Ugrás a tartalomra

Párbajok hőse

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör sztárvendége ezúttal a 21 évesen felnőtt világbajnoki aranyérmet szerző Siklósi Gergely párbajtőröző volt.

Siklósi Gergely olyan sportágban ért el kimagasló eredményt, amelynek legjobbjai általában nem 21 évesen érnek föl a csúcsra. Azért is keltett nagy feltűnést, hogy a 2019-es düsseldorfi Európa-bajnokságon tagja volt a bronzérmes férfi párbajtőrcsapatnak, majd egyéniben még ennél is feljebb lépett, a hazai rendezésű kvalifikációs világbajnokságon felállhatott a dobogó legfelső fokára.
Gergely nemrégen tért haza Kínából a Katonai Világjátékokról. Elmondta, hogy ott a világ élmezőnye jött össze, és mindenki az olimpia főpróbájának tekintette ezt a sportrendezvényt. Sok tanulsággal és egy csapat-bronzéremmel tértek haza, ami jól illeszkedett a felkészülési programjukba.
A fiatal világbajnok a katonaság kötelékébe tartozó sportszázad tagja. Ez előnyökkel, de kötöttségekkel is jár, hiszen ugyanúgy vonatkoznak rájuk a honvédségnél érvényben lévő szabályok, mint más egyenruhásokra. Megkapják az alapkiképzést, de tiszti rendfokozattal kerülnek a honvédség állományába. Gergely őrmesteri rendfokozattal rendelkezik. A sportszázad tagjai zavartalanul sportolhatnak, cserébe mindössze annyit várnak tőlük, hogy népszerűsítsék a katonaságot, és amikor a laktanyában tartózkodnak, teljes értékű, kiképzett katonaként tekinthessenek rájuk.
Elsős kisiskolás volt, amikor egyéves alapozással kezdődött a vívás iránti szerelem. Hétévesen már magához láncolta a vívás. Gyorsan kiderült, hogy van tehetsége ehhez a sporthoz. A szíve, az akarata, az elszántsága volt a fő ereje. Már 10 évesen is vívott olyan korosztályos döntőt, amelyet 14:11-es vesztettnek tűnő állásból fordított meg. Hasonló történt a világbajnoki döntőben is, ahol szintén vesztes állásból, lenyűgöző végjátékkal érdemelte ki az aranyérmet. Rendelkezik azzal a szerencsés tulajdonsággal, hogy a krízishelyzetek nem le-
blokkolják, hanem a legvégső tartalékok előhívására ösztönzik, és ez már szinte védjegyévé vált. Sok ellenfele élte már át, hogy számukra nyertnek hitt asszók végén gratulálniuk kellett a győztes Siklós Gergelynek.
Ezután az est mindig felkészült házigazdája, Riersch Tamás összeállításában idézték fel néhány fontosabb győzelem történetét, és mire a végére értek, teljes képet kapott a hallgatóság a fiatal bajnok eddigi pályájáról.  
Természetesen egy élsportoló pályafutása sem csupa boldog pillanatból áll. Gergelyt sem mindig kerülték el a bajok, amelyek közül az egyik legnagyobb törést az okozta, amikor váratlanul ott kellett állnia vívókarrierjének egyik legfontosabb személyisége, edzője, Szalay Gyöngyi temetésén, akivel még most is sokszor beszélgetne, ha megtehetné.

Az élet azonban nem áll meg, menni kell tovább. Mégpedig nem is akármilyen célok felé, hiszen 2020-ban Tokió várja a résztvevőket a sportvilág legnagyobb ünnepére, az olimpiára. Reméljük, Siklósi Gergely a dobogó tetején fog állni, és vele együtt hallgathatjuk majd a magyar Himnuszt.  

Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság