Ugrás a tartalomra

Mit tegyünk fertőzésgyanú esetén?

A veszélyhelyzetnek nincs vége, ezért hasznos lehet, ha tudjuk, mi a teendő, ha úgy érezzük, felmerül a gyanúja a koronavírus fertőzésnek. Ezek az információk részben már elhangzottak a különböző médiumok csatornáin, azonban a szó elszáll, az írás megmarad. Így most közöljük, mit mondott erről dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A koronavírus-fertőzés jellemző tünetei a láz, fáradtság, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, torok-, és fejfájás.
Aki ezeket a tüneteket véli felfedezni magán, hívja fel a háziorvosát. Ő kikérdezi a beteget egy a koronavírus gyanújának meghatározására alkalmas protokoll szerint. Ha ez megerősíti a gyanút, átirányítja a beteget egy, az Országos Mentőszolgálat által létrehozott vonalra, ahol további kikérdezés következik. Az információk alapján eldöntik, hogy valóban a koronavírus jelenlétéről lehet-e szó. Ha reálisnak tűnik a gyanú, felkerül a bejelentő egy mintavételi listára.
A speciális védőruhában érkező mentős kétféle módon vehet mintát. Vagy egy úgynevezett víruskimutatással, ahol orrnyálkahártyáról, és a garat felületéről vesznek mintát, amelyet elküldenek egy erre kijelölt laboratóriumba. Ott történik meg a vírus izolálása, amelynek eredményéről értesítik a beteg háziorvosát. A másik lehetőség egy gyorsteszt alkalmazása.
Fontos tudni, hogy a mintavételre nem azonnal érkezik a mentő, hanem esetleg csak órák múlva, sőt az is lehet, hogy csak másnap. Az esetek túlnyomó részében a fertőzöttek nem igényelnek azonnali kezelést a kezdeti stádiumban, ezért ellátják őket az ilyenkor szokásos tanácsokkal – folyadékpótlás, lázcsillapítás – és türelemre kérik őket. Bármilyen más, súlyos következményekkel fenyegető, esetleg életveszélyes rosszullét esetén természetesen továbbra is a bejelentést követő 15 percen belül érkezik a mentőszolgálat, hiszen a koronavírus megjelenésével ezek az esetek sem szűntek meg, és természetesen ezek elsőbbséget élveznek.
Dr. Csató Gábor elmondta még, hogy a Mentőszolgálatot nem a nulláról kellett felszerelni a védőeszközökkel, hiszen náluk ezek az eszközök az alapfelszerelés részei. Természetesen kiegészítésükre, pótlásukra szükség van, mert a nagyobb igénybevétel miatt elhasználódnak. Felkészültek továbbá arra is, hogy ha a fertőzések száma nagyon megszaporodna, orvostanhallgatók és kiképzett önkéntesek is segítik majd a munkájukat. Az Országos Mentőszolgálatnak van saját operatív törzse, amely szorosan együttműködik a tévében naponta látható országos operatív törzzsel. Folyamatosan elemzik a napi statisztikai adatokat, és az igényeknek megfelelően mozgósítják a tartalékaikat. Kapacitáshiány miatt senki nem marad ellátatlan.

XVI. Kerületi Újság