Ugrás a tartalomra

Virágmentő gyermekből kerületünk főkertésze – interjú Ádám Attila Istvánnal

Mi a feladata egy főkertésznek? Mi vezérel egy kisgyermeket a természet szeretete felé? Kerületünk új főkertészével, Ádám Attila Istvánnal beszélgettünk eddigi tevékenységéről, terveiről és a fenntartható zöld jövőről.

– Milyen élmény vezette a kertészmérnöki pályára?

– Mindig is vonzott a természet közelsége és a zöld területek. 5-6 éves koromban megmentettem egy kidobott cserepes virágot. Először furcsállották a családban a dolgot, de látták, hogy van bennem egyfajta érdeklődés a természet iránt. Sokat járkáltam Kecskemét villanegyedében. Ifjú koromban, szeretett rokonom, Nehéz József mezőgazdász határozta meg az előmenetelemet, nagyban támogatott és inspirált. A Kecskeméti Arborétum létrejötte szintén fontos esemény volt az életemben. Göbölös Antal, a szakma kiemelkedő személyisége alapította – aki akkor a Kecskeméti Erdőfelügyelőség igazgatója volt –, bölcs előrelátással és kitartó munkával. Akkor még talán nem értékeltük eléggé az Arborétumot, de most már olyan, mint a tüdőnk. Megéreznénk a hiányát.

– Milyen tanulmányok, korábbi munkahelyek útján vált kerületünk főkertészévé?

– Kecskeméten, a Kertészeti Főiskolán végeztem, kertészmérnökként. Rögtön ezután munkába álltam. Szegeden majd Budapesten dolgoztam, utána vállalkozó lettem Szlovákiában, egyéni úton és KFT-vel is. Utóbbiban egy tájépítésszel, Vanyó Péterrel fogtam össze, akivel mérnöki tevékenységet, kivitelezést, tervezést folytattunk. Péter a munkásságával egy egészen más dimenziót adott számomra a kertészetnek.

Foglalkoztam dendrológiával, menedzsmenttel, költségtervezéssel, de mindig a szakmán belül. Később átkerültem Horvátországba és Albániába, utóbbiban 3 évet voltam, ahol egyebek mellett egy gyűjteményes kertet alapítottam a helyi orvosi egyetemnek.

– Van olyan korábbi kiemelt, fontos munkája, amit megemlítene a pályafutásából?

– A turai kastélypark felújítását érdemes megemlíteni, erről talán már sokan hallottak. Ez egy nagyon összetett és nagy értékű munka volt, mely 2020 nyarán ért véget. Ezután pár hónapig a vasút mellett dolgoztam. A Gödöllő-Hatvan vonalon az állomások környéki tájrendezési feladatok vezetője voltam.

– Mióta él a Kertvárosban?

– Igaz, kecskeméti születésű vagyok, de – eltekintve az átmeneti külföldi tartózkodásoktól –, már 23 éve élek itt a XVI. kerületben.

– Korábban kerületünkben nem volt főkertész, így nem is biztos, hogy mindenki tisztában van ennek jelentésével. Elmondaná, mit takar ez a feladatkör?

– A legfontosabb feladata egy szakmai koordinációs tevékenység. Ez jelenti a meglévő zöldterület védelmét, fejlesztését és az új zöldterületek műszaki összehangolását. Ebbe természetesen beletartozik a környezetvédelem, a szemléletformálás, de a komposztálás is.

– Miként lehet megtalálni az egyensúlyt a technológiai fejlődés és a zöld jövő között itt a kerületben?

– Fontos leszögezni, hogy mindkettő – a technológiák és a zöld felületek is – értünk és az utánunk jövő nemzedékekért vannak, továbbá, hogy egyik a másik nélkül értelmezhetetlen. Meggyőződésem, hogy közös erővel és sok közös gondolkodással lehetséges jó megoldásokat találni.

– Hogyan határozná meg jövőbeli tevékenységét, célkitűzéseit itt a kerületben?

– Nem véletlenül nevezik a XVI. kerületet Kertvárosnak és a kert (a park, a parkerdő, az arborétumok stb.) mindig az egymás közti találkozás és a természettel való kapcsolatunk színtere. A zöldfelületek ápolása – legyen közösségi vagy magánjellegű – mindig gondoskodást és igényességet kér tőlünk. Ez megvan a XVI. kerületben, ami nagyon nagy érték, amit megőrizni, fejleszteni kívánunk, és amihez minden erőmmel és tudásommal szeretnék hozzájárulni. 

Gueth Ádám

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/20211-szam-20210113