Ugrás a tartalomra

Három év múlva utánpótlás akadémia lehet az Ikarus

Lassan az Erzsébetligeti Színház nagyterme is kicsinek bizonyul majd, amikor az Ikarus BSE atlétái évzárót tartanak.  November 24-én azonban még befértek, bár üres szék már most sem igazán akadt. Az alapításának 40. évfordulóját ünneplő szakosztály által rendezett eseményen részt vett többek között Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, Kovács Péter polgármester, Szász József alpolgármester, Horváth János, a Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Ancsin László jegyző, Svantner István, az Ikarus elnöke, Loch Ferenc, a futball szakosztály társadalmi elnöke, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, Korompai Péter, a Budapesti Atlétika Szövetség elnöke, és főtitkára, Sátor László, Téglássy Tímea régiós koordinátor, Kamen-Juhos Ildikó, a Magyar Diáksport Szövetség referense, illetve Kálmán Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság képviselője.

 

 

Szász József bevezetője után Szatmáry Kristóf saját sportsérüléséből okulva azt kérte a fiataloktól, hogy tartsák be az edzők utasításait, és végezzék el a bemelegítő, illetve a nyújtó gyakorlatokat is. A honatya szerint az Ikarus a legnevesebb és a legfontosabb kerületi egyesület, ezért megköszönte a közel 70 éves klub és a 40 éves atlétikai szakosztály vezetőinek tevékenységét. A felnövekvő nemzedék tagjainak pedig azt kívánta, hogy tovább öregbítsék az Ikarus hírnevét. Szatmáry Kristóf felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy Magyarország pályázik a 2024-es olimpia megrendezésére, ezért a közeljövőben sokat kell tenni a sportért, amelyhez a XVI. Kerületi Önkormányzat minden támogatást megad.

Gyulai Miklós külön köszöntötte a sportolókat és kiemelte, hogy milyen tekintélyt parancsoló az a teljesítmény, amit az Ikarus az elmúlt 40 év során véghezvitt. Mivel szerinte a londoni olimpia pozitív hatását is kihasználta a klub, így ma olyan bázis van a Bátony utcában, amely reményekkel kecsegtet a következő évekre is. Mindez persze Kovács Péter támogató hozzáállása nélkül nem jöhetett volna létre, amit a MASZ is nagyra értékel. Az elnök ugyanakkor reményét fejezte ki aziránt, hogy az Ikarusban nem elégszenek meg az elért eredményekkel és tovább fejlődnek majd, hiszen a Szakosztálynak minden esélye megvan arra, hogy csatlakozzon azoknak az akadémiáknak a sorához, amelyek már működnek az országban.

Ezután Gyulai Miklós egy emlékplakettel köszönte meg idősebb Tomhauser István munkáját, aki nélkül az elmúlt 40 év során nem fejlődhetett volna ennyit az általa alapított atlétikai műhely. Az egykori vezetőedzőnek – aki még ma is aktív tréner és a klub technikai vezetője – Adorján István szakosztályvezető is köszönetet mondott, majd egy virágcsokorral fejezte ki háláját Pista bácsi feleségének, Ildikónak, aki mindenben támogatta férje tevékenységét.

Adorján István ezután elmondta: a rekortán pálya előtti korszak volt az ókor, amikor pedig az elkészült, beköszöntött az újkor. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Szakosztály együttműködik a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Clubbal, amelynek köszönhetően komoly sikereket értek el a csapatbajnokságon. A versenyeken való részvételhez pedig az anyagi feltételeket az Önkormányzat, a MASZ, a MOB és a Docler Holding biztosítja. Adorján István végül köszönetet mondott a támogatóknak és azoknak, akik bármilyen munkával segítik az Ikarus működését.

Ezt követően ifjabb Tomhauser István számolt be az idei eredményekről, majd Kovács Péter elmondta: ahhoz, hogy egy sportág sikeres legyen, három dolog szükséges: megfelelő létesítmény, kiváló edzők és olyan tehetségek, akik eredményeket tudnak elérni. A polgármester most azt tűzte ki célul, hogy jövőre 120 országos bajnoki érmet szerezzenek az ikarusosok. Emellett azt kívánta, hogy a 2024-es, remélhetőleg Budapesten megrendezendő olimpián a teremben ülő atléták többsége részt vegyen sportolóként vagy segítő aktivistaként.

Svantner István az előző gondolatokhoz kapcsolódva azt hangsúlyozta, hogy a további, hasonlóan sikeres fejlődéshez több olyan edző is kell, aki nem társadalmi munkában látja el feladatát sem az atlétáknál, sem a labdarúgóknál, sem a vívó szakosztálynál.

Miután az évforduló alkalmából megajándékozták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolókat, az egykori és mostani edzőket, valamint azokat, akik korábban atletizáltak az Ikarusban és a közös fotók is elkészültek, az ünnepség közös falatozással és kötetlen beszélgetéssel ért véget. 

XVI. Kerületi Újság - Piros Cecil