Ugrás a tartalomra

Épülnek az utak a kerületben!

Javában tart Kertváros földútjainak felszámolása egy kormányzati program keretében. Szatmáry Kristóf, kerületünk országgyűlési képviselője, egyben a Budapesti Útépítési Program kezdeményezője és felelőse lapunknak nyilatkozva azt is elmondta, ezzel egy 70 éves adósságot törlesztenek a fővárosiak felé.  

– Az elmúlt időszakban egyre többet lehet hallani a Budapesti Útépítési Programról, de azért elmondaná, hogy milyen céllal jött létre mindez és mit is kell tudni róla?
– Ehhez pár évtizedet vissza kell ugranunk az időben 1950 elejére, amikor is létrehozták Nagy-Budapestet sok környező településnek a fővároshoz csatolásával. Tulajdonképpen a mi kerületünk, az „ötfalu” is akkor vált Budapest részévé. A közigazgatást ugyan kiterjesztették, de sok esetben évtizedekig az egyes infrastrukturális elemek nem vagy nem a teljesség igényével lettek fejlesztve. Így a mai napig örökségünk – főként a külső kerületeknek – egy elég komoly belterületi földúthálózat itt a fővárosban. Pár évvel ezelőtt sikerült néhány képviselőtársammal elérnünk, hogy a kormányzat biztosítson forrást, hogy ezt a mintegy 225 kilométernyi földutat – ami a teljes fővárosi úthálózat 5 %-a – végleg eltüntessük és aszfalt burkolatot kapjon. Szinte hihetetlennek tűnik a korunkban, de ez azt is jelentette a program indulásakor, hogy a fővárosban közel félmillió embert érintett hátrányosan, hogy a földutak mellett kellett élnie, közlekednie. Az elmúlt tíz évben a kormány, a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok egyaránt számos fejlesztést valósítottak meg, amely vonzóbb, élhetőbb, barátságosabb otthonná tette Budapestet, azonban a földutak felszámolását ennek nagyságrendje miatt a főváros és a kerületek belátható időn belül önállóan nem tudnák megoldani. Ennek megoldására hoztuk létre a Budapesti Útépítési Programot 2 évvel ezelőtt.

– Pontosan mit is nyerünk mi, kertvárosiak mindezzel?
– Ha a számok nyelvére akarnám ezt lefordítani, akkor azt mondhatnám, hogy a Program végére 18 kilométernyi új aszfaltutat és mintegy 3 milliárd forintot nyerünk. Körülbelül ilyen összegű kormányzati támogatásban fogunk ugyanis részesülni céljaink elérésére. Az pedig egy külön nyereség számunkra az összes földút felszámolása mellett, hogy így az egyébként erre szánt helyi forrásokat más kertvárosi fejlesztésekre lehet majd fordítani. Ami pedig ugyanilyen fontos, több ezer kertvárosi család életét könnyítjük meg ezzel.

– Hogyan állunk itt helyben a megvalósítással?
– Azt mindenképp el kell mondani, hogy az utak és azok kialakítása nem egy központi projekt keretében megy végbe, hanem a kerületi önkormányzatok pályázhatnak. A projekteket szintén az önkormányzatok valósítják meg. A XVI. kerületi Önkormányzat szakmailag kifogástalan anyagokkal pályázott eddig, így gyakorlatilag az igényelt valamennyi forrást megkapta. Ezzel mintegy 1,4 milliárd forint érkezett a kerületbe. Ennek mindkét minőségemben örülök, hiszen a projektért felelős miniszteri biztosként mindig jó szakmailag és pénzügyileg kifogástalanul benyújtott pályázatokat látni. A kerület országgyűlési képviselőjeként pedig felelősségem, hogy minél komfortosabbá váljék az otthonunk. És tulajdonképpen maga a Program ezért is jött létre, ezért lobbiztunk. De visszatérve a számokhoz, ez az összeg most 20 utca, illetve utcaszakasz szilárd útburkolattal való ellátására szolgál közel 7 kilométer hosszúságban. Az eddigi első utcának, a Zselic utcának az átadása tavaly májusban történt meg, a legutóbb átadott Árpádföldi úti rész pedig decemberre lett kész. Ezzel eddig 11 utcát aszfaltoztunk le. A maradék 9 esetében pedig a szükséges előkészületek folynak. A kivitelezések már tavasszal folytatódhatnak.

– Hogyan tovább Budapesti Útépítési Program? Mit várhatunk a Kertváros részéről?
– Ahogyan 2019-re is biztosítva volt a szükséges forrás, így a 2020-as központi költségvetés is tartalmazza a szükséges forrásokat a fejlesztéshez 5 milliárd forint összegben. Ennek a keretnek a terhére a pályázatokat már kiírtuk március végi határidővel. Itt újabb lehetősége lesz a kertvárosi önkormányzatnak, hogy kormányzati támogatásban részesüljön és további földutakat tudjunk leaszfaltozni. Az előzetes igényfelmérések alapján több, mint 1 milliárd forint körüli összeg érkezhet hozzánk, amellyel legalább 6 km újabb utat tudunk építeni. A végső cél pedig, én mindenképpen azon leszek a Budapesti Útépítési Program vezetőjeként, hogy azt legkésőbb 2022-ig maradéktalanul megvalósítsuk, ezzel pedig az összes fővárosi, így kerületi földútjainkat is leaszfaltozzuk.
A soron következő építési ütemekben érintett utcák: Mókus utca, Nógrádverőce utca, Verőce köz, Zsemlékes utca, Cukornád utca, Béla utca, Kossuth Lajos utca, Pejkó utca, Lucernás köz.

XVI. Kerületi Újság