Ugrás a tartalomra

A (dobó)kocka el van vetve...

A (dobó)kocka el van vetve...

Ünnepi istentisztelet Rákosszentmihályon

 

Személyes szeretetnyelvünket Gary Chapman amerikai lelkész, író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó az idegen nyelvhez hasonlítja. Az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik személyes anyanyelvét, azaz szeretetnyelvét. Ezt a törekvést a maga eszközeivel a Rákosszentmihály–Sashalmi Evangélikus Egyházközség is segíti a világ első kültéri „szívtől szívig dobókockájával”, amely felhívja a figyelmet az öt szeretetnyelvre – az elismerő szavakra, a másikkal töltött minőségi időre, az ajándékozásra, a szívességekre és a testi érintésre –, illetve a csend fontosságára.

 

Az öröm vasárnapján, március 26-án a gyülekezetben egyúttal megemlékeztek a reformáció kezdetének ötszázadik jubileumáról, a templom alapkőletételének nyolcvanötödik, valamint az egyházközségi Csillaggyertyafény Alapítvány működésének tizedik évfordulójáról is.

Az ünnepi istentiszteleten elsőként a csömöri Amantis énekkar szolgált, majd Börönte Márta helyi lelkész, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Fekete Gy. Viktor gyülekezeti munkatárs vezetésével az egyházközség gyermekei harangjátékkal szerepeltek, majd Gáncs Péter elnök-püspök hirdette Isten igéjét Jn 6,1–15 alapján.

Szószéki beszédében a püspök egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy ma az emberek elsősorban nem kenyérre, hanem szeretetre éheznek, és Isten az, aki ki tudja elégíteni ezt a szeretethiányt. Tanulságul szolgálhat számunkra, hogy ha a nehézségeinket Isten kezébe helyezzük, nincs okunk az aggodalomra. Krisztus a halált is vállalta, az életét adta értünk. Mi magunk vállaljuk-e a szeretet kockázatát? Megosztjuk-e másokkal mindazt, amit Isten adott nekünk? – tette fel a kérdést az igehirdető. Arra biztatta hallgatóit, hogy adják át magukat az Úrnak, és engedjék Istennek, hogy felhasználja őket mások javára. Például úgy, hogy a hétköznapokban is gyakorolják, megélik a szeretetet, továbbadják és megosztják.

A továbbiakban Börönte Márta a kezdetekre visszatekintve elmondta, hogy még 2007-ben tartott előadást a gyülekezetben az erőszakmentes kommunikációról néhai Jónai Éva Hava tréner, tanítva a szeretetnyelvek használatának gyakorlati lehetőségeit. Somlainé Kiss Viktória felügyelő, az alapítvány kuratóriumának tagja arról beszélt, hogy 2010-ben született meg lelkészük fejében a „szívtől szívig dobókocka” ötlete. Utalt arra is, hogy ma már a világ tizennégy országában, öt földrészen ismerik és használják a családok ezt az eszközt magyar és angol nyelven, amely a nevét Katona Erzsébet gyógypedagógustól, önismereti trénertől kapta.

Záróakkordként köszöntések, illetve „személyes élménybeszámolók” hangzottak el a szeretetnyelvek, továbbá az elcsendesedés, valamint a hit és a szeretet fontosságáról és a mindennapokban betöltött szerepéről. Szót kért és kapott Szatmáry László önkormányzati képviselő; Somlainé Kiss Viktória; Mihályi Éva óvónő, a cinkotai Huncutka Óvoda munkatársa és Bisztray György bábművész, nordicwalking-oktató.

Kovács Viola énekes produkcióját követően tudatták, hogy mostantól kezdve már finn és német nyelven is „gurul a kocka”; ezután leleplezték a kültéri „szívtől szívig dobókockát”, amely felett – Rónai Ági fazekas által készített – emléktábla is látható.

A helyi lelkész lapunknak elmondta, hogy a „szívtől szívig dobókocka” ötlete a Fokoláre közösség szeretet-dobókockája nyomán született; a papír- és faalapú változatot Fenyő Ágnes grafikus tervezte és rajzolta. A templom előtti dobókockát pedig jánoshalmiak – Ördög András és Andris József – készítették, a matricák a Georgio Dekor jóvoltából kerülhettek rá. 

A nap közös étkezéssel zárult, ahol a jelenlévők makrobiotikus ételeket, illetve Luther rózsával díszített, úgynevezett „Luther-kekszet” is kóstolhattak.

A test és a lélek egészségét is szem előtt tartó ünnepi alkalom megvalósulását egyházunk, valamint a kormányzati Reformáció Emlékbizottság, a XVI. kerületi önkormányzat, a gyülekezet alapítványa, valamint a Sebestyén Szilvia által vezetett Makrobiotika Központ és a TVG Stúdió (Tagai Péter) tette lehetővé.

            Gazdag Zsuzsanna