Ugrás a tartalomra

Pláza épülhet a cinkotai strand helyén?

Fölröppent a hír, hogy a Fővárosi Önkormányzat terület átminősítéssel szabad utat kíván engedni annak a tervnek, amely a cinkotai strand területén bevásárlóközpont építéséről szól. Erről tartott sajtótájékoztatót november 10-én az egykori strand előtti téren Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester és Szász József alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

Szatmáry Kristóf idézte fel azt az időszakot, amikor a rendszerváltást követően magánkézbe került az egykor oly népszerű cinkotai strand területe. A tulajdonosok mindig szerettek volna olyan, nagy hasznot hozó beruházást megvalósítani rajta, amely nekik busás hasznot, a környéken lakóknak pedig rengeteg kellemetlenséget hozott volna. Ám egészen 2020-ig a Kertvárosban pártállástól független egyetértés volt abban, hogy ezt meg kell akadályozni, a területet meg kell őrizni közösségi térnek. Sajnos idén azonban új törekvéssel kell szembesülnünk a Fővárosi Önkormányzat részéről. Az elmúlt egy évben már több olyan döntés született, amely ellentétes a Kertvárosban lakók érdekeivel, de most minden eddiginél nagyobb károkozásra készülnek. A helyi önkormányzat megkerülésével építési területté kívánják nyilvánítani az egykori strand területét, amely lehetővé tenné egy a Sugár üzletközponttal megegyező méretű pláza megépítését. Számunkra mind a terv, mind az eljárás elfogadhatatlan. Ezen a helyen nincs szükségünk egy 35 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontra – mondta Szatmáry Kristóf.
Kovács Péter elmondta, hogy a terület jelenleg rekreációs terület, nem vonatkozik rá teljes építési tilalom, de szigorú szabályok igen. Csak olyan épület emelhető rajta, amelyik mellett a növényzet túlnyomó része érintetlen marad. A tulajdonos az elmúlt 10 évben sokszor megkereste a polgármestert, és mindig plázát akart építeni. Úgy látszik kivárta azt a fővárosi vezetést, amelyik nem veszi figyelembe a helyi érdekeket. Ez talán egy tulajdonos részéről még magyarázható is, hiszen minden befektető a haszon reményében cselekszik, a meglepő azonban az, hogy ennek a főváros teret akar engedni, és hajlandó lenne a zöld rekreációs területet városközponti vállalkozói területté átminősíteni. A polgármester bemutatta a jelen lévőknek a Fővárosi Települési Szerkezeti Terv 109. oldalának másolatát, amelyben az a javaslat áll, hogy rekreációsból Vi 2-es területté nyilvánítsák a strandot, ráadásul 1,75 százados beépítési mutatóval. Ez azt jelentené, hogy a 22 ezer négyzetméteres területen 4-5 szinten összesen 35 ezer négyzetméternyi épületet lehetne létrehozni. A Sugár éppen ekkora. A veszélyhelyzet miatt most Karácsony Gergely egy személyben hozhat döntést a Fővárosi Közgyűlés nevében. Csak remélhetjük, hogy belátja a helyzet abszurditását, és nem támogatja a tervet, ellentétben a Fővárosi Szakbizottsággal, amely támogathatónak ítélte a vállalkozó javaslatát. A polgármester külön kikérte a kerületi Képviselő-testület minden tagjának véleményét. Sajnos a válaszadók között van olyan kerületi képviselő, aki a helyi lakosság érdekei ellen foglalt állást.    


Szász József elmondta, hogy a jelenlegi tulajdonos 2004-ben szerezte meg a strand területét. Azóta küzd vele a kerület. Az egykori strand egy végletesen elhanyagolt terület képét mutatja, szöges ellentétben az előtte lévő parkkal, amely az Önkormányzat tulajdona. Több tízmillió forintot költött a kerület a térre, kiépítette a patak medrét, felnőtt-játszóteret hozott létre, és a Főváros helyett felújította az első világháborús emlékművet és környékét is, ami a tulajdonos, a Budapest Galéria feladata lett volna. A magánterületet is több alkalommal kitakarították. Ezek a gesztusok jelzik a helyiek hozzáállását a területhez. Ha itt plázaépítés kezdődne, a fák biztosan áldozatul esnek a munkálatoknak. Szász József a cinkotaiak nevében elmondta, szorongva gondolnak arra, hogy a mostani helyzethez hasonlóan a Demszky Gábor által vezetett Fővárosi Önkormányzat semmibe véve a helyi Önkormányzat elővásárlási jogát, magánkézbe adta a Naplás-tavat és az azt övező természetvédelmi területet. Így – ha a most körvonalazódó eljárásrend meghonosodik a Fővárosnál – a Naplás-tó környékén is bármi megtörténhet. Ráadásul a Naplás természetvédelmi felügyelete is a Főváros hatáskörébe tartozik.
A sajtótájékoztató végén egy kérdésre válaszolva Kovács Péter polgármester elmondta még, hogy a HÉV-Metro összekötésénél a szintbeli kereszteződés kialakításakor a szóban forgó területet ki kell sajátítani. Ez jelentősen növeli a terület értékét, ami pedig felveti a telekspekuláció lehetőségét is a jelenlegi történésekkel kapcsolatban.

XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor