Ugrás a tartalomra

Egyedülálló emlékmű épül a kerületben a reformáció 500. évfordulójára

A XVI. kerületben áll majd Magyarország legnagyobb szoborcsoportja

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Szatmáry Kristóf, a XVI. és a XIV. kerület országgyűlési képviselője és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere július 4-én közösen tette le annak a nagyszabású emlékműnek az alapkövét, amelyet október 29-én a reformáció emlékéve alkalmából, az állami rendezvénysorozat részeként avatnak majd fel.

A XVI. Kerületi Önkormányzat már régóta tervbe vette, hogy a Homokdomb utca – Sashalom utca – Milán utca – Rákóczi út által határolt terület a Budapest-Rákosszentmihály-Sashalmi Református Egyházközség közvetlen szomszédságában, a református templom kertje mögötti területet rendezi, és egy kilátótornyot épít. Ebbe az elképzelésbe illeszkedik Szatmáry Kristóf javaslata, hogy a reformáció 500. évfordulójának emléket állítva ezen a téren egy szoborcsoport létesüljön a közösségi emlékezet számára. Ez képezi majd a tér fő látványosságát, amely mind művészi koncepciójában, mind méretében, mind pedig a befogadó környezetet illetően az egész Kárpát-medencében egyedülálló lesz a maga nemében. A területet a XVI. kerületi önkormányzat térítésmentesen bocsátotta az alapítvány rendelkezésére. A majdani emlékpark tengerszint feletti magassága megegyezik a Gellérthegyével, ezért gyönyörű kilátás nyílik Budapest jelentős részére, így ez lehet majd a főváros egyik új látványossága.

A kompozíció szobrait a közbeszerzési eljárás során kiválasztott R. Törley Mária Herman Lipót-díjas, kétszeres Nemzetközi Dante Biennálé-díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt-díjjal, illetve Budapest XVI. kerületének díszpolgári címével kitüntetett szobrászművészt készíti. Az emlékművet Luther Márton és Kálvin János mellett Bocskai István erdélyi fejedelem alakja képezi.  A tervek szerint a hatalmas zöld térre egy 3 méter átmérőjű, kerek, fehér kőből készült szökőkút kerül, közepén egy gömbbel, amelyre három helyről folyik rá a víz, a medencéhez pedig három körbefutó lépcső vezet – a hármas szám a szentháromságra is utal. A magas kútkáva oldalára a lutheránus, kálvinista egyházak jelmondatait és a legfontosabb lényegét tartalmazó idézeteket vésik, a kutat pedig padok ölelik körbe. A két egyházalapító egész alakos szobra egyforma távolságban áll a kút mellett, Luther felemelt kezében tekerccsel, Kálvin a bibliát tartva. A kút mellett a vallásszabadságot biztosító bécsi békét megkötő Bocskai áll.