Ugrás a tartalomra

Befogadó játszótér

A Szerencsejáték Zrt., a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) és a Spanyol Vakok Nemzeti Szervezete (ONCE) 2015 decemberében háromoldalú megállapodást kötött azzal a céllal, hogy az Európai Lottótársaságok (EL) és az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) együttműködési megállapodása szerint feladatokat vállaljon a fogyatékosok segítésében. Ennek szellemében a Szerencsejáték Zrt. elindította „A játék összeköt” című játszótér építési programját. Ezzel kíván hozzájárulni a társadalmi szemlélet formálásához és a tudatosság fejlesztéséhez a fogyatékosokkal kapcsolatban.                        

Az árpádföldi Tóth Ilonka tér szomszédságában fekvő játszótér átadásán megjelent Kemecsei György, a Szerencsejáték Zrt. Fővárosi Értékesítési Régiójának vezetője, aki elmondta, hogy az általuk finanszírozott játszóterek sorában ez már a 13., amelynek pénzügyi hátterét a többihez hasonlóan a Nagykarácsony sorsjegyből származó bevétel biztosítja.
A Szerencsejáték Zrt. kiemelt társadalmi felelősséget érez a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációjával kapcsolatban. A befogadó játszóterek tervezői nem pusztán az akadálymentesítést tekinti céljuknak, hanem megoldásokat keresnek olyan játszóhelyek kialakítására, ahol együtt játszhatnak ép és fogyatékkal élő gyerekek, akik ezáltal elfogadóbb felnőttekké válhatnak.
Kovács Péter polgármester arról számolt be, hogy a kerületi Önkormányzatnak mindössze a kiadások 10 százalékával kellett hozzájárulnia a kivitelezéshez, amelyből a terület bekerítését és a parkoló akadálymentesítését végezték el.  A polgármester elmondta még, hogy minden egyes játékeszközt személyesen próbált ki, és mindet biztonságosnak találta, így bátran ajánlja minden gyermeknek.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit is jelent a befogadó játszótér, Fördős Hódi Erzsébet rehabilitációs szakmérnök a következőket mondta:
– A befogadó jelleg azt jelenti, hogy a játékok nem különleges kialakítású eszközök, ugyanakkor úgy vannak összeválogatva és elhelyezve a térben, hogy az ép és a fogyatékos gyermekek egymás mellett tudjanak játszani. Így a fogyatékkal élő kicsik úgy érzik, hogy nincs szükségük különleges bánásmódra. A játszótér egyébként a zöldségeskert témakört közvetíti, minden ide telepített játék megidézi a zöldséges-, és gyümölcsöskertek hangulatát.
A Tóth Ilonka téri játszótérre a következő látványos eszközök és utcabútorok kerültek:  akadálymentes meseház, csúszdával kombinált kéttornyú vár, süllyesztett, kerekesszékkel is használható trambulin, fészekhinta, interaktív oktatópanel, homokozó asztalba süllyesztett homoktárolóval, rugón álló hinta, rugós székek, háttámlás padok, kombinált asztal-pad és hulladékgyűjtő.

XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor