Ugrás a tartalomra

Semmelweis-nap

Dr. Semmelweis Ignác születésnapja, július 1-je, a magyar egészségügy napja. A XVI. Kerületi Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) az évforduló alkalmából ünnepi gyűlést tartott a Jókai út 6. szám alatti irodaházban a Szakrendelő dolgozói részvételével, ahol visszatekintettek az elmúlt évre, kitüntették a kerület legelkötelezettebb egészségügyi dolgozóit, és néhány szó esett a jövőről is.

Az ünnepi gyűlés a Himnusz elhangzását követően a Rácz Aladár Zeneiskola növendékeiből álló, Tomhauser Noémi zenepedagógus által vezetett Harmónia Csellóegyüttes műsorával kezdődött.

Ezután dr. Csomor Ervin egészségügyekért is felelős alpolgármester beszélt az elmúlt fél év egészségüggyel kapcsolatos fejlesztéseiről és változásairól. Elmondta, hogy megszervezték a Jókai úti szakrendelőben a biztonsági őrszolgálatot, amelyre sajnálatos módon igény mutatkozott. Megkezdődött a Centenáriumi lakótelep orvosi rendelőjének felújítása. Az ott rendelő orvosokat éppen az ünnepséggel egyidőben költöztették át a Jókai útra, ahol a felújítás ideje alatt rendelnek majd. A folyamatos fejlesztés, új gépek és eszközök beszerzése mellett azonban egy ezeknél jóval nagyobb terv megvalósítása is elérhető közelségbe került. Szeretnének egy emeletet ráépíteni a Szakrendelőre, amely új orvosi szolgáltatások előtt nyitná meg a lehetőséget, és a helyhiánnyal küszködő ellátások helyzetében is ugrásszerű javulást eredményezne. E munkálatok eléggé sürgetőek, mert az előkészítésük alatt beszerzett ANTSZ-adatok arról tanúskodnak, hogy vannak olyan betegségcsoportok, amelyek előfordulása a XVI. kerületben az elmúlt 15 évben több száz százalékkal emelkedett. Ennek kezelése a közeljövő nagy feladatai közé tartozik. A Szakrendelő hatékonyságát tekintve az egyre fejlődő felszereltség és az egyre rövidebb várólisták mellett a betegellátás egyik legfőbb ereje az a családias kollektíva, amelynek tagjai sokszor munkaidőn kívül is közös programokon vesznek részt, és mindent megtesznek a hozzájuk forduló betegek lehetséges legjobb ellátása érdekében, amiért kiemelt köszönet illeti őket.

Dr. Kiss Marianna, a KESZ igazgatója néhány statisztikai adattal alátámasztott beszámolót tartott, amelyben elhangzott, hogy az elmúlt egy évben 333 ezer alkalommal fordultak a betegek a Szakrendelő dolgozóihoz – ebbe a laborvizsgálatok nem tartoznak bele, mert azt egy külső cég végzi –, és a járóbeteg-ellátás bevétele ebben az időszakban 160 millió forintot tett ki, az intézmény összbevétele pedig meghaladta az 1 milliárd forintot. Az eddig három ütemben lezajlott béremelés, amely ősszel még egy negyedik részlettel is bővül, érezhető változást hozott a dolgozók életében. A kerület önkormányzata mindenben maximálisan támogatja a KESZ munkáját, ám vannak olyan területek, amelyben ők sem tudnak segíteni. Ezek egyike az orvoshiány. Aggodalomra ad okot például, hogy ősszel öt főorvos éri el a nyugdíjkorhatárt, és a mai helyzetben nagyon nehéz lesz pótolni őket. Az egészségügy területén a munkaerőhiánya nem csak abból adódik, hogy az orvosok külföldre távoznak, hanem abból is, hogy az ötvenes években születettek, azaz a Ratkó-korszak kiugróan népes nemzedéke most éri el a nyugdíjkorhatárt, az őket követő generáció pedig létszámában nem tudja pótolni a nyugállományba vonulókat. Az utánpótlás problémája ezért e pillanatban nem megoldott. Az igazgatónő elmondta még, hogy az intézmény évek óta legnagyobb forgalmat bonyolító, és így a legnagyobb bevételt – 24 millió forintot – hozó osztálya a sebészet volt, a legnagyobb esetszám-növekedés pedig a tüdőgyógyászaton következett be.

Kleiner Lajosné gazdasági igazgató a pénzügyi szakember nézőpontjából tekintette át a KESZ gazdálkodását, melynek a betegek szempontjából legfontosabb része, hogy jelentős kapacitásnövekedés következett be a volumenkorlát felülvizsgálatát követően, ennek köszönhetően sokkal több beteget tudnak ellátni a gasztroenterológián, a pszichiátrián, az ultrahang-diagnosztikán, az oszteoporózis kezelésen és az urológián, valamint elindult az önálló belgyógyászati rendelés is.

A beszámolókat követően került sor az elismerések átadására. Minden évben Tűzmadár emlékplakettel jutalmazzák azt az osztályt, amelyik valamilyen szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Idén ebben az elismerésben a Sebészeti osztály munkacsoport részesült, amelynek vezetője Dr. Balogh Attila rendelésvezető főorvos, munkatársai pedig dr. Berezvai Sándor, dr. Orbán László, dr. Kollár Sándor, dr. Papp Remig Ferenc, dr. Oláh Tamás orvosok, szakdolgozói pedig Stadinger Szilvia vezető asszisztens, Csüri Ildikó, Dánfi Sarolta, Varróné Erdei Ilona, Kicska Dénesné, Nagy Gyöngyi, Zrena-Váradi Mariann és Drotár László.

Főnix emlékplakettel a kiemelkedő egyéni teljesítményeket ismerik el, amelyet ezúttal dr. Szilágyi László kardiológus főorvos, valamint Korik Kálmánné és Bálint Mária, a felnőttfogászat asszisztensei vehetett át. Igazgatói dicséretben dr. Buday Bock László az ortopédia rendelésvezető főorvosa, Gáspár Judit, a neurológia vezető asszisztense, Waldmann Brigitta röntgenasszisztens, Horváthné Illés Erika védőnő és Pernyész Andrásné raktáros részesült. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelét pedig Aranyiné Nagy Ágnesnek, a tüdőgondozó vezető asszisztensének, Kolarovszki Erzsébet diabetológiai szakápolónak, Tatár Ágnes szemészeti szakasszisztensnek és Zsigri Zoltánné fogászati asszisztensnek adták át a Kamara képviselői.

 

 

 

XVI. Kerületi Újság