Ugrás a tartalomra

Nagy család, nagy csomag

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és az Auchan áruházlánc közös akcióval segítette a három, vagy annál több gyermeket nevelő családokat. Ehhez az országos akcióhoz csatlakozott a XVI. kerületi Nagycsaládosok Egyesülete (NE) is, akik az összegyűlt tanszereket augusztus 19-én adták át a kertvárosi nagycsaládosoknak.                                  

Az iskolakezdés erősen megterheli a családok pénztárcáját, különösen ott, ahol több gyerek jár iskolába. Így van ez annak ellenére is, hogy az állam magára vállalta az általános- és középiskolás tankönyvek költségét, így ezeket Magyarországon minden diák ingyen kapja. A XVI. kerületben ennél is kedvezőbb a helyzet, mert a Kertváros alsós diákjainak a füzetekért sem kell fizetniük. Az iskolába járáshoz azonban a könyveken és füzeteken kívül még számtalan tanszer, oktatási segédeszköz szükséges, így az akció nem volt hiábavaló. A XVI. kerületi NE aktivistái a csömöri Auchanban kaptak lehetőséget a tanszergyűjtésre. A részletekről Simon Mariannt, a NE kerületi elnökét kérdeztük.
– Kétszer négy napot kaptunk az áruháztól, így két egymást követő héten a csütörtöki nyitástól a vasárnapi zárásig gyűjthettük a vásárlók jóvoltából a tanszereket. Megállíthattuk az áruházba igyekvőket, egy szórólapon is és szóban is arra kértük őket, hogy vásároljanak bármilyen tanszert, amiről azt gondolják, hogy hasznos lehet a diákok számára, és kifelé menet adják le aktivistáinknál. Az első héten rengeteg füzet jött össze, ezért a második felvonásban arra kértük a segítő szándékú vevőket, hogy inkább vonalzót, körzőt, ceruzát, tollat és egyéb tanszereket vásároljanak a gyerekek számára.

– Hasonló akció már tavaly is volt. Melyik volt sikeresebb?
– Az idei, mert tavaly egy kicsit elkéstünk, késői időpontot választottunk. Ezt a tapasztalatot fölhasználva idén az előző évinek a többszöröse gyűlt össze az adományokból.

– Hogyan jutott el a lehetőség híre a nagycsaládosokhoz?
– Egyesületünk tagjait kiértesítettük, hogy lehet igényelni iskolakezdő csomagot, és szép számmal jelentkeztek is.

– Hogyan állították össze a csomagot? Figyelembe vették, hogy milyen korú diáknak lesz?
– Természetesen. Az internetes jelentkezési lapon kértük, tüntessék föl, hogy gyermekük, vagy gyermekeik melyik osztályt kezdik meg szeptemberben.

– Mit tartalmazott egy-egy csomag?
– Kockás matekfüzetet mindenki kapott. A felsőbb osztályok tanulói nagy alakút, a kisebbek kicsit. A vonalas füzeteken fel van tüntetve, hányadik osztály számára van megvonalazva, ezt ezek szerint osztottuk szét, és mindenkinek juttattunk üres füzetet is. A kisebbek gyurmát és festéket is kaptak, és mindenkinek jutott vonalzó, színes ceruza és toll is. Minden elsős kapott egy tolltartó is, amelyek közül a drágábbak tele voltak írószerekkel. De kaptunk tornazsákokat és tisztaságcsomagokat is. Úgy gondolom, hogy egy elég gazdag – és az erőfeszítésekből ítélve elég nehéz –, tartalmas csomagot tudtunk összeállítani. Ezúton is köszönet érte a nagylelkű adományozóknak, hiszen manapság például egy tolltartó több ezer forintos tétel, tollal, ceruzával, körzővel „kibélelve” akár elérheti a hatezer forintot is. És köszönet azoknak a tagjainknak is, akik a hosszadalmas és fáradságos szortírozás után a tanszerekből névre szóló csomagokat készítettek.

– A gyerekek számát illetően kik a rekorderek?
– Van egy kilencgyerekes családunk, akik közül hatan járnak iskolába, és egy hatgyermekes családunk, ahol négy iskolaköteles gyermek kezdi meg a tanévet szeptemberben. Nekik valószínűleg több tízezer forintos segítséget jelentett a tanszercsomag.

– Hány család kapott csomagot?
– Egyesületünk 194 családja közül 58 tartott igényt tanszercsomagra. Úgy gondolom, a csomagok olyan tartalmasak voltak, hogy nekik már semmilyen tanszert nem kell venniük a tanévkezdéshez.

 

Mészáros Tibor