Ugrás a tartalomra

Kertvárosi fegyencedzés – Interjú Mórocz Botonddal a street workout sportágról

Amikor a kerületünk vezetése elhatározta, hogy felnőttjátszótereket épít, ezzel a Fejlődő Kertváros program egyik pontját kívánta teljesíteni. Ezek minden korosztály rendelkezésére állnak, de különösen örülnek neki azok a fiatalok, akik az úgynevezett „fegyencedzésnek”, más néven a Street Workoutnak hódolnak. Ennek a sportágnak már Magyarországon is vannak hódolói. A részletekről a 19 éves Mórocz Botondot, kerületünk ifjú lakóját, a Szerb Antal Gimnázium egykori tanulóját kérdeztük, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem hallgatója.                

– Kérlek, mutasd be a sportot egy laikus számára!

– A Street Workout egy nagyon fiatal versenysportág, és jelenleg is nagy változásokon megy keresztül. Viszont a sajátsúlyos edzés alapjai, mint a húzódzkodás, vagy a fekvőtámasz, régóta jelen vannak különböző sportágakban, például a testépítésben is. A sport Amerikából, az úgynevezett fegyencedzésből ered, de mai napig heti szinten jelennek meg új gyakorlatok, kombinációk. Ez egy nagyon kötetlen sportág, szabadon variálhatóak benne a különböző elemek, ezért is szerettem meg.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a street workouttal?

– Kiskoromban aikidóztam, korosztályos magyar bajnok is voltam, ez jó alapokat adott a későbbi sporttevékenységekhez is. Később itt a kerületben a Szilas-patak mentén megépült a bicikliút és mellette a Hermina-park. Akkor kezdtünk odajárni, az ottani eszközöket használni a haverokkal. Már lassan 4 éve csinálom napi szinten. Az a szép ebben a sportban, hogy mindig van hová fejlődni, sok benne a kihívás.

– Kinek ajánlod ezt a sportágat?

– Lényegében bárki elkezdheti, nem muszáj edzővel csinálni, magunkban is nekivághatunk, ráadásul a szabad levegőn lehetünk közben. Gyermekeknek, fiataloknak, nőknek, férfiaknak és idősebbeknek is bátran ajánlható.

– Miben jobb ez, mint egy konditermi edzés, vagy akár egy sima szertorna?

– Nem mondom, hogy jobb, mint egy konditermi edzés. Ez a sport inkább azoknak való, akik szálkás izomzatot szeretnének kifejleszteni, és a saját testsúlyukkal szeretnének dolgozni akár szabad levegőn, de akár zárt térben is. A konditermi edzéssel ellentétben – ahol a legtöbb gyakorlatot koncentráltan egy izomcsoportra végezzük –, a street workoutban a gyakorlatok során izmaink összhangban dolgoznak, és az egész testet átmozgatják. Nem csak egy izomcsoportra fókuszálnak a gyakorlatok (pl. bicepsz), hanem szinte a teljes testet mozgatja egyszerre. Olyan testkontrollra tehetünk szert, ami által mi is megismerjük, mire vagyunk képesek. A fejlődés nagyon gyorsan mérhető, főleg az elején. A tornát nagyon fiatal korban kell kezdeni és sokkal kötöttebb. A street workoutba idősebb korban is belekezdhetünk, és sokkal szabadabb, mint a szertorna. A versenyeken zenével összhangban mutatnak be gyakorlatokat a sportolók dinamikus és statikus elemeket kombinálva.

– Tudnál említeni pár nagyobb nevet, akiket a videómegosztókon is követhetünk?

– Aki számomra nagyon nagy példakép az Daniels Laizens. Többszörös világbajnok, ráadásul közel 190 cm magas, ami ebben a sportban nem számít előnynek. De beszélhetünk az orosz Viktor Kamenovról, aki szintén egykori világbajnok, és olyan gyakorlatokat mutatott be, amelyek szertornában is komolynak számítanak. De érdemes megemlíteni azokat is, akik elindították ezt a sport az interneten, például Hannibal for King, Lazar Novovic vagy Frank Medrano. Ha megnézzük az ő videóikat, láthatjuk, hogy mennyit változott ez a sport a kezdetek óta.
Magyar viszonylatban Bittmann Tamás nagyon motiváló, vele edzettem is, vagy Kiss Bence, Molnár Barnabás. De itt a kerületben is vannak nagyon ügyes és tehetséges srácok, akiket e sportnak köszönhetően ismertem meg. Közben fejlődhettem, és átadhattam az én tapasztalataimat is.

– Volt komolyabb sérülésed?

– Volt egy csuklótörésem, mikor elkezdtem. Mondják, hogy más hibáiból tanul az ember, de a sajátjaiból még inkább. Vagánykodni akartam és nem melegítettem be egy dinamikus fekvőtámasz variáció előtt, és kemény volt a talaj. Szerencsére pihentetéssel és gyógytornával rendbejött. Ezért nagyon fontos a bemelegítés, mint minden sportban.

– Sportolói szemmel milyennek találod a kertvárosi kondiparkokat?

– Szerintem nagyon jó dolog, hogy egyre szaporodnak a lehetőségek, főleg a vírushelyzetben, amikor a konditermek zárva vannak. Akkor megy ki az ember, amikor akar és ráér. Könnyen megközelíthetőek, mint például a már említett Hermina-park a bringaút mellett. Az újabban átadottak pedig nagyon jól felszereltek és kényelmesen el lehet férni a szereken. Amikor megtudtuk, hogy átadták az Erzsébetligeti pályát, azonnal mentünk is edzeni.

– Mik a terveid ezzel a sporttal?

– Jelenleg a tanulmányaimra helyezem a hangsúlyt, most kezdtem az első évemet a Testnevelési Egyetemen. A street workout nagyon nagy segítséget nyújt főleg tornában. Jó lenne versenyezni is a jövőben, mert sajnos a vírus miatt ezek elmaradtak. Edzőként is szeretnék majd dolgozni a jövőben, és átadni mindazt, amit megtanultam.

Gueth Ádám  

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202102-szam-20210127