Ugrás a tartalomra

Tudnivalók az oltásról - interjú Dr. Szlávik János

Tudnivalók az oltásról

Elmondhatjuk, hogy már a tömeges oltás időszakát éljük, ám nagyon sok kérdés merül föl a védőoltásokkal kapcsolatban. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában sorozatot indított, amelyben a 9:30-as hírek után az ország legelismertebb szakemberei válaszolnak a lakosság kérdéseire. Mi most a dr. Szlávik Jánoshoz, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetőjéhez érkezett kérdések közül gyűjtöttünk össze azokat, amelyekről azt gondoljuk, hogy sokakat érdekelhet.                                                                    

Dr. Szlávik János válaszai:

– Magas vérnyomásom van, és nemrég gyógyultam ki a hepatitiszből (vírusos májgyulladás). Kaphatok-e kínai vakcinát, mivel abban is vírus van, nem okoz-e problémát egy újabb vírus a szervezetemben?
– Tévedés, a kínai vakcinában nincs élő vírus, ezért nem is okozhat fertőzést. Abban egy elölt, szaporodásra, tehát fertőzésre képtelen vírus van, amely csak az immunreakció kiváltására alkalmas. Nyugodtan beadathatja magának, és a krónikus magas vérnyomás sem kizáró ok.

– Az AstraZeneca-vakcina felvétele után tényleg javasolt-e vérhígítót szedni?
– Nem javasolt, mert az a gyanú, amelyeket átmenetileg a vakcina mellékhatásának gondoltak – miszerint vérrögképző hatása lenne –, nem igazolódott be. Az ilyen esetek nem voltak gyakoribbak, mint a be nem oltott populációban, ezért minden ország újra kezdte az oltást az AstraZeneca-val. Akik már korábban is vérhígítót szedtek, szedjék továbbra is, de az oltás miatt nem kell elkezdeni a vér hígítását.

– Ízületi fájdalmakra szteroid injekciót kaptam. Mennyi időt kell várni, hogy COVID-oltásban részesüljek?
– Az ízületi fájdalmakra adott szteroid injekciók helyi hatásúak, nem terjednek ki az egész szervezetre, nem zárják ki az oltás lehetőségét. Abban az esetben azonban, ha valaki daganatos megbetegedés kezelésére kap szteroidot, vagy más immungyengítő készítményt, valóban érdemes bizonyos időt várni az oltással. Ezt az időt a kezelőorvos tudja meghatározni. A helyi, nem az egész szervezetre kiterjedő szteroid-kezelés azonban nem gyengíti az immunrendszert, ezért nem zárja ki az oltás lehetőségét.
– Agyi érdaganatos, középkorú beteg vagyok. Kaphatok-e egyáltalán védőoltást?
– Igen, mindenképpen, de az aktív daganatos betegeknek a Sputnyik (orosz) és a Sinopharm (kínai) vakcina nem javasolt.

– Pangásos szívelégtelenségben, pajzsmirigy betegségben és allergiában szenvedek. Az influenzaoltások után mindig megbetegedtem, de az orvosom azt mondta, vállaljam így is, mert a szövődményektől megvéd. Melyik vakcinát kaphatom?
– Az oltás utáni allergiás reakciók egy része 15 percen belül, egy része 30 percen belül, de legkésőbb 24- és 48 óra között jelentkezik. Az ennél későbbi tünetek már nem írhatók az oltás rovására. Azonban, ha ön az influenzaoltástól mindig megbetegedett, akkor ne a kínai vakcinát válassza, mert az ugyanolyan technológia alapján készül, mint az influenza oltóanyaga. A többi mind alkalmas az ön számára.

– Vesekő műtétem volt a napokban. Mennyi idő után kaphatok védőoltást?
– A műtét nem befolyásolja a szervezetben az immunreakció kialakulását, tehát akár már a műtétet követő napokban is kaphat oltást. Javaslom, hogy minél előbb regisztráljon, mert a műtötteket védeni kell a fertőző betegségektől.

– Csontritkulás és zöldhályog esetén nem ront-e az oltás az állapotomon?
– Semmilyen hatással nincs az oltás ezekre a betegségekre, bármelyik vakcinát megkaphatja.

– 49 éves lányom szklerózis multiplex betegségben szenved, erre heti két injekciót kap, tud dolgozni, állapota elfogadható. Ön melyik vakcinát javasolja neki?
– Erről friss információnk van, nemrég adtak ki egy ajánlást a neurológusok. Egyensúlyba lévő, karbantartott szklerózis multiplex esetén a Pfizer és a Moderna javasolt.
– Laborasszisztens voltam és nekünk kötelező volt a tífusz oltás, amely nálam – igaz, 20 évvel ezelőtt – de egy heves allergiás reakciót váltott ki. A háziorvosom nem vállalta az oltásomat, oltópontra küldött. Mire számíthatok?
– 20 évvel ezelőtt a tífusz ellen gyengített vírust tartalmazó oltást adtak az orvosok. Ma már ilyen nincs forgalomban. Napjainkban már csak elölt, kizárólag az immunreakció kiváltására alkalmas, nem élő vírusokat tartalmaznak a vakcinák. Nagy valószínűséggel semmilyen reakciót nem váltana ki az oltás önnél sem, de azért nem árt az óvatosság. Orvosa jól döntött, mert az oltópontokon fel vannak készülve az esetleges heves immunreakciók kezelésére is.

– Baráti társaságunk minden tagját beoltották. Találkozhatunk-e zárt térben, kell-e maszkot viselnünk? Maximum 10 főről van szó.
– Úgy gondolom, hogy azok, akik már be vannak oltva, egy családban, egy baráti társaságban tartózkodhatnak egy légtérben és szerintem később lehetnek maszk nélkül is. Most azonban még azért kell az oltottaknak is maszkot viselniük, mert túlnyomó többségben vannak azok, akik még nem kaptak oltást, és mint tudjuk, egyik vakcina sem nyújt 100 százalékos biztonságot, így ők is megfertőződhetnek. Igaz, az oltás akkor is megvéd a lélegeztető géptől és a halálesetektől, de azért jobb a békesség, még egy ideig viseljenek maszkot!  

– Fiam és a menyem átesett a fertőzésen, de már szerencsésen túl vannak rajta. Feleségemet és engem már beoltottak. Utazhatunk-e egy autóban, és kell-e maszkot viselnünk?
– Egy családban élő, együtt lakó családtagok abban az esetben utazhatnak maszk nélkül egy autóban, ha mindenki egészséges. Ha bárkin bármilyen jele mutatkozik a fertőzésnek, ez már természetesen nem érvényes.

– Nem hőkezelt, a betakarítás után azonnal lefagyasztott élelmiszerektől meg lehet-e fertőződni?
– Ez a kérdés már sokszor felmerült egyéb vírusok esetén is. Előfordult, hogy gyorsfagyasztott élelmiszerekben kimutatták a vírust, de arról, hogy ez bárkit megfertőzött volna, még sohasem kaptunk hírt, szerintem teljesen kizárt.

– Nemrég kaptam hepati-
tisz oltást. Mennyi idő múlva kaphatok COVID elleni védőoltást?
– A jelenleg elfogadott szabály, hogy a két oltás között két hét várakozási idő szükséges, bármelyiket kapta előbb.

– Érgyulladásom van, kaphatok oltást?
– Az oltás csak magas láz esetén nem javasolt. Például egy alsó végtagi visszérgyulladás, vagy egy begyulladt fog nem zárja ki az oltás lehetőségét, kivéve, ha olyan mértékű, hogy belázasodunk tőle.

– Kínai vakcinát kaptam, és a 9. napon felment a vérnyomásom. Gyógyszerrel karbantartott magas vérnyomásos vagyok. Összefügghet az oltással?
– A kínai vakcinával már 30 millió embert oltottak be, de vérnyomás emelő mellékhatásról nincs tudomásunk. Vagy véletlen egybeesés, vagy gyakori az is, hogy az időskorúak akár több napon keresztül is elfelejtik bevenni a vérnyomáscsökkentő tablettájukat.

– Ha valaki megkapta a védőoltást, és utólag kiderül róla, hogy korábban átesett a fertőzésen, kell-e második oltást kapnia?
– Nem, az ilyen esetekben elég az első oltás.

– Pikkelysömör esetén melyik oltás javasolt?
– A pikkelysömör belobbanhat a COVID-oltástól, de ez elég ritka, így érdemes vállalni ennek kockázatát annak tükrében, hogy mekkora rizikót vállal, aki nem oltatja be magát.

– Bizonyítottan kullancstól eredő Lyme-kóros vagyok, ami antibiotikum kúrát igényel. Melyiket adassam be előbb, az antibiotikumot, vagy a COVID elleni oltást?
– Jelen esetben a COVID sürgősebb, az antibiotikum ráér később is.

– COPD-s vagyok, oxigénre szorulok. Melyik vakcinát javasolja az én esetemben?
– A COPD (a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülése) sajnos nagyon komoly kockázati tényező a koronavírus fertőzés esetén. Ha más kizáró ok nincs, azt javaslom, hogy bármelyik vakcinával, de a lehető leggyorsabban oltassa be magát!

Az alábbi esetre érkezett a legtöbb kérdés:
– Guillain-Barre-szindrómám volt, amitől két hónapig teljesen le voltam bénulva. Gyakori kéz- és lábfejzsibbadás maradt belőle vissza. Melyik vakcinát kaphatom?
– Ez a tünet egyes vírusbetegségek után jelentkezik, nagyon ritkán pedig influenzaoltást követően is előfordul. Mivel az öt jelenleg használt vakcina közül a kínai készül az influenzaoltásoknál használt technológiával, ezt ajánlatos elkerülni. A többinek nincs ilyen hatása.

– Két éve stroke-om volt, amely maradványtünetek nélkül gyógyult. Azonban azóta is kell vérhígítót és koleszterincsökkentőt szednem. Nekem melyik oltás jöhet szóba?
– Bármelyik, mert sem a vérhígító, sem a koleszteringyógyszer nem kizáró ok.

– Sokk kezelést igénylő arcidegbénulásom volt. Valóban nem kaphatok Pfizer-vakcinát?
– A Pfizer oltóanyag leiratában valóban van egy megjegyzés arra, hogy esetleg, nagyon ritkán arcidegbénulást okozhat. A statisztikák azt mutatják azonban, hogy az ezzel a vakcinával oltott személyek esetében semmivel nem gyakoribb az arcidegbénulás, mint az oltásban nem részesülők között. Nem bizonyított az összefüggés az esetleges arcidegbénulás és a vakcina között. Ha önnek Pfizert ajánlanak – amelyik talán a leghatékonyabb az öt közül –, oltassa be magát!

Következő lapszámunkban
dr. Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának és dr. Rusvai Miklós egyetemi tanárnak és víruskutatónak a válaszait közöljük.   

M.T. 

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202107-szam-20210407