Ugrás a tartalomra

A legszerényebb bajnok

Imre Géza kétszeres olimpiai ezüst- és bronzérmes, négyszeres világbajnok, illetve hatszoros Európa-bajnok párbajtőrvívó volt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendége március 27-én az Erzsébetligeti Színházban. Az aktív pályafutását befejező klasszis, aki több mint 60 éremmel büszkélkedhet, a tőle megszokott szerénységgel mesélt sikereiről és kudarcairól.

 

Imre Gézát – akit a rendezvény elején az Önkormányzat nevében Szász József alpolgármester köszöntött – kétszer választották meg Az év magyar vívójának, emellett a többi között megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és a Magyar Érdemrend középkeresztjét is. Felesége Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, két gyermekük van.

A klasszis először úszni kezdett, később a teniszért rajongott, végül egy kirakat üvegére ragasztott felhívásra lett figyelmes, ahol vívásoktatásra toboroztak gyerekeket. A pályafutását Újpesten kezdte, ahol kezdetben nem ért el sikereket, később azonban kitartásának köszönhetően juniorként háromszoros magyar bajnok, Európa- és világbajnok is lett.

Az ötkarikás játékokon 1996-ban, még a Budapest SE versenyzőjeként szerepelt először Atlantában, ahol egyéniben bronzérmet nyert, csapatban hatodik lett. Ezután a Budapest Honvédhoz igazolt. A Sydney-i olimpián nem indulhatott, majd 2004-ben Athénban egyéniben 21., csapatban ezüstérmes lett. Négy évvel később Pekingben egyéniben a 12., csapatban az ötödik helyen végzett. A londoni olimpián a 32 között még legyőzte ellenfelét, a következő fordulóban azonban kikapott és kiesett.

A 2013-as Európa-bajnokságon egyéniben 14., csapatban pedig Boczkó Gáborral, Rédli Andrással és Szényi Péterrel karöltve második lett. Ugyanebben az évben Budapesten rendezték meg a világbajnokságot, ahol az előzővel megegyező összetételű magyar együttes aranyérmes lett. Rá két évre pedig Imre Géza a moszkvai világversenyről is elhozta a legfényesebb érmet, csak ott egyéniben győzött.

A riói olimpián csapatban Boczkó Gáborral, Rédli Andrással és Somfai Péterrel szállt harcba az éremért, majd az előkelő harmadik helyezést szerezték meg. A párbajtőrözők egyéni számában nagyszerű vívással egészen a döntőig menetelt, többek közt legjobb barátját, Boczkó Gábort is legyőzve, ami azonban nagyon megviselte. Ezután a döntő asszóban már 14-10-re is vezetett, az utolsó találatot viszont nem tudta bevinni, így ezüstérmet szerzett.

– Volt egy pillanat, amikor tényleg azt hittem, beteljesül az álmom, és végre megnyerem az olimpiát. Aztán nem sikerült az első szúrás, a második sem, végül kikaptam. A döntőre már teljesen elfogytam. Elfáradtam fizikailag és szellemileg, sőt Boczkó Gábor legyőzésénél még a szerencsefaktoromat is ellőttem. Nem maradt már bennem semmi, még szerencse sem. De azért a rendezők mégiscsak kárpótoltak Rióban, ugyanis a döntősök számára díszdobozt is adtak az érem mellé, amelyben arany kitűzőt találtam, ellentétben a koreaival, aki ezüst színű brosst kapott. Véletlenül összecserélték a díszdobozokat, de sebaj, legalább nekem is jutott egy kis arany az olimpiából.

Imre Géza a Honvéd sportigazgatójaként tevékenykedik, emellett 2012 óta edzőként is dolgozik az egyesületnél Somfai Péterrel együtt. A klasszis tavaly egyébként a Magyar Vívó Szövetség elnökségének is tagja lett, így ha a páston már nem is, a sportág hazai jövőjének alakításában annál nagyobb szerepe van.

Varga Tibor XVI. Kerületi Újság