Ugrás a tartalomra

Rekordot döntött a kertvárosi lány

Dacára a járványnak, az Ikarus BSE továbbra is megállíthatatlannak tűnik. Ez alkalommal Wagner-Gyürkés Viktóriával, az Ikarus egyik legeredményesebb atlétájával beszélgettünk, aki a közelmúltban egy több évtizedes fedettpályás országos rekord megdöntését mondhatja magáénak.

– Hogyan kerültél kapcsolatba az atlétikával?
– 9 éves voltam, amikor a szüleim levittek az Ikarus BSE atlétika edzésére. Több sportot is kipróbáltam előtte, de a futás volt az, ami azonnal magával ragadott.

– Volt valaki, aki erősen befolyásolt és a sport felé terelt?
– Nem igazán, gyerekként kezdtem, csak azért, hogy mozogjak, a családomban sincsenek sportoló felmenőim.

– Milyen érzés az Ikarus színeiben versenyezni?
– 20 éve vagyok a klub versenyzője, már nehéz lenne elképzelnem más színekben rajthoz állni, szeretek ide tartozni.

– Mennyiben borította meg a versenyzésedet, karrieredet a COVID-járvány?
– A 2020-as évemet, versenyszezonomat teljesen felborította a pandémia. Az olimpiát, amire évek óta készülök, elhalasztották, és emellett az egynapos nemzetközi viadalok is elmaradtak. Kevés versenyem volt, és az is csak hazai környezetben. Az elején nehéz volt megélni, hogy egy év „elment” a karrieremből, de nem szomorkodtam sokat, igyekeztem tavaly is, és most is a lehető legtöbbet kihozni magamból.

– A közelmúltban több évtizedes országos rekordot sikerült felülmúlnod: 3000 méteren 8 perc 55 másodperc alatt értél célba. Hasonlóra több mint 30 éve nem volt példa. Mesélj erről kérlek!
– Készültem a csúcsdöntésre, az edzések alapján ez reális cél volt, de mindig nehéz ezt pályára vinni. Nagyon örülök neki, hogy ez most sikerült. Lengyelországban, Torunban futottam, ahol most a fedettpályás Európa-bajnokságot is rendezik, a táv elején nekem ideális tempót diktáltak a versenytársaim, a második felében viszont egyedül futottam. Jó futás volt, de nem voltak tökéletes körülmények, úgy érzem pár másodperc még maradt abban a futásban. Ettől függetlenül elégedett vagyok az elért idővel és helyezéssel is.

– Volt-e komolyabb sérülésed?
– Volt sajnos, de szerintem ez a profi sport során szinte elkerülhetetlen. A bal térdemet már 2007-ben meg kellett műteni, majd 2016-ban újból megoperálták. 2015 telén fáradásos törésem volt. Ezeken kívül kisebb-nagyobb sérülés előfordult, de szerencsére nem igényeltek hosszabb kihagyást.

– Milyen érzés nézők nélkül versenyezni?
– Hiányoznak a nézők, de a nemzetközi versenyeken zenével egész jó hangulatot tudtak teremteni, így nem volt annyira érezhető a nézők hiánya.

– Milyen szabályok, előírások vonatkoznak egy versenyzőre a járvány idején?
– Minden országban különbözőek a korlátozások, de mindenhova szükség volt az utazás előtt PCR tesztet csináltatni, illetve a helyszínen még gyorstesztet végeznek. Természetesen az elmúlt évben már megszokott higiéniás szabályokat mindenhol be kell tartani, most is különösen kell vigyáznunk az egészségünkre.

– Mik a terveid a jövőre?
– Jelenleg épp Torunban vagyok a fedettpályás Európa-bajnokságon, itt szeretnék jól futni. Jövő héten pedig ha minden jól megy, már utazom Portugáliába, Monte Gordoba, edzőtáborozni, ahol megkezdjük a felkészülést a szabadtéri szezonra. Május közepén már kezdődnek a kinti versenyek. Az idei év fő versenye az olimpia, arra készülök. A világranglistán jól állok, de szeretném a szintidőt is megfutni. Nem titkolt célom a jövőben 3000 m akadályfutásban is csúcsot dönteni, remélem lesz rá jó lehetőségem.


Gueth Ádám