Ugrás a tartalomra

Kutyabarát Önkormányzat - egyedülálló kezdeményezés

Az Önkormányzat fontosnak tartja a lakosok bevonását a felelős ebtartást érintő kérdésekbe, illetve segíteni kívánja a kutyások és nem kutyások közötti párbeszédet a békés együttélés jegyében. Ezért indította el 2015 őszén a Kertvárosi Gazdi Programot, amit Szász József alpolgármester és Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő is támogat.

A tavalyi Kertvárosi Vigasságok keretében megrendezett Ebliget elnevezésű találkozó nagy sikert aratott a kerületi kutyatartók körében, lakóhelyünk tisztaságának megóvása érdekében pedig azóta 29 darab új ebürülék-gyűjtő edényt vásárolt az Önkormányzat.

A felelős állattartás jegyében Korom Gábor, a Tükör Módszer alapítója tartott előadást Kutya a családban: a konfliktusmentes együttélés felé vezető út címmel a kertvárosi majálison. A Tükör Módszer célja nem az, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljenek, hanem az, hogy mi, emberek tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kedvencünkkel és értsük meg őt. A módszer a nevét onnan kapta, hogy a kutya, mint egy tükör, megmutatja, milyen állattartók vagyunk, és miben kell még fejlődnünk, mivel az eb viselkedése nagyobb részben azon múlik, hogy a gazdája mit, hogyan cselekszik.

Korom Gábor és munkatársai honosították meg a klikkert Magyarországon. Ez egy apró eszköz, amelynek hangját, ha meghallja az eb, akkor kap jutalomfalatot és dicséretet. A klikker képzés mellőz minden erőszakot és kényszert a tanítás során, így az ösztönkezeléssel remekül kiegészítik egymást. Ezáltal a közös munka élmény a kutya és az ember számára is, elősegíti és javítja a kutya-gazda közötti kommunikációt és a kapcsolatuk minőségét. Ennek a módszernek a segítségével a kutya tanulási képessége oly mértékben megnő, hogy bármit megtaníthatunk neki.

Mindezt a gyakorlatban is alkalmazhatta 50 szerencsés kerületi gazdi, akiknek az Önkormányzat ajánlott fel egy három alkalmas tanfolyamot, amelyre egy kérdőív kitöltésével lehetett jelentkezni. A kérdések arra irányultak, hogy a XVI. kerületi ebeket lakásban vagy kertes házban tartják-e, a gazdák mennyire tudják irányítani kedvencüket, visszahívható-e az állat, szót fogad-e, illetve hogyan viselkedik más kutyákkal. A résztvevők elmondták, hogy nagyon hasznosnak tartották a képzést, sok új ötlettel és tanáccsal gazdagodtak. Betekintést nyertek és gyakorolták a pórázon vezetést, a „lábhoz” vezényszót és megtanulták, hogy az utcán talált ételt nem veheti fel az eb.

Sajnos, gyakran érkezik panasz a Hivatal munkatársaihoz, hogy a kertben tartott kutyák a kerítésnek feszülve, ugatva rémisztik meg a gyanútlan járókelőket, akik között sok a kisgyerek. Emellett a parkokban vagy a Naplás-tó környékén található természetvédelmi területen póráz nélkül sétáltatják kedvenceiket. Ez utóbbi nemcsak azokat zavarja, akiknek nincs kutyájuk, hanem más ebtartókat is, hiszen, ha a pórázon vezetett négylábú felé szalad egy másik, az konfliktust okozhat a két állat között. Éppen ezért a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai a Naplás-tó környékén – ahova június 18-án Szász József alpolgármester is kilátogatott – folyamatosan ellenőrzik a kutyasétáltatókat, és jutalomfalattal ajándékozzák meg az állatokat akkor, ha gazdájuk pórázon vezeti őket.

XVI. Kerületi Újság