Ugrás a tartalomra

Szelektíven, szabályosan

Sokan vannak itt a Kertvárosban olyanok, akik figyelnek a környezetünkre, használják a közterületi szemeteseket, szelektíven gyűjtik otthon a hulladékot. Ők azok, akik példát mutatnak, és ahogy sajnos mindenhol, köztünk is élnek olyanok, akik az előírásokkal ellentétesen cselekedve, mindenféle szemetet a szelektív sziget köré helyeznek. Nekik segítünk feleleveníteni a szelektív hulladékgyűjtés szabályait.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő FKF Zrt. 2013-ban a gyűjtőtartályok kiszállításával kezdte meg a fővárosban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését, a teljes lefedettség 2015-re valósult meg. A fejlesztést szükségessé tették azok az európai uniós előírások és hazai jogszabályok, amelyek a képződő hulladék csökkentését tűzték ki célul. A házhoz menő gyűjtési rendszer nélkül, önmagában a gyűjtőszigetes megoldás nem volt kellően hatékony.

Hasznos tudnivalók a szelektív gyűjtőszigetek
használatáról:


• A konténerek ürítését az FKF Nonprofit Zrt. külön erre a célra rendszeresített célgépei végzik járatszerű formában. A begyűjtés külön-külön frakciónként történik, a hét meghatározott napjain. A begyűjtött hulladékmennyiséget válogatás után újrahasznosítják.
• Az italos kartondobozokat, a műanyag PET palackokat és a fém dobozokat összelapítva kell a konténerekbe dobni!
Hasznos tudnivalók az FKF Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatásáról és a szelektív gyűjtőtartályok használatáról

Kék fedelű tartály:


Beledobhatjuk: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) műanyag részek nélkül.
NEM dobhatjuk bele: élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat.
FONTOS: A dobozokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

Sárga fedelű tartály:


Beledobhatjuk: ásványvizes PET palackok, kiöblített üdítős és háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak, különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok).
NEM dobhatjuk bele: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-Iemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott
FONTOS: A műanyag flakonokat lapítva kell a kukába helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el. A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba. A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

Az edényeket az ürítés napján kora reggel 5 óráig, vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, könnyen megközelíthető közterületre, az úttest melletti járda szélére. Az elszállítást végző járat személyzete a tartályt az ürítést követően a kikészítés helyére állítja vissza.
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján az ingatlantulajdonosnak, illetve a társasháznak kell gondoskodnia arról, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékok (a papír, illetve a műanyag és fém) a megfelelő tartályba kerüljenek.

A könnyebb azonosíthatóság érdekében az ingatlan címét fel kell tüntetni a kihelyezett tartályokon. A cím felírásakor az uniós címke nem sérülhet, annak tartalma nem módosítható.

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztán tartása, a ház elé való ki- és visszahelyezése, valamint a járda, ürítés utáni, szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasháznak a feladata.

Nem ürítik ki, ha:


- nem a megfelelő anyagot tartalmazza. Ekkor egy átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen a tartályok tartalmának rendbetételéről, melyről az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.

Nem viszik el:


- a gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odavaló hulladékot, ezek kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.

A megrongálódott tartályok javítását, vagy cseréjét bejelentést követően tudják elvégezni.

forrás: fkf.hu