Ugrás a tartalomra

Ennyit még nem költhettünk iskolára

Kerületünk lakói közül valószínűleg a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola jelenlegi és leendő diákjai, pedagógusai és a gyerekek szülei kapták a legnagyobb karácsonyi ajándékot. December 22-én sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megkezdődhet az iskola Csömöri út 142. szám alatti épületének teljes körű felújítása, amire a kormány 2,6 milliárd forintot biztosított.

Először Tóth András iskolaigazgatót kérdeztük, mi indokolta az iskola saroképületének felújítását. Az intézményvezető elmondta, hogy erről az épületegyüttesről – amelybe eddig az iskola alsó tagozatos tanulói jártak – azt kell tudni, hogy egy 1884-ben, egy 1928-ban és egy 1953-ban felépített épületből áll. Napjainkra már egyre szaporodtak a műszaki problémák, és ha voltak is kisebb korszerűsítések – nyílászáró-csere 2007-ben – ez volt a kerület utolsó olyan iskolája, amelynek nem volt tornaterme, csak egy két osztályteremből egybenyitott, méretében és felszereltségében is igen elavult és szűkös, „tornaszobája”. Nagyon eljárt fölötte az idő, amelyre Tóth András sokszor felhívta a kerület vezetésének a figyelmét. Így aztán egy közös szervezőmunka kezdődött, amelyben Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester, Kovács Katalin, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Tóth András intézményvezető és a szülői munkaközösségek ültek össze megoldást keresni.

Szatmáry Kristóf elmondta, hogy a közös törekvés kivételesen sikeresnek bizonyult, hiszen 2,6 milliárd forintot biztosított a kormány az iskola felújítására. A képviselő szerint ez a XVI. kerület sikere, mert a kormány csak nagyon kivételes esetben ad egyedi támogatást. A hasonló felújítások szinte kivétel nélkül a Tankerületi Központon keresztül történnek. Egyedi támogatásra csak akkor van lehetőség, ha a kormány úgy ítéli meg, hogy valamilyen speciális érték védelmében van szükség a rendkívüli pénzügyi támogatásra. A hathatós lobbitevékenység eredményeképpen – amelyben több szülő is részt vett – a Szent-Györgyi Iskola ügyét a döntéshozók ilyennek ítélték, így a felújítás után a kerület legkorszerűbb iskolája lehet a Csömöri út 142-ben. Ez az eredmény az összefogás erejét bizonyítja. A döntésről kormányrendelet született.

Szatmáry Kristóf összehasonlításképpen elmondta, hogy a kerület vezetése az elmúlt öt évben is százmilliós iskola-felújításokat finanszírozott, de ezek összege együttesen 1,3 milliárd forintot tett ki. Most pedig erre az egy iskolára jut ennek az összegnek a duplája. A kerületi Önkormányzat költségvetéséből ennyi pénz soha nem jutott volna egy intézményre.

A korszerűsítés nagyon is időszerű, hiszen sok egyéb probléma mellett a gyerekek a legszélsőségesebb időjárási viszonyok mellett is csak az udvaron keresztül jutottak az étkezdébe. Most a sarki épületet átépítik, emeletet húznak rá, így lesz hely új tantermeknek, új tanári szobának, a kor követelményeinek megfelelő könyvtárnak, és a legkorszerűbb gépészettel szerelik föl az új iskolaépület.

Amint az elhangzott, óriási karácsonyi ajándék ez az érintetteknek. De valószínűleg nem most, hiszen minden felújítás rengeteg problémával, előre nem látható nehézségekkel, a megszokott rend teljes felborulásával, kosszal, porral, zajjal, és minden egyéb kellemetlenséggel jár. Például azzal is, hogy a felújítás ideje alatt az alsó tagozatos diákok a Csömöri út 142. helyett az iskola Csömöri út 20. szám alatti épületébe járnak majd, a felsősök pedig a Centenáriumi Általános Iskola épületében kaptak egy, a centisektől elszeparált épületrész. Ami Tóth András iskolaigazgató előtt áll az elkövetkezendő egy évben, azért bizonyára nem irigyli senki. Ezért ez a kerületi rekordnak számító felújítási pénz egyelőre inkább rengeteg megoldandó feladatot jelent, igazi ajándékká akkor válik majd, amikor az új épület avatásakor átvágják a nemzeti színű szalagot. Akkor azonban biztosan – jó értelemben – lesz mit irigyelni a szent-györgyisektől. 

M.T.

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/20211-szam-20210113