Ugrás a tartalomra

Járványban is az állatokért

Dr. Pesti József kerületünkben működtet népszerű és színvonalas állatklinikát, melyben saját fia is a segítségére van. A szakembert a járvány idején fontos állattartási szabályokról és a rendelőjében foganatosított új szabályokról kérdeztük.
 
Milyen intézkedéseket vezettek be a járvány idejére?

• Amennyiben Ön lázas, légzőszervi tünetei vannak (köhög, orrfolyása van), kérjük NE lépjen be a rendelő területére, állatának rendelőbe hozatalára kérjen meg egészséges személyt!
• Amennyiben Ön veszélyeztetett a koronavírus szempontjából (fertőzött környezetben tartózkodott 14 napon belül), kérjük NE lépjen be a rendelő területére!
• A váróban 1 állattal csak 1 személy tartózkodjon, a váróhelységben maximum 2 személy tartózkodhat, a többi beteget kérjük, a kertben várakozzon!
• A váróban való várakozás során kérjük, tartsanak egymástól legalább 1,5-2 méteres védőtávolságot!
• 1 állattal 1 kísérő mehet be a vizsgálóhelyiségbe, de ha az állatorvos úgy ítéli meg, a vizsgálat közben a tulajdonos nem tartózkodhat a vizsgálóhelyiségben!
• A kezelőbe lépéskor használja a váróban kihelyezett kézfertőtlenítőt!
• A recepciós pultba ne hajoljon be, ne lépjen be!
•  Lehetősége szerint inkább válassza a bankkártyás fizetési módot!
• Amennyiben kisállata kezelése nem sürgős, halasztható, javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessen velünk, hogy a járványügyi kockázatot minimalizálva megfelelően el tudjuk látni kedvencét! Ez persze nem azt jelenti,nhogy oltásokat, egyszerű vizsgálatokat, kezeléseket ne látnánk el, csak ezzel is szeretnénk kérni a felelős hozzáállást pácienseink tulajdonosaitól!
(https://parkallatorvos.hu/ez-az-elso-blog-bejegyzes/)

Milyen óvintézkedéseket tegyünk kutyasétáltatás esetében?

Természetesen a kutyát levihetjük sétálni, az utcai interakciókban megint csak a kétméteres távolságtartás szabályát kell hangsúlyozni. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a „kutyázás” után mindig azonnal mossuk meg a kezünket, mert bár a kutyák nem fertőződnek meg, és nem is adják át a koronavírust a gazdájuknak, „a vírus vígan elvan a kutya szőrén, ha odakint az állat belefekszik valamibe”, így plusz kockázati tényező, hogy onnan a kezünkre kerülhet.

Miként tisztítsuk a kutya szőrét, bundáját?

Vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt, és használjuk is!
Hazaérve langyos szappanos vizzel töröljük át a kutya bundáját és mancsait!

Mi a teendő a jószág használati tárgyaival, pl. az itató tálka, nyakörv esetében?

Minden nap mossuk el alaposan kedvencünk etető- és itatótálját!
Mossuk gyakrabban fekhelyét, takaróját is, valamint tisztítsuk gyakrabban a nyakörvét, pórázát!

Hogyan gondoskodjunk kedvencünk eledeléről?

Legyen legalább két-három hétre elegendő tartalékunk az eledelből!
Ha kedvencünk rendszeresen gyógyszert szed, ellenőrizzük, van-e otthon elegendő belőle, ne az utolsó pillanatban kelljen rohannunk az állatgyógyszertárba, legyen ebből is elegendő tartalékunk!

XVI. Kerületi Újság - Gueth Ádám