Ugrás a tartalomra

Kezdődhet az építkezés

Tipikus „egyik szemem sír, a másik meg nevet” helyzet előtt áll a XVI. kerület lakossága és orvostársadalma. Hiszen aláírták a Jókai utcai Szakrendelő kivitelezési szerződését, ami kezdetben számtalan kellemetlenséget, kényszerhelyzetet, plusz fáradságot fog okozni, de enélkül sohasem juthatna a mostaninál jóval magasabb szintre Kertvárosunk egészségügyi ellátása.  

Kovács Péter polgármester nyitotta meg az Önkormányzat épületében a Szakrendelő kivitelezési szerződésének ünnepélyes aláírását. Elmondta, hogy ezzel a XVI. kerület elmúlt 10 évének legnagyobb beruházása kezdődhet meg már az aláírás másnapján.
2017 decemberében érkezett a hír, hogy a kormány az Egészséges Budapest Program keretében támogatást nyújt a budapesti és Pest megyei egészségügyi intézményeknek, köztük a XVI. kerületnek, a Jókai utcai Szakrendelő bővítésére és korszerűsítésére.
Számtalan buktató és előre nem látható probléma leküzdése után írhatta ki a Szakrendelő azt a közbeszerzési pályázatot, amelynek eredményeképpen 2020. február 24-én kivitelezési szerződést köthetett a legkedvezőbb ajánlatot tevő Bau-Trade Kft.-vel a munka elvégzésére. A Bau-Trade már több jelentős kivitelezéssel letette névjegyét a kerületben, legutóbb például a Cinkotai Egészségház teljes felépítésével. Ezért ők már ismerik a polgármester által állított követelményeket, miszerint a munkának határ-
időre, utólagos javítások nélkül és első osztályú minőségben kell elkészülnie. Eddig ezt minden esetben teljesítették is. Most azonban minden eddiginél nagyobb a tét, hiszen a mostani egy 2 milliárd 68 millió forintos beruházás. Ennek kétharmadát a kormány biztosítja az Egészséges Budapest Program keretében, egyharmadával járul hozzá a XVI. kerületi Önkormányzat annak érdekében, hogy az eddigi egészségügyi szolgáltatásokat bővítsék, és a helyhiánnyal küszködő rendeléseknek és szolgáltatásoknak pedig az igényeknek megfelelő helyet biztosítsanak. Így a jövőben több egyéb újdonság mellett lesz például mammográfia is, és az orvosi ügyelet is visszakerül a Szakrendelő épületébe, ami a sürgősségi ellátás jelentős javulását ígéri. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy egy közel kétéves munka kezdődik, ami sok nehézséggel, bajjal, megoldandó problémával fog járni, amihez a betegek részéről sok türelemre, a kivitelező és a Szakrendelő dolgozóinak részéről pedig minél szorosabb együttműködésére lesz szükség. A polgármester köszönetet mondott Szatmáry Kristóf
országgyűlési képviselőnek, hogy eredményes lobbitevékenységével kiharcolta az alapösszeget, majd további jelentős kiegészítő összeghez is hozzásegítette a kerületet, amihez végül Kovács Péter polgármesternek sikerült jelentősebb mennyiségű pénzt szereznie.
Dr. Kiss Marianna, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója is köszönetet mondott mindazoknak, akiknek szerepe volt abban, hogy eljutottak a szerződéskötésig. Elmondta, kollégáival együtt tudatában vannak, mekkora feladat vár rájuk, hiszen a mostani kivitelezés abban fog különbözni a korábbiaktól, hogy miközben a munkálatok folynak, a rendeléseknek is működniük kell. A beruházás két ütemben fog zajlani, az első a bővítés, az emeletráépítés a kisebbik épületre, a második pedig a főépület belső korszerűsítése. Az igazgatónő is azt reméli, hogy a kivitelező segítségükre lesz abban, hogy a betegeknek minél kevesebb kellemetlenséget kelljen elszenvedniük.
Mészáros Péter, a Bau-Trade Kft. ügyvezető igazgatója azt ígérte, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ezt a kivitelezést is az eddigi elvárások szerint határidőre, utólagos javítások nélkül és kitűnő minőségben fogják elvégezni. Tisztában vannak azzal is, hogy a beteg ember érzékenyebb az egészségesnél, és gondot fognak fordítani arra, hogy a gyógyulni vágyóknak csak az elkerülhetetlen kellemetlenségeket kelljen elszenvedniük az építkezés alatt.
Miközben a főigazgató asszony és az ügyvezető igazgató hozzákezdett a jelentős mennyiségű dokumentum aláírásához, a polgármester elmondta, hogy a szerződés megkötésének másnapján már körülkerítik a parkolót, amelyet felvonulási területnek fognak használni, így azt sem az orvosok, sem a betegek nem használhatják a beruházás 2021-es befejezéséig. Közölte továbbá, hogy a védőnők és a gyermekorvosok átköltöznek a régi Rádió utcai rendelőbe, amely a Cinkotai Egészségház megnyitásával megüresedett. A Szakrendelő (szakrendelo16.hu) és az Önkormányzat (bp16.hu) honlapján a munkálatok megkezdésétől folyamatosan tájékoztatják majd a lakosságot a rendelések helyszínének esetleges változásáról. Ezután ismét felhívta a figyelmet arra, hogy minden építőipari beruházás zajjal, porral, piszokkal, idegeskedéssel jár, amihez a későbbi színvonalasabb ellátás reményében minden érintettől sok türelmet és megértést kér.
Végül dr. Mayer Ákos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Járóbeteg-szakellátási igazgatója gratulált az Önkormányzatnak és a Szakrendelőnek ahhoz, hogy kitartó munkával eljuttatták a beruházást a kivitelezésig. Majd elmondta, hogy az Egészséges Budapest Program a főváros és Pest megye területén segíti igen komoly összegekkel az egészségügyi intézmények fejlesztését. Erre a célra kezdetben 56 milliárd forintot irányoztak elő, majd február 17-én jelent meg egy újabb kormányhatározat, amely további 10,4 milliárd forinttal bővítette a program pénzügyi alapját, amely így már közelíti a 70 milliárdot. Ennek a pluszforrásnak mi is haszonélvezői leszünk.


Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság