Ugrás a tartalomra

Kertvárosunk vívói az olimpiára készülnek

Kerületünk mindig ismeretes volt pezsgő sportéletéről, olimpikonjaink kiemelkedő eredményeiről. A járványhelyzet azonban nem kedvezett sportolóinknak és nem tett kivételt a Kertvárosi Vívó Sport Egyesülettel sem. A karanténhelyzet alatti felkészülésről, az olimpia megrendezésének körülményeiről Decsi András mesteredzőt, a magyar kardválogatott vezetőedzőjét, kerületünk díszpolgárát kérdeztük.

– Hogyan haladt a válogatott felkészülése az ötkarikás játékokra a járvány kitörése előtt?
– Mi kezdetektől az olimpiai ciklusban gondolkodtunk. Rio után egyből kitűztük célként, hogy csapatban szeretnénk kvalifikálni Tokióra. Legutóbb 2008-ban Pekingben szerepelhetett a kardcsapat, 2012-ben Londonba sajnos nem sikerült a kijutás, 2016-ban pedig nem rendeztek férfi kard csapatversenyt. Jól haladtunk az évek alatt, és felépítettünk egy komoly renomét a csapatnak. Minden Európa- és a világbajnokságon érmet szereztünk 2016 óta. Az olimpiai kvalifikáció 2019. április 1. és 2020. március 31. közötti időszakra esett az eredeti elképzelések szerint. A férfi kardcsapat eredményeivel biztosította részvételét az olimpián, ami a tavaly februári világkupákon vált matematikailag véglegessé. 2020 márciusának végén, Budapesten lett volna az utolsó kvalifikációs világkupa verseny, ami nekünk kvalifikációs szempontból ugyan már nem számított, de kiváló felkészülési lehetőség lett volna. Ez viszont a járvány miatt elmaradt és innentől kezdve leállt a nemzetközi vívóélet.

– Hogyan érintette a felkészülést és az edzéseket a COVID?
– Nem volt egyszerű szembesülni azzal, hogy elhalasztják az olimpiát. Ez eléggé megtörte az évek óta tartó lendületünket. Nagy reményekkel vágtunk volna neki az olimpiának. A játékok elhalasztása, nagyon nagy csalódás volt, de legalább nem törölték el teljesen ez idáig, csak halasztották a megrendezését. Igazodni kellett a kialakult helyzethez, természetesen betartva a járványügyi szabályokat.
Eleinte az első néhány hétben mindenki otthon próbálta magát fizikailag aktívan tartani. Telefonon és elektronikusan is tartottuk a kapcsolatot és a lelket egymásban. Amikor javulni kezdett a járványhelyzet, folytattuk a közös edzéseket. Ha nem is vívóedzéséket, de olyan közösségi tréningeket tartottunk, amelyek összetartották a csapatot. Ezeket az összejöveteleket mindig az Erzsébet-ligetben tartottuk, teniszeztünk és „hármasérintset” is játszottunk. Ez egy 3-3 fős labdajáték, amit nemrég elevenítettünk fel újra, kiváló kiegészítő a mi sportágunkhoz. A vívásnak ebben az időszakban minimális szerep jutott, mivel nem tudtuk mikor lesz legközelebb verseny.

– Mikor indult el újra az intenzív felkészülés?
– A Nemzetközi Szövetség, részben a Magyar Vívószövetség hatására úgy döntött, hogy bepótolják az elmaradt kvalifikációs versenyt, ez március 11. és 14. között lesz. A hazai vívóélet szeptembertől elindult, szerintem sikerrel. Minden korosztálynak voltak versenyei. Mi január elején kezdtük meg újra az edzéseinket, továbbra is figyelve az előírásokra. Az Erzsébet-ligeti helyszín erre is kiváló, itt hetente kétszer vívóedzésen, és még heti kétszer kiegészítő edzésen találkozunk. A bizonytalanság a további versenyeket illetően fennáll, de egy biztos, mi továbbra is itt vagyunk és edzünk a Kertvárosi Vívó Sport Egyesületben és márciusban megméretjük magunkat. Sajnos továbbra is csak zártkapusan, de reméljük, hogy azért hasonlítani fog a korábbi versenyekhez.

– Az interneten több vicces kép is terjedt, miszerint a vívás igazi karantén sport, hiszen maszkot viselsz, tartod a távolságot, és aki a közeledbe jön, leszúrod. Valóban így van?
– Igen, voltak ebből viccek. Sajnos a vívók között, a többi fegyvernemben voltak megbetegedések. Ők korábban elkezdték a vívóedzéseket, edzőtáborba vonultak és bizony náluk ez végigsöpört. Mi próbáltuk a versenyzők egészségét előtérbe helyezni és ez eddig sikerült is, bízzunk benne, hogy ez fenntartható.

– Szilágyi Áron szintén nálatok edz, az ő szerepléseit kiemelten is figyelemmel követik a sportrajongók. Mondanál pár szót a felkészüléséről?
– Áron az én versenyzőm és a többiekhez képest is gyakrabban fordul meg itt a KVSE-ben. Ugyan ő a Vasas sportolója, budai lakos, de szívesen vesz részt az itteni eseményeken, és szeli át a várost, hogy itt a kerületben csodálatos körülmények között folytassa a felkészülést. Keretedzésen kívül még egyéni iskolázásra is megérkezik reggelente, részt vesz a válogatott számára tartott kiegészítő sportokban, plusz erőnléti edzéseken. Mindemellett a Vasas vívótermében, mint versenyző és szakosztályelnök tevékenykedik, tehát sűrű a programja. Január óta fokozzuk a felkészülés intenzitását és edzőtáborokat is tervezünk, ha majd az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi.

– Mit lehet tudni, az olimpiai játékok megrendezésének körülményeiről?
– Sajnos nagyon képlékeny a nemzetközi helyzet. Kiadtak egy kézikönyvet, ami a versenyzéssel kapcsolatos elképzeléseket tartalmazza. Mindez januárban jelent meg, de közvetlenül az olimpia előtt ezt újra kell értékelni, mert nem biztos, hogy sok relevanciája lesz. Bízom benne, hogy mindenképpen megrendezik az olimpiát, nem is gondolunk másra. De az, hogy nézőkkel vagy nézők nélkül, miként zajlanak majd a tesztelések, milyen szabályok lesznek az olimpiai faluban, azt nem tudhatjuk biztosra. Reméljük, hogy eredményesen szerepelünk majd.

Gueth Ádám

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202104-szam-20210224