Ugrás a tartalomra

Újraindítjuk Budapestet is!

Május 18-ával újabb szakaszához érkeztünk a koronavírus járvánnyal szembeni küzdelemnek, amely számos enyhítéssel jár a fővárosra nézve. Szatmáry Kristófot, kerületünk országgyűlési képviselőjét kérdeztük ezekről, valamint arról, hogy mi az, amit a továbbiakban is be kell tartanunk egészségünk védelme érdekében.
– A kormány május 18-ával megszüntette a kijárási korlátozást Budapesten is. Két hónap után ez mindenképpen jó hír nekünk, kertvárosiaknak is.
– Valóban, hiszen az elmúlt hetekben szigorú, és ahogy a helyzet mutatja, eredményes intézkedéseket kellett nap mint nap betartanunk. A megfelelő időben hozott szigorítások, és ezek betartása azt eredményezte, hogy alacsony szinten tudtuk tartani a fertőzések számát. Jól vizsgáztunk összefogásból az egész országban, és itt a kerületben is, ahol a vidékhez képest tovább kellett kitartanunk. A kormány a döntés előtt alaposan mérlegelt, és kikérte a fővárosi kerületek véleményét is. A XVI. kerület is azt a véleményt fogalmazta meg – és ebben teljes mértékben egyetértettem Kovács Péter polgármesterrel –, hogy az idő megérett az enyhítésekhez.

– Ezek szerint még nem tartunk a teljes újranyitásnál?
– Részleges újranyitásról van most szó, mert a járványhelyzetet sikerült elkerülnünk, illetve visszaszorítanunk, de a járványveszély azért még nem múlt el. Éppen ezért vannak még szabályok, amiket be kell tartanunk, mint például a másfél méteres védőtávolság, az üzletekben és a tömegközlekedésben a maszk használata, vagy az időseknek fenntartott idősáv további érvényben maradása. De például a fővárosban is megnyílhatnak a kerthelyiségek, nyithatnak a strandok, szabadtéri fürdők is. És valamennyi üzlet nyitva lehet. Ezek pedig az egyéni komfortunk mellett a gazdaság szempontjából is fontosak. Eddig is tettünk lépéseket az elmúlt 10 évben elért eredményeink megvédéséért, most pedig még nagyobb hangsúlyt tudunk helyezni az újraindításra.

– Milyen segítséget kaphat ebben a helyzetben a gazdaság, a gazdasági szereplők?
– Az egészségünk megóvása után a legfontosabb célunk a hazai vállalkozások megsegítése, ezáltal pedig a munkahelyek védelme, illetve újak teremtése. Ebben bizakodó vagyok, van tapasztalatunk ezen a téren, hiszen munkahelyteremtésben az elmúlt években történelmi léptékben is kiemelkedően teljesítettünk. Már áprilisban útjára indítottunk egy bértámogatási programot, amelyben az állam állja a kieső munkaidőre járó bér 70 százalékát. Létezik már ennek egy speciális fajtája is, a kutatásfejlesztési bértámogatás. Az eddigi adókönnyítések mellett újabbra is lehet számítani. Július 1-jével a szociális hozzájárulási adó csökken, ezzel több tízmilliárd maradhat a vállalkozásoknál. Ez is segíteni fogja a gazdasági szereplőket a munkahelyek megtartásában. Amiről pedig mindeközben nem feledkezhetünk meg, az az arányos teherviselés. Az elmúlt évek sikeres gazdasági növekedésének mások mellett a legnagyobb haszonélvezői itthon a nagy kereskedelmi láncok voltak, amelyek jelentős osztalékot vittek ki az országból. Az elmúlt napokban vezérszónokként jómagam kezdhettem meg a vitáját annak kiskereskedelmi különadó törvénynek, amellyel a multikat is be szeretnénk vonni a jelenlegi helyzet kezelésébe. Hasonlóra már volt példa, amely miatt rengeteg támadás érte akkor Magyarországot, de végül az Európai Bíróság nekünk adott igazat. Azt gondolom tehát, hogy összefogással, szolidaritással nemcsak a járványhelyzetet tudjuk leküzdeni, de a felmerülő gazdasági problémákat is.

– Ön is említette, és máshol is sok szó esik arról, hogy a társadalom jól vizsgázott ebben a nehéz helyzetben. Hogyan élte meg ezt személyesen?
– Ennek egyik eleme, amit már említettünk, hogy szinte zökkenőmentesen alkalmazkodtunk az új szabályokhoz. A másik ilyen fontos dolog az összefogás, amit itt a kerületben is megtapasztaltam. Sokan voltunk és vagyunk, akik önkéntes feladatokat vállaltunk, gyógyszereket váltottunk ki, vagy épp bevásároltunk azoknak, akik a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak. Megmozdultak a vállalkozók is, és sok felajánlás érkezett. Több helyre ajánlottam fel és vittem én is maszkokat, egészségügyi köpenyeket, és jó volt megtapasztalni, hogy az egymásra való odafigyelés mennyire tudja fokozni a közösségi erőnket. Az elvégzett munkát köszönöm mindenkinek azzal a reménnyel, hogy hamarosan teljes módon normalizálódhat az életünk!

XVI. Kerületi Újság