Ugrás a tartalomra

A frizbi szelleme

A szeles, őszi idő ellenére október 2-án az Ikarus Sportcentrumban tartotta első Junior Országos Bajnokságát és a Felnőtt Országos Bajnokság döntőjét a Magyar Frizbi Szövetség. Az eseményen a fiatalok elleshették a nagyok trükkjeit és egy dobóversenyben is összemérhették tudásukat.

Különleges sport a frizbi, a városok parkjaiban dobálózó fiatalokból azonban már egy egész versenyhálózat nőtte ki magát, és mára a világ szinte minden táján játsszák. A sportágnak három alfaja van: a Freestyle, ami maga a koronggal való zsonglőrködés, a Disc Golf, ami a frizbi pontos célbajuttatásának versenye, és az Ultimate Frizbi, ahol a játékosok csapatokba rendeződve próbálják az ellenfél gólvonala mögé dobni a játékszert.

Joel Silver, a Mátrix-trilógiát is jegyző szerző egyetemi évei alatt kezdett frizbizni, és ezzel egy időben megírni a hozzá tartozó szabálykönyvet. Szerette volna megtartani a játék szabadságát és könnyedségét úgy, hogy közben versenyszerűen is lehessen azt űzni. Így jött létre a Játék Szelleme elv, vagyis az, hogy mindenki a játékélményért játszik. Habár az elv kézenfekvő, a versenysportok esetében már korántsem gyakorolják a részvevők. Az Ultimate Frizbi viszont kötelezi erre a játékosait. Az amerikai focira hasonlító felálláshoz képest nincs bíró, se felügyelő, aki a kétes kérdésekben döntést hozna, mindenki a saját játékára figyel, és a saját tetteiért felelős. A játékos, akinél épp a frizbi van, nem mozdulhat, csak egy másik támadó játékosnak dobhatja tovább, így ha valaki ilyenkor pluszban lép, nem kell sípszónak megállítani a játékot, hanem átadja a játékszert a másik csapatnak és mehet tovább a mérkőzés. A vitás kérdéseket sem kell testület elé vinni, ha két játékos egy szabálytalanság kapcsán nem ért egyet, egy percük van azt megvitatni és végül valamelyiküknek engednie kell, hogy a játék tovább folyhasson. Az elv pedig működik, olyannyira, hogy még a sportág legmagasabb szintjein sem vezették be a bírói rendszert.

A Játék Szellemének tiszteletében folyt a kertvárosi bajnokság is, ahova 10 amatőr csapat is érkezett, a többi között Debrecenből és Nyíregyházáról. A juniorok még kispályán, öt fős csapatokban indultak egymás ellen, a versenyek között pedig az Egyesület tagjai és a felnőtt csapatok versenyzői tanították nekik a legújabb trükköket és stratégiákat.

A versenynap végén az U17-es korcsoportban a Budapest Heroes lett a harmadik, a második helyen végzett a gyáli Gyultimate és aranyérmet szerzett a debreceni FreeBees csapata. Az U20-as csoportban a budapesti Space Monkey állhatott a dobogó harmadik fokára, a FreeBees a második helyen végzett, a bajnok pedig a szintén budapesti Purple Jam lett.

A sikeres versenynap végén a Magyar Frizbi Szövetség elnöke, Kramer Péter elmondta, hogy a bajnokság után már az idei diákolimpiára készülnek, és remélik, hogy jövőre ismét a Kertváros adhat otthont a junior és felnőtt bajnokságuknak.

VAN - XVI. Kerületi Újság