Ugrás a tartalomra

Milyen év volt 2020?

A fenti kérdésre valószínűleg a legkézenfekvőbb válasz az, hogy olyan, amilyenben a ma élő nemzedékek közül még egyiknek sem volt része. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, milyennek látta a pandémia évét Kovács Péter polgármester.

– Hol tartottak a 2020-as év költségvetésének tervezésében és az éves terv elkészítésében, amikor kiderült, hogy járvány fenyegeti az országot?

– Kerületünkben az adott év költségvetésének tervezése mindig az előző év őszi hónapjaiban történik. Az intézményeknek már szeptember végétől van lehetőségük jelezni az igényeiket, és általában december elejére-közepére a következő évi költségvetés már összeáll. Így a tervezéskor a járvánnyal még nem számolhattunk. A képviselő-testület január közepén el is fogadta a 2020. évi költségvetést.

– Mit lehet tenni olyankor, amikor egy kész költségvetéssel a fiókban szinte egyik napról a másikra egy teljesen új helyzet áll elő, felülírva a korábbi reményeket és terveket?

– Az első reakciónk a tartalékképzés volt. Mi átlagos évek esetén is nagy összegű tartalékot különítünk el a költségvetésben. Ezért év közben még soha nem adódtak pénzügyi nehézségeink, sőt általában május környékén az előző évi maradványpénzekből egy nagyobb lélegzetű fejlesztést is el tudunk indítani. Elsőként az utóbbiról mondtunk le. Takarékosságot hirdettünk, korlátoztuk, vagy ahol lehetett elhalasztottuk a beszerzéseket, és a felszabaduló pénzeket a járvány elleni védekezésre csoportosítottuk át. Létrehoztunk erre egy pénzügyi alapot, amelyre a kerületi lakók adakozásából is több millió forint érkezett. A rászorulók részére élelmiszer-támogatást, maszkokat és fertőtlenítőszert juttattunk. Megszerveztük az egységes élelmiszercsomagok házhoz szállítását azoknak, akik ezt igényelték. Gondoskodtunk a karanténba kerültek segítéséről. Próbáltuk ezt is ésszerűen csinálni.

Mi nem költöttünk a közterületek folyamatos fertőtlenítésére, mert ezt a kertvárosi körülmények között értelmetlennek tartottuk. Én nem vagyok híve a fejetlen osztogatásnak, ezért nem dobáltunk be – mint néhány környező kerület – minden postaládába egy-egy maszkot, ami semmire sem elég, ám akik valóban rászorultak, személyenként és ismétlődően öt darabot is kaphattak, annak ellenére, hogy akkor igen nagy hiány volt maszkokból. Később azonban sikerült az Önkormányzatnak nagy mennyiségben vásárolni a védőeszközökből, és adományként is komoly tételeket kaptunk, például a kerületben élő vietnámi és kínai közösségektől, de kerületi vállalkozóktól is. Helyi statisztikáink azt mutatják, hogy jól választottuk meg a védekezés mértékét, mert azok sem értek el jobb eredményeket, akik nálunk sokkal nagyobb kiadásokra vállalkoztak. Ugyanakkor tudtunk veszélyhelyzeti támogatást adni a munkahelyüket elvesztőknek.

– A lakosság várakozásával ellentétben a nagy beruházásokat nem akasztotta meg a vírushelyzet.

– Amit beruházások terén elterveztünk 2020-ra, az szinte maradéktalanul megvalósult. Az ütemterv szerint halad a Jókai utcai szakrendelő felújítása és bővítése, amelynél már a belső munkálatoknál tartanak. Közeledik a költözés ideje, amikor a régi épület belső munkálatai miatt a most ott működő rendelések átmenetileg az új szárnyba költöznek. A régi épületen tetőszigetelést hajtanak végre, kicserélik a hűtő-fűtő rendszert, megújulnak a mellékhelyiségek, átalakítják és át is helyezik a betegirányítók pultját. Ezek is költséges feladatok, de a 2 milliárd forintos összköltségbe – amelyhez eddig 1,5 milliárdot állami támogatásként kaptunk, és van remény további támogatásra is – bele vannak kalkulálva. A nagyberuházások sorába tartozott a Napsugár Bölcsőde bővítése is. Kerületünkben növekszik a lakosság száma, így egyre több bölcsődei férőhelyre van szükség. A Napsugár Bölcsőde 75 férőhellyel bővült, ez átmenetileg lenullázta a várólistát. Az azóta eltelt bő fél év azonban elég volt ahhoz, hogy a várólista-férőhely versenyben ismét a várólista szerezzen egy kis előnyt.

A szülők nagy többségének szavazata alapján nem halasztottuk el az óvodafelújítást a Szent Korona utcában, ahol az épület külseje kapott új ruhát, de a földszinti rész is megújult, sőt egy új csoportszobát is kialakítottunk, amelyet már birtokba is vettek a gyerekek.

Folytatódtak az útépítések is, közel 20 utca kapott aszfaltburkolatot állami támogatással, az útfelújítások is haladtak tovább, és ugyancsak a tavalyi évben adtuk át a felújított Hősök terei egészségházat egy plusz fogorvosi rendelővel kibővítve.

– Az elmúlt évben sok kisebb, de fontos kivitelezés is megvalósult.  

– Igen, bár azért ezek is sokmilliós kiadást jelentettek. Átadtuk a Kertvárosi Tanyaudvart. A pénz egyharmadát egy fővárosi pályázaton nyertük. Őshonos magyar háziállatokat és őshonos gyümölcsfafajtákat ismerhetnek meg itt a városlakók. Utóbbiakat Bálint Gazda Gyümölcsösében, ahova dr. Bálint György, kerületünk díszpolgára válogatta a gyümölcsfákat, és még 100. életévében járva saját kezűleg meg is metszette azokat az általa kifejlesztett módszerrel. A Tanyaudvar melletti utat is felújítottuk, közvilágítással láttuk el, és parkolót is kialakítottunk.

A Nap-plázs nevű beruházásunk a Naplás-tó partján teremtett korszerű viszonyokat. Büfét és mellékhelyiségeket, a felújított út mellett rendezett parkolót építettünk, meghosszabbítottuk a kerékpárutat a kerület határáig, ami folytatódik a XVII. kerületben is. A tó mellett stégeket helyeztünk el, hogy aki megáll gyönyörködni a látványban, félreállhasson a kerékpárforgalom útvonalából. A stégeket eredetileg a tóba akartuk állítani, de a természetvédelmi hatóság ehhez nem járult hozzá. Az erdő egyik magasabban fekvő tisztásán pedig épül a kilátó, amelyet várhatóan február végén adhatunk át.

Elkészült a kerékpárút hiányzó része a Cinkotai Temető mellett, és összekapcsolódott a kistarcsaival. Ugyanez történ a Timur utca végén, ahol a csömöri kerékpárút kapcsolódik a miénkhez, így ezekben az irányokban nincs akadálya a kerékpáros közlekedésnek. Nem ilyen jó a helyzet a XV. kerület felé. Ők, és a IV. kerület elég nagy lemaradásban vannak, és a hírek szerint a közeljövőben nem is várható változás.

Nem sikerült viszont kerékpár átjárót csinálni a Műkő utcánál. Ezt a tervet a HÉV-Metro Zrt. újabb és újabb feltételei hátráltatták mindaddig, amíg már se idő, se pénz nem maradt rá. A tervről azonban nem mondtunk le.

– Kerületünk 10 pontján úgynevezett felnőttjátszóterek épülnek. Ezekről mit kell tudnunk?

– 2016-ban nyertük egy állami pályázaton a – 2016-ban nyertük egy állami pályázaton a 10 szabadtéri kondipark lehetőségét. Nem pénzt kaptunk, hanem lehetőséget arra, hogy jelöljünk ki helyszíneket, ahol az állam felépítteti ezeket az fitneszparkokat. Eddig 4 készült el, a többi pedig épül. (Részletes beszámolót a 14. oldalon olvashatnak.)
Folytatva a kisebb beruházások felsorolását, elkészült a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezetközpont épületén a tető felújítása. Erre a lehetőséget a mátyásföldiek a 2018-as Kertvárosi Vigasságokon rendezett Öt falu viadala vetélkedőn nyerték el. A vetélkedő megnyerésének jutalmaként ők dönthettek 20 millió forint felhasználásáról, és ők a tetőfelújítást választották.

Volt néhány iskolai fejlesztés is. TAO-s támogatásból készült egy új kézilabdapálya a Szerb Antal Gimnáziumban, ahol felújíttattuk a tornatermet és az étkezdét is. A szomszédos Batthyány Ilona Általános Iskola pedig szintén egy új kézilabdapályával, és egy műfüves sportpályával gazdagodott.

Kisebb beavatkozásnak számított a Cinkotai Tájházban a nem megfelelő, régi szigetelésből eredő vizesedés megszüntetése.

A kerület több mint 50 megállójában új buszvárókat szereltettünk föl. Ahova nem készültek ilyenek, ott a megálló alatti terület a főváros tulajdonában van, oda mi nem építhetünk buszvárókat. Ígéret ugyan van a főpolgármestertől ezek megépítésére, de időpont nincs mellérendelve.

Befogadó játszóteret épített a Szerencsejáték Zrt. a Tóth Ilonka tér mellett. Ennek elsősorban a mozgáskorlátozottak örülhetnek, mert itt olyan eszközöket találhatnak, amelyeket ők is tudnak használni.

Szintén a 2020-as évben született döntés a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola igencsak esedékes felújításáról. Az iskolák fenntartása már nem az önkormányzatok feladata, mi azonban nem vonultunk ki teljesen a karbantartásukból. Az elmúlt években 1,3 milliárd forintot költöttünk iskolafelújításra. Ez a munka a Szent-Györgyi esetében – Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásának köszönhetően rekord összegű állami pénzből, 2,6 milliárd forintból, állami beruházásként fog megvalósulni, nem terheli kerületünk költségvetését. A munkálatok már megkezdődtek.

Az előző év végén született döntés a kormányzat részéről egy bentlakásos nyugdíjasotthon létrehozásának támogatásáról. Korábban három ilyen is volt a kerületünkben, de a főváros a Demszky-időszakban mindhármat bezáratta. Erre pedig nagyon nagy szükség lenne, ezért a Fejlődő Kertváros program egyik sarkalatos pontjaként tekintünk rá. A terület előkészítésére már kaptunk is 106 millió forintot.
A kisebb, de fontos fejlesztések között tartjuk számon a Szent Korona lakótelepen működő szolgáltatóház felújítását is. Ide a széleskörű igénynek megfelelően sikerült egy ATM automatát is telepíttetni.

– Sok bosszúságot és olykor károkat is okoznak A tél nyomán keletkező kátyúk. Az Önkormányzat ezek megszüntetését saját kezébe vette.

– Korábban mindig vállalkozókat bíztunk meg ezzel a feladattal. Nem mindig voltunk megelégedve a munkájukkal, főleg a lassúságukkal. Ezért a Kerületgazda Szolgáltató Szervezetet felszereltük egy kátyúzógéppel, amitől azt reméljük, hogy ezentúl gyorsabban tűnnek majd el a kátyúk a kerület útjairól. Hangsúlyozom, hogy a fővárosi fenntartású utak kátyúzása – tehát amelyeken BKK járatok közlekednek –, továbbra sem a mi feladatunk.

Ha már szó esett a kerületgazdákról, elmondom, hogy két új szolgáltató részleget hoztunk létre náluk. Átkerült hozzájuk a Nyugdíjasok Segítő Szolgálatának egy része, így az apróbb ház körüli munkákat – favágás, növényritkítás, ároktakarítás – ők végzik azoknak a nyugdíjasoknak, akik maguk, vagy velük élő családtagjuk ezeket már nem tudják elvégezni. A másik újdonság a parkgondnoki rendszer, amelyet 12 új kolléga lát el. Az ő feladatuk a parkok, játszóterek gondozása, de észrevételekkel, problémákkal bejelentésekkel is hozzájuk lehet fordulni az említett objektumokkal kapcsolatban. Jelenlétük már néhány hónap után is látható változást hozott a parkok játszóterek állagának megóvásában.

Bővült a János utcai nyugdíjasklub is. A volt MDF épületét megvette az Önkormányzat, felújíttatta, ahova áttelepülhettek a régi épületből az intézmény fenntartásával és irányításával kapcsolatos irodák. Ezzel több helyiség felszabadult, amelyet a nyugdíjasok használhatnak. Tervezzük az eddig használatban lévő épület felújítását is, ami 2021-ben meg is fog valósulni.

– Mit lehet tudni a HÉV-Metro összekötéséről?

– A főpolgármesteri ígéretekkel szemben ebben is csak magunkra számíthatunk. Szatmáry Kristóffal az államhoz fordultunk, hogy a terv bekerülhessen az Európai Unió következő 7 éves költségvetésébe. Kedvező volt a fogadtatás, így remény van a folytatásra. Ha az eddigi tervek végre átkerülnek az Államhoz, fölgyorsulnak majd az események.

– Van még valami a listán?

– Igen, a Cziráki utcában felújítottuk a Napraforgó Család és Gyermekjóléti Központ épületét. Megtörtént a kazán és a fűtőrendszer cseréje, és akadálymentessé tettük az épületet, valamint kisebb külső javításokat is elvégeztettünk. Nagy előrelépést jelentett a Napsugár Óvoda udvarának felújítása és műfű lefektetése, mert az udvar a legkisebb csapadék esetén is sárossá vált. A gyerekek behordták az épületbe a sarat, és maguk is piszkosak lettek. Ez azonban most megoldódott.

– A válság mennyire érintette a Polgármesteri hivatal működését az ott dolgozók szempontjából?

– Az Önkormányzat a válság idején is biztos munkahelynek számított. Nem csak a Polgármesteri Hivatalban nem voltak elbocsátások, de a cégeinél, például a Sashalmi Piacon, az uszodákban, vagy a Színházban sem. Ugyanakkor duplájára emeltük a közterület-felügyelők létszámát, hogy a közterületeken előforduló szabálytalanságokat visszaszorítsuk. Mindent összefoglalva úgy gondolom, hogy a rendkívüli év rendkívüli körülményeihez jól alkalmazkodtunk.

– Mire számíthatunk 2021-ben?

– Egy a korábban megszokottakhoz képest gazdaságilag nehezebb évre. A legfőbb bevételünk, az iparűzési adó sokkal kevesebb lesz, mint korábban, hiszen a vállalkozók bevétele is drasztikusan lecsökkent. Nekem azonban 15 éve van egy költségvetési elképzelésem. A helyben befizetett helyi adókat – építmény és telekadó, az ingatlan- és telekértékesítésből származó bevételt, valamint a fejlesztésekre megszerzett pénzeket – kizárólag fejlesztési célokra használjuk fel. Így bármilyen rossz gazdasági év következik, ha a helyiek fizetnek adót, mindig lesz fejlesztés.

– Ejtsünk néhány szót a kerület fertőzöttségéről a kezdetektől napjainkig!

– A járvány kitörésekor voltak államilag elrendelt feladatai az önkormányzatoknak. Például a 70 év felettiek, vagy a házi karanténba kényszerültek ellátása. Ezek adminisztrációs kötelezettségekkel is jártak, így pontos képünk volt a helyzetről. Ezekről a honlapunkon és a médiumokban be is számoltunk. A második hullámban ilyen kötelezettségünk már nem volt, így nem kaptunk adatokat sem. Hogy mégis képben legyünk, és továbbra is tudjuk tájékoztatni a kerület lakosságát az Észak-Pesti Tankerületi Központtól és a felnőtt- és gyermek háziorvosoktól kértünk hetente tájékoztatást, melyet meg is osztottunk a lakossággal. Ezek alapján elmondhatom, hogy a mi kerületünkben a fertőzöttség minimális ingadozással a fele volt az országos átlagnak. Ebbe belefért még az is, hogy közterületen, vagy kutyasétáltatás közben nálunk nem volt kötelező a maszk, csak ott, ahol sok ember összejöhetett. Például nagyobb üzletek parkolójában, gyógyszertárak, orvosi rendelők előtt, ahol sorban állásra is lehetett számítani. De üzletekbe, közintézményekbe már csak kézfertőtlenítés után és maszkkal az arcunkon lehetett belépni.

– Végül ejtsünk néhány szót az oltásról. Mit lehet tudni ennek a tervezett menetéről.

– Az oltás ügye az állam kezében van, ők állapítják meg az oltási sorrendet, és a lehetőségekhez alkalmazkodva annak ütemezését. Az önkormányzatok csak helyiségeket biztosításával segítenek. Az alapelv az, hogy a veszélyeztetettség sorrendjében részesüljenek az emberek a védőoltásban. Így az első sorban vannak az egészségügyi dolgozók, utánuk jönnek a szociális otthonok lakói, a rendvédelmi dolgozók, a legidősebb állampolgárok, a közhivatalnokok, és így tovább lefelé. Hogy ki mikor kerül sorra, nagyban függ attól, hogy Magyarország mennyi oltóanyaghoz tud hozzájutni és milyen forrásból. A legfrissebb hírek szerint az eddig alkalmazottakon kívül már esélyünk van kínai és orosz vakcina beszerzésére is. Reméljük, a lakosság széles körű beoltása minél előbb megvalósulhat, mert a szakemberek szerint csakis így van esélyünk a korlátozásokkal járó kényelmetlenségek, az örökös fertőtlenítés és a maszk elhagyására.

Mészáros Tibor  

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202102-szam-20210127