Ugrás a tartalomra

Nekrológ - dr. Raisz Miklós

Életének 76. évében elhunyt dr. Raisz Miklós okleveles villamosmérnök, kerületünk lakója, egykori önkormányzati képviselő.

Raisz Miklós Mosonmagyaróváron született 1945. január 9-én matematikus édesapa és pedagógus édesanya gyermekeként. A középiskolát Miskolcon végezte a Földes Ferenc Gimnáziumban, az atyai hagyományok nyomán reál tagozaton. Műszaki érdeklődésének engedve a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépész Karán szerezte első diplomáját, majd tudását a Drezdai Műszaki Egyetemen gyarapította, ahol villamosmérnöki oklevelet szerzett. 1975-ben doktorált a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol disszertációjához a kohászat területéről választott témát. Gyakornoki idejét a Miskolci Egyetem Kohászati Karának Automatika Tanszékén töltötte. Ezután egy igen gazdag szakmai életút vette kezdetét, melynek csak főbb állomásait tudjuk felsorolni. 1969-től 1979-ig a VILATI mérnökeként tevékenykedik. 1980-tól 1981-ig a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) tudományos munkatársa. A későbbiekben tudására a többi között szükség volt az OLAJTERVNÉL, a SZÁMALKNÁL és az ERŐTERVNÉL is. 1986 és ’89 között a nyugatnémet JANSSEN Werke mérnökeként a cég számítógépes irányítórendszereinek kialakításán dolgozott. 1991-től ’94-ig a BMW magyarországi képviseletén a Számítástechnikai osztályának vezetője. Szorosan vett szakmáján kívül érdekelte a közélet is. 1994-1998-ig önkormányzati képviselő. Tagja volt az Oktatási és a Környezetvédelmi Bizottságnak, támogatta az Erzsébetligeti Uszoda megépítését és szorgalmazta a földutak megszűntetését is újrahasznosított anyagból készült kövezettel. De szakmájától egy pillanatra sem távolodott el, egyebek mellett tagja volt a Matematikai Modellezési Szakbizottságnak, ahol részt vett a Paksi Atomerőmű műszereinek megtervezésében. De tevékenységi körébe külföldi munka is belefért. Ilyen volt az NSZK-ban kikötői berendezések és tengerjáró hajók, valamint erőművi technológiák vezérlőrendszereinek tervezése, itthon pedig az ECOTEST minőségellenőrző automatikáinak magyarországi képviselete, és számtalan szakkönyv megírása, fordítása és kiadása.

1993-ban belekóstolt a politikába is, belépett a Magyar Igazság és Élet Pártjába (MIÉP).

Családi élete szakmai pályafutásához hasonlóan gazdag volt. Négy gyermeke született, akik 12 unokával ajándékozták meg őket. Raisz Miklós távozásával legnagyobb veszteség nyilván családját érte, de rajtuk, valamint a barátokon és ismerősökön kívül szakmai berkekben is sokan fognak emlékezni rá.

Dr. Raisz Miklóst a XVI. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Mészáros Tibor