Ugrás a tartalomra

Személyes találkozásom Gary Chapmannel - Börönte Márta lelkész gondolatai

Személyes találkozásom Gary Chapmannel

 

A Rákosszentmihály–Sashalmi Evangélikus Egyházközség és a Csillaggyertyafény Alapítvány 2013-ban Az öt szeretetnyelvünk és még egy témacímmel szervezett országos konferenciát. Szívesen emlékezem vissza arra a pillanatra, amikor Gary Chapman – személyes e-mail-címéről küldött – videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit. További levelezésünk nyomán még abban az évben karácsonyfája alá juttathattuk a konferenciáról Tagai Péter által készített angol nyelvű DVD-t, valamint egy „szívtől szívig dobókockát”. Meglepetésemre nagyon gyorsan és kedvesen válaszolt.

Meghatódva gondolok idén írt soraira, amelyekkel lehetőséget adott számomra, hogy budapesti látogatása alkalmával személyesen is találkozzunk. Egy újabb álmom vált valóra. Az öröm vasárnapjának délutánján találkozhattunk. Isten, a nagy szervező úgy intézte, hogy mihelyst belépett a Wesselényi utcai baptista templomba, rögtön köszönthettük egymást. Megtapasztalhattam kedvességét, őszinteségét, Istenre mutató alázatát, humorral fűszerezett komolyságát, nyitottságát. Játékosságát jellemzi, hogy egyedül gurította az óvodákban használatos, nagy alakú „szívtől szívig dobókockát”. Isten humora, hogy a kocka a hatodikként általam kitalált szeretetnyelvnél, a csend oldalon állt meg… Mindketten felnevettünk!

Elismerően szólt arról, hogy alapítványunk és egyházközségünk az első a világban, ahol már óvónők is tanítanak gyermekeket – a kocka által – a szeretet nyelveire. Egyik kockánkat aláírásával is ellátta, a tolmácsolásban segédkező Tagai Péter mikrofonja előtt pedig rövid interjút is adott (lásd keretben).

Börönte Márta

 

– Doktor Chapman, gondolta volna valaha, hogy az eredetileg huszonöt évvel ezelőtt kiadott, Az 5 szeretetnyelv című könyvének ilyen széles körben sikere lesz?

– Nem. Az első évben mindössze négyezer példányt adtak el belőle. Most már a világ ötven országában van jelen, és az angol változat tizenegymillió példányban kelt el. Kérdezik, hogyan értem ezt el. Azt gondolom, Isten választotta ezt sok párnak segítségül, hogy életben tartsák szeretetkapcsolatukat.

– Magyarul 2002-ben jelent meg a könyv első kiadása, 2013-ban pedig egy evangélikus lelkésznő, Börönte Márta az öt szeretetnyelvhez hozzáadott még egyet. Miként vélekedett, amikor tudomást szerzett erről?

– Hogy ez egy érdekes ötlet! Nem tudtam hatodik szeretetnyelvről, mert én ötről beszéltem, de megértettem: Isten ezt az elképzelést is használhatja arra, hogy az embereket emlékeztesse a szeretetnyelvekre.

– Ha ez lenne az utolsó nap, amelyet a földön tölt, milyen üzenetet adna át azoknak, akik már olvasták a könyveit?

– A legfontosabb dolog az, hogy Isten szeret minket. És Isten a maga szeretetét a szívünkbe önti, hogy másokat tudjunk szeretni. Tehát először is bizonyosodj meg arról, hogy kapod Istentől a szeretetet, hogy csatorna legyél, szeretve másokat. Semmi sem fontosabb ennél.