Ugrás a tartalomra

A 2018-as évre tervezett kerületi fejlesztések

Egy település működése nagymértékben függ az Önkormányzat gazdálkodásától. Mivel a XVI. kerületé évek óta kiegyensúlyozott és stabil, ezért a Képviselő-testület a 2018-as költségvetést már tavaly decemberben elfogadta. A részletekről ezúttal is Kovács Péter polgármestert kérdeztük hagyományos újévi interjúnkban.

 

 

– Milyen nagyobb fejlesztések várhatók idén a XVI. kerületben?

– 2018 az egészségügyi fejlesztések éve lesz a Kertvárosban. Tavaly karácsonyi ajándékként érkezett a hír, hogy a kormány döntése alapján több mint egymilliárd forinttal támogatják a Jókai utcai Szakrendelő bővítését – amelyhez 120 millió forintot ad a XVI. Kerületi Önkormányzat – az Egészséges Budapest Program keretében. Ez azt jelenti, hogy több hely lesz, így több orvos rendelhet egyszerre és rövidebb lesz a várakozási idő például a reumatológián vagy a kardiológián. Ez a beruházás elkezdődik idén, de várhatóan csak jövő őszre fog befejeződni annak függvényében, hogy az engedélyes terveket mikor hagyják jóvá. A munkálatok során az intézmény magasabb és alacsonyabb részére is építünk egy-egy emeletet. Emellett egy kétszintes parkolót is létrehozunk az épület előtt, amelyhez szükség lesz a 100 forintos bolt területére is. A tulajdonossal már tárgyaltam arról, hogy hol tudnánk neki helyet biztosítani. Bár ilyen kötelezettsége nincs az Önkormányzatnak, a tárgyalások konstruktívan haladnak.

– Folytatódik-e az orvosi rendelő felújítási program, vagy a idei beruházás a Jókai utcai Szakrendelő bővítése lesz?

– Folytatódik az orvosi rendelő felújítási program a Szakrendelő bővítésétől függetlenül. A cinkotaiak régóta várják a Rádió utcai rendelő korszerűsítését, viszont az ottani épület túl kicsi ahhoz, hogy a lakók jogos elvárásainak megfeleljen. Ezért egy új helyen, a Szabadföld út és a Vidámvásár utca sarkán, a gyógyszertárral szemben, a mai pavilonsor helyén egy teljesen új, kétszintes egészségházat épít az Önkormányzat. Ott nemcsak a felnőtt és a gyermekorvosi rendelő kap majd helyet, hanem a védőnői szolgálat és a fogorvosi ellátás is, illetve természetesen megfelelő számú parkolót is kialakítunk. A cinkotai egészség- és szolgáltatóház kivitelezése mintegy 500 millió forintba fog kerülni. Ezzel kiváltjuk a Rádió utcai intézményt, ahol nincs megfelelő parkolási lehetőség, nem megoldott az akadálymentes közlekedés, és az épület egyébként is rossz állapotban van. A beruházás 2018-ban elkezdődik és várhatóan 2019 első félévében fejeződik majd be.

– Az egészség megőrzésében nagy szerepet játszik a megelőzés, amelynek fontos eszköze a mozgás. Milyen sportfejlesztések várhatók 2018-ban?

– Az Önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a kertvárosi kerékpárút-hálózat bővítésére. Még tavaly szerettük volna a bicikliutat kiépíteni a Naplás tóig, de mivel ez egy Európai uniós pályázat keretében fog megvalósulni, és az egyeztetés a többi konzorciumi partnerrel nehezen halad, ezért a kivitelezés átcsúszott erre az évre. Emellett elkészül Kistarcsáig is a kerékpárút, amely az M0-ás felett vezet majd át. A település polgármesterének ígérete szerint a kistarcsai kerékpárutat meghosszabbítják, így csatlakozni fog a XVI. kerületi szakaszhoz. Szintén a sporttal kapcsolatos beruházás lesz még idén az, hogy az MLTC sporttelepen található futókör rekortán burkolatot kap.

– Milyen közterületek szépülnek meg ebben az évben?

– Az Egyenes utcai lakótelepen a rossz állapotban lévő utakat – mint például a Bányai Elemér utca és a Kerepesi út belső része – felújítjuk, illetve mivel a kormány tavaly év végi döntésével plusz 50 millió forintot adott az Önkormányzatnak, ezért a Kicsi utca burkolatát is modernizáljuk. Emellett a járdák jelentős része és a játszóterek is megszépülnek, valamint fitnesz parkot is létrehozunk. Mindezt egy hosszú egyeztetés előzte meg a lakókkal, és az ő érdekükben valószínűleg tavasszal vagy nyáron kezdjük el a munkálatokat, hogy minél kevésbé zavarjuk őket. (Jövőre a Jókai lakótelep közterületeit újítja fel az Önkormányzat, amivel kapcsolatban már idén elindul a lakókkal folytatott egyeztetés.) Ezeken felül megszépül az Erzsébetligeti Színház előtti tér is, ahol meg kell oldanunk a csapadékvíz-elvezetést, és a térburkolatot is ki kell cserélnünk annak érdekében, hogy megfelelő hátteret biztosíthassunk az olyan kerületi tömegrendezvényeknek, mint a Kertvárosi Vigasságok, a majális, a gyereknap vagy a Borliget. A rekonstrukciót egyébként az Öt Falu
Viadalát tavaly megnyerő mátyásföldiek is kérték. A munkálatokat azonban az említett rendezvények miatt május elején el kell kezdenünk és legkésőbb augusztus végéig be kell fejeznünk, így a gyereknapi programokat várhatóan a Szentmihályi Kulturális Központban tartjuk meg. A János utcában pedig elvégzünk egy másik felújítást is, ugyanis hamarosan elkészülnek a nyugdíjas klub melletti épület engedélyes tervei, majd a kivitelezés is elindul, így az időseknek kétszer akkora épület áll majd rendelkezésére.

– A nevelési és oktatási intézmények közül melyek újulnak meg?

– Az Egy iskola, egy óvoda felújítási programban idén a Szentmihályi Játszókert Óvoda Szent Korona utca 98-100. alatt található telephelyén a többi között a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét kell megvalósítanunk, az oktatási intézmények közül pedig a Móra Ferenc Általános Iskola az egyetlen, amelyben még nem volt nagyfelújítás. Ennek az I. ütemét elvégezzük 2018-ban, majd jövőre a II-at is. Viszont úgy látom, hogy a Tankerületnek egyre több anyagi forrás áll rendelkezésére, így várhatóan ezeket a feladatokat 2019 után már ők fogják végrehajtani. Mindezek mellett a Szerb Antal Gimnáziumban kicseréljük azokat a nyílászárókat, amelyekre tavaly nem került sor. Természetesen idén is lesz óvoda- és iskolaudvar-felújítás. Az oktatási intézmények közül a Göllesz Szent Imre utcai Beszédjavító Általános Iskolájának udvara szépül meg, rendezzük a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda udvarának azt a részét, amely a tavalyi építkezés miatt kimaradt a felújításból, illetve a Szentmihályi Játszókert Óvoda Bercsényi utcai telephelyén az udvar másik felét is felújítjuk. Mivel pedig az összefogás mindig becsülendő, és ennek az óvodának a Baross utcai székhelyén a szülők jótékonysági kezdeményezést indítottak a rossz állapotú udvar rekonstrukciójának érdekében, ezért az Önkormányzat is hozzájárul ehhez. Az óvodavezetők egyébként azt mesélték, hogy más kerületekben elismeréssel szemlélik azt, hogy a Kertváros milyen sok óvodai programot támogat.

– Tavaly decemberben adtunk hírt arról, hogy a 2019-ig tervezett 40 újabb út elkészült. Ennek ellenére folytatódnak az útépítések?

– 2018-ra a Vágás utca és a Rendelő utca egy-egy szakaszának, illetve a Fürge utcának az építését tervezzük. Ha pedig újra lesznek FIDESZ utak, vagyis lesz állami támogatás az útépítésre, akkor még nagyobb intenzitással folytatjuk majd a munkálatokat. Az útfelújítások között idén a Lándzsa utcáé lesz a legfontosabb. A korábban a szovjet laktanyába bevezető iparvágánnyal ellátott úttest nagyon széles, és keskenyek a járdák, ezért a lakótelepre igyekvők gyakran az úttesten közlekednek, emellett az útburkolat is igen elhasznált. Ezért átépítjük mind az úttestet, mind a járdákat és a zöldfelületet, valamint újabb parkolókat is kialakítunk. Ehhez viszont előbb meg kell oldanunk a csapadékvíz-elvezetést. A Fővárosi Önkormányzat évek óta ígéri a Bökényföldi út-Cinkotai út felújítását. Az illetékes szerint erről ebben a hónapban születik döntés, a XVI. Kerületi Önkormányzat mindenesetre megcsinálja a járdát a Bökényföldi út ezen szakaszán.

– A Fővárosi Önkormányzat milyen beruházásokat tervez még a Kertvárosban?

– Már tavaly elkezdődött a Mátyás király utca felújítása. A téli időszakban a munkálatok – amelyek során az általunk készített tervek alapján teljes pályaszerkezet-cserét hajtanak végre – szünetelnek, de tavasszal folytatódik a munka. Ennek a beruházásnak a része a Rákosi út Mátyás király utca és Szlovák út közötti szakaszának felújítása is, amelynek befejezését jövő szeptemberre ígérik. Ott egyes helyeken csapadékcsatorna építést is végrehajtottak, így már csak az útépítés, valamint a Rákosi út-Szlovák út-Timur utca csomópontban létesítendő lámpás kereszteződés kialakítása van hátra. Szintén ennek a beruházásnak a része az Arany János utcán található
S kanyar átépítése, ahol körforgalmat fognak létrehozni.

– Többször szóba került a Naplás-tó. Annak területét mikor rendezi az Önkormányzat?

– A Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatán nyertünk támogatást, ennek felhasználásával idén rendezzük a tó környezetét, új nyilvános vizesblokkot és új parkolókat alakítunk ki, illetve a szomszédos domb tetejére egy kilátó is épül, ahonnan nemcsak a tavat, hanem az egész kerületet be lehet majd látni.

– Az Önkormányzatnak számtalan lakosságsegítő programja van. Ezek is folytatódnak?

– Természetesen folytatódik az ingyenes tavaszi nyesedék- és az őszi lombgyűjtő, valamint a komposztálási és az esővízgyűjtő akció is. A költségvetésben idén is szerepel forrás a Kattints, Nagyi! elnevezésű számítástechnikai program támogatására, illetve továbbra is ingyenesen működik a Nyugdíjasok Segítő és Szállító Szolgálata. Mindezeken felül lesznek új parcellázású telkek is, vagyis aki a XVI. kerületben szeretne élni, az az Önkormányzattól vásárolhat telket új otthona kialakításához. Végezetül szeretnék köszönetet mondani azoknak a kertvárosi polgároknak és cégeknek, akik 2017-ben befizették a helyi, vagyis az építmény-, a telek- és a gépjárműadót. Építmény- és telekadót 1243, míg gépjárműadót 22924 lakó fizetett tavaly, így az összes, a XVI. Kerületi Önkormányzatnál maradt befizetett adó közel 900 millió forint. A Kertvárost ebből az összegből fejlesztjük, és abból, amit még más forrásból – pályázat, telekértékesítés – kapunk. Kérem, hogy idén is fizessék be a helyi adót, mert annak minden fillérjét fejlesztésre költjük!

XVI. Kerületi Újság - Sz.R.Zs.