Ugrás a tartalomra

Egy megnyert ezüst

Ezüstérmes lett a magyar kardválogatott a németországi Lipcsében megrendezett vívó világbajnokságon. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a felkészülés a kerület díszpolgára, Decsi András irányítása mellett nagyrészt a Kertvárosban zajlott, amelynek meg is lett az eredménye, hiszen a csapat egyik tagja, Szatmári András egyéniben is diadalmaskodott, és megszerezte a világbajnoki címet. A részletekről a kapitánnyal és az együttes másik tagjával, Decsi Tamással beszélgettünk.

– Hogy sikerült a felkészülés?

– A körülményekhez képest a felkészülésből kihoztuk a maximumot. Voltak ugyan előzetesen olyan kéréseink, amelyek a riói olimpiára való sikeres szereplést is segítették, mint például a külföldi edzőtáborok, de mindez ilyen formában nem valósult meg. Ezért úgy gondoltuk, hogy számunkra a legideálisabb körülményeket az erzsébetligeti vívócsarnok biztosítja, így egy rövid időszaktól eltekintve az erőnléti edzéseket is itt tartottuk hatalmas teniszmeccsek keretében, és a vívómunkát is itt végeztük, amelybe néhány külföldi edzőpartner is bekapcsolódott. Vagyis kiváló környezetben és nyugodt körülmények között, semmitől és senkitől nem zavartatva készültünk – hangsúlyozta Decsi András.

– Milyenek voltak a versenykörülmények?

– 2005-ben én már nézőként jelen voltam ezen a helyszínen, hiszen akkor rendeztek utoljára világbajnokságot Németországban, amikor ugyanez a lipcsei sportcsarnok volt a helyszín. Arra az eseményre szívesen emlékszem vissza, mivel Tominak az volt az első világversenye. Ő akkor a nyolc közé jutásért sajnos, vereséget szenvedett és a csapatküzdelmek sem jártak sikerrel, a megmérettetés ugyanakkor szervezetten zajlott. A mostani azonban csalódás volt, mert nem úgy tűnt, mintha az elmúlt 12 évben bármit hozzá tudtak volna tenni – mesélte a kapitány.

– Milyen formában voltál?

– Úgy érzem, hogy a forma nem volt rossz, végül is menetben voltunk a világkupa szezon folytatásában, mivel nem volt szünet. Az Európa-bajnokság is jól sikerült, hiszen egyéniben ötödik voltam, csapatban pedig bronzérmesek lettünk, és a világbajnokságon is az éremszerzés volt a cél. Ott egyéniben sajnos, a 16 közé jutásért vereséget szenvedtem egy olasz ellenféltől, aki egy igen erős vívó, csapatban viszont a második helyen végeztünk. Igyekszem erre úgy gondolni, hogy ez nem egy elvesztett arany, hanem egy megnyert ezüst. Ráadásul arra az elmúlt 25 évben nem volt példa, hogy a magyar kardcsapat egy éven belül két világversenyen is érmet szerezzen. Ez pedig egy nagyon jó kiindulópont a 2020-as tokiói olimpia előtt – emelte ki Decsi Tamás.

– Kik voltak a legnagyobb ellenfelek?

– Elsősorban a világranglista alapján tudtuk, hogy milyen ágon fogunk haladni, majd a második mérkőzésen a nyolc közé jutásért a fehéroroszok nagyon kemény ellenfélnek bizonyultak és csak nagyon szűken sikerült őket legyőzni. Ebből is látszott, hogy igazából nincs könnyű ellenfél. A négy közé jutásért jött Irán, amelynek szintén erős csapata van és a tavalyi vb-n a négy közé kerültek, most azonban sikerült őket is megverni egy szoros csatában. Aztán jöttek az olaszok, akik jelenleg a világranglista-vezetők és ők számítottak a favoritnak, de Szilágyi Áron csodálatos vívásával rajtuk is diadalmaskodtunk. A döntőben pedig várt ránk az a koreai csapat, amely 2012-ben nyert az olimpián. Volt már néhány rossz emlékünk velük, és sajnos, most is lehengerlően vívtak – mondta a kertvárosi tehetség.

A jól megérdemelt pihenés után a magyar válogatott tagjai már készülnek a novemberben megrendezendő újabb világversenyre, de persze a mátyásföldi vívópalotában sem állt meg az élet, hiszen az utánpótlásedzések is folytatódnak. Azt pedig, hogy az Önkormányzat jól döntött, amikor az utolsó, szovjetek által használt erzsébetligeti épületet is felújította, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nyár folyamán kínai, szingapúri és hong-kongi sportolók is nálunk edzettek.

XVI. Kerületi Újság - Piros Cecil