Ugrás a tartalomra

Mi újság a Sashalmi Piacon?

Ezt a kérdést a Sashalmi Piac ügyvezető igazgatójának, Kozma Viktornak tettük fel, és természetesen arra voltunk kíváncsiak, hogyan változtatta meg az új helyzet a piac működését.
 
– Nekünk is alkalmazkodnunk kellett a fertőzésveszély által diktált követelményekhez. Ezért elrendeltük, hogy minden árus köteles maszkot és kesztyűt viselni. Ez kiemelten fontos a nem megmosható áruk – például kenyér, péksütemény – esetében, de a zöldségesek és a hentesek továbbá minden egyéb termék forgalmazói is kötelezően maszkot és kesztyűt viselnek.

A piacra is érvényes a korosztályok elkülönítése?
– Igen, de ez nálunk csak hét közben működött jól. Változtatni szerettünk volna azon, hogy szombaton 9 óra előtt nagyon sokan összetorlódtak a piacon. Ezért azt javasoltuk a polgármesternek, hogy kizárólag a szombati napokon a 65 év felettiek csak 10 és 12 között vásárolhassanak. Így a fiatalabb korosztályoknak egy órával több idejük marad a piac látogatására, és ezzel remélhetőleg jobban eloszlanak a vásárlók, nem alakul ki a nem kívánatos torlódás, és ezzel csökken a fertőzésveszély is. Kovács Péter a javaslatot elfogadta, így a jövőben a veszélyhelyzet ideje alatt a 65 év felettiek nálunk szombaton csak 10 és 12 között vásárolhatnak.

Betartják az emberek az idősávra vonatkozó rendelkezést?
– Az első napokban kellett néhányukat figyelmeztetni, de az eltelt három hét alatt már megtanulták az új szabályokat, minimálisra csökkent a próbálkozók száma.

Ki ellenőrzi a rendelet betartását?
– A Közterület-felügyelet és a rendőrség. Egyelőre azonban tudomásom szerint büntetni még senkit nem kellett, elég volt a figyelmeztetés. A sorban állók betartják a kívánatos két méter távolságot, aki meg megfeledkezik erről, azt maguk a sorban állók figyelmeztetik.

Változott-e az áru mennyisége a piacon?
– Szerencsére nem. A piacon az élelmiszer és a  tavaszi ültetéshez szükséges virág, palánta jól megy, áruhiány talán csak élesztőből és búzadarából fordul elő. Sajnos a nem élelmiszer árusok viszont szenvednek, a vendéglátás a padlón van. Az idősebb árusok pedig, érthető okokból, korlátozták a nyitvatartást. A kezdeti áruvásárlási pánik elmúlt, látják az emberek, hogy áru van bőven, nincs értelme a felvásárlásnak. Szerencsére a magyar agrárium az ágazat minisztere szerint 25 millió ember ellátására is képes lenne. Az azonban kétségtelen, hogy a hangsúly jelentősen eltolódott a hazai termékek irányába. Ez talán egyik pozitívuma is lehet a válsághelyzetnek.

Emelkedtek az árak a piacon?
– Az első két hétben igen, de ennek nem a piaci árusok voltak az okozói, hanem a termelői és a nagykereskedői oldal. Ekkor ugyanis a szokatlan méretű bevásárlási hullám miatt átmeneti áruhiány keletkezett, és a beszállítók, a nagykereskedők kicsist meglovagolták a helyzetet. A kiskereskedő azonban csak annyival adta drágábban a portékát, mint amennyivel drágábban tudta beszerezni. Kénytelen volt megadni érte a magasabb árat, mert a nagykereskedők el tudták adni másnak is, nem ők voltak kényszerhelyzetben. Mostanra azonban a viszonyok rendeződtek, minden visszaállt a régi kerékvágásba.

Mit üzen a piac törzsvásárlóinak?
– Esősorban az idősekhez fordulnék azzal a kéréssel, hogy amíg a veszélyhelyzet tart, lehetőleg ne látogassák a piacot! Kérjék meg családtagjaikat, ismerőseiket, hogy vállalják át tőlük a bevásárlás terhét. Fölhívnám továbbá a figyelmet arra, hogy bevezettük a házhozszállítást. Természetesen ez nem jótékonysági alapon történik, de ugyanazon az áron, ugyanazokat a minőségi termékeket, amelyeket a piacon megvennének, az árusok többsége kiszállítja. Ennek részleteit napra készen elolvashatják a honlapunkon a sashalmipiac.hu/ingyenes-hazhozszallitas/ linkre kattintva. Ennek elérésében a fiatalok bizonyára segítségükre lesznek azoknak, akik nincsenek annyira otthon a számítógép kezelésében.    
Végül pedig ne felejtsék el, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a közösségi terem zárva tart.

XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor