Ugrás a tartalomra

A Naplás-tó jegén tartózkodni TILOS és életveszélyes!

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 25/2013.(IV.18.) önkormányzati rendelete kimondja, hogy „A tározó jegére lépni szigorúan tilos és életveszélyes!”. A szabályok betartását a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai, valamint a rendőrség folyamatosan ellenőrzi. A rendelet be nem tartása helyszíni bírságot és szabálysértési eljárást von maga után.

Életveszélyes

A kihelyezett tiltó táblák ellenére mégis sokan választják a Naplás-tó jegét csúszkálásra, szánkózásra, ami nemcsak tilos, de életveszélyes is. A Katasztrófavédelem álláspontja szerint jelenleg a hazai tavakon képződött jég felülete még nem elég vastag, így a baj könnyen megtörténhet. A 10 centiméteres jégpáncél kialakulásához több napig tartó fagynak kell lennie. A Naplás-tavon kialakult jégréteg jelenleg maximum 5 centiméteres lehet, helyenként még ennél is kevesebb.

Helyszíni bírság jár érte

A Fővárosi Csatornázási Művek kezelésébe tartozó Naplás-tó, vízgazdálkodási létesítménynek minősül, amelyre más szabályok érvényesek, mint a szabad vizeinkre. Míg a szabad vizek jegén - például a Balatonén - tartózkodhatunk, ha a jégpáncél vastagsága eléri a biztonságosnak számító 10 centimétert, addig a Naplás-tó jégpáncél vastagságtól függetlenül is tiltott terület.