ha kijavítást a kereskedő nem vállalta, a fogyasztó megbízhat mást a javítással és a javítás számla szerinti összegét követelheti az eladón.
A másik gyakori tévhit, hogy ha 3 napon belül visszavisszük a kereskedésbe a használt gépjárművet, akkor azt köteles visszavenni. Ez nem igaz!

A szavatosság kizárása lehetséges-e az adásvételi szerződésben használt gépjármű vásárlásakor?
Előfordul, hogy a gépjármű kereskedők az általuk alkalmazott szerződésekben általánosságban próbálják kizárni az autó később felfedezett hibáiért való szavatossági felelősségüket. Abban az esetben, ha a gépjárművet fogyasztóként vásárolja valaki, a törvény tiltja a szavatosság kizárását. Fogyasztó az a magánszemély, aki magánhasználatra, azaz nem üzleti, szakmai tevékenysége körében vásárolja a gépkocsit. Tehát ebben az esetben hiába szerepel az adásvételi szerződésben a szavatosság kizárása, e szerződéses rendelkezés érvénytelen, és a vásárló élhet szavatossági jogaival.
Más a helyzet, ha a gépjárművet egy cég vagy szakmai körében magánszemély (pl. egyéni vállalkozóként) vásárolja. Ők nem minősülnek fogyasztónak, így érvényes lehet a szavatosság szerződésbeli kizárása.
Ha használt gépjárművel kapcsolatban a fogyasztói adásvétellel összefüggésben keletkezik vitája, érdemes a Budapesti Békéltető Testülethez fordulnia, ahol egy gyors és ingyenes eljárásban próbálnak a felek között egyezséget létrehozni!

Dr. Kolyvek Antónia

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202106-szam-20210324