Ugrás a tartalomra

„Rosszul lehet játszani, de lélektelenül soha!” – Simon Tibor

„Erkölcs, erő, egyetértés.” Ez a zöld-fehér tábor jelszava, ami igazi családdá kovácsolta a szurkolókat. A megalapításának 10. évfordulóját ünneplő Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körbe most ennek a családnak, vagyis az ország legnépszerűbb futballklubjának, a Ferencvárosnak két kiválósága, Gera Zoltán és Lipcsei Péter látogatott el március 6-án. A legendákra mintegy 400 ifjú és kevésbé ifjú szurkoló volt kíváncsi az Erzsébetligeti Színházban.

A Baráti Kör alapítói között ott volt két Fradi-legenda, Novák Dezső és dr. Géczi István is, de rajtuk kívül Balogh Gábor (Torony), Bánki József, Dragóner Attila, Muha József és Pölöskei Gábor is a Kertvárosban éltek vagy élnek. Ezek után pedig már az sem meglepő, hogy egy ideig az árpádföldi Lipcsei Péter (Pepe) vitte a Mátyásföldön lakó Gera Zoltánt (Gerzson) az Üllői úti edzésekre.

A 44 éves, Albert Flórián után a legeredményesebb Fradi-játékos Lipcsei Péter, aki volt az év magyar labdarúgója és a KEK sorozat gólkirálya is, összesen 648 összecsapáson öltötte magára a zöld-fehér mezt. Négyszer lett magyar bajnok, hatszor kupa- és háromszor Szuper Kupa győztes. Mindezek előtt azonban a Vasasnak szurkolt, mert a nagypapája ott volt gépkocsivezető.

Pepére 17 évesen egy Kazincbarcika-Honvéd összecsapáson figyelt fel Nyilasi Tibor. A klasszis 1990-ben kezdte aktív pályafutását az FTC-ben, majd 1995-ben a FC Porto-ba igazolt, ahol az első évben bajnokságot és szuperkupát nyert a csapattal. Egy év után azonban térdszalagszakadást szenvedett épp a születésnapja előestéjén. A lábadozás után Salzburgba költözött, majd 2000-ben visszatért a Fradiba.

 

– 16 szezont húztam le a Ferencvárosnál, amelyben voltak keserű pillanatok is, amikor a csapatot kizárták három évre az NBI-ből. De büszke vagyok arra, amit elértem és ami nagyon fontos az életben, hogy soha nem szabad feladni és nagyon sokat kell dolgozni. Jelen pillanatban is csak a munkában hiszek, mivel most mint edző, átültem a másik oldalra. Hinni kell önmagunkban, mert akkor hegyeket lehet megmozgatni és az akarat is nagyon fontos, ha pedig teszel érte, akkor jönni fog a szerencse is.

Pepe számára egyébként a legnagyobb élmény az volt, amikor 1981 után 1992-ben ismét bajnok lett a Ferencváros és a diósgyőri stadionban 33 ezer szurkoló előtt játszhatott.

A 37 éves Gera Zoltán – aki a tavalyi Európa-bajnokság és 2016 legszebb gólját lőtte – pályafutását a harmadosztályú Harkány SE-ben kezdte 1996-ban, majd a Pécsi MFC-ben játszott. 2000-ben igazolt a Ferencvárosba, amellyel háromszor lett magyar bajnok és négyszer Magyar Kupa-győztes. 2004-től az angol West Bromwich Albion, majd a Fulham csapatában játszott (amellyel az Európa-liga döntőjéig is eljutott), de ott később nem kapott játéklehetőséget, így visszatért a West Bromwich Albionhoz. Tíz év után költözött haza, jelenleg ismét a Fradiban játszik. Itthon háromszor választották meg az év labdarúgójának, 2005-ben pedig egy internetes szaklap beválasztotta a Premier League 2004–05-ös álomcsapatába Čech, Hibbert, Carragher, Terry, Heinze, Cahill, Lampard, Robben, Henry és Rooney mellé. Többször volt a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya.

Nem titok, hogy Gera Zoltán kamaszkorában rászokott az alkoholra, erősen dohányzott és szipuzott is, sőt, rendszeresen járt játékterembe. A helyzetet szülei válása csak tovább nehezítette. Akkor azonban édesapja elvitte egy istentiszteletre és Gerzson a züllés helyett inkább a hitet választotta. (Ezzel egyébként Pepének is többször segített, hiszen amikor együtt repültek, azzal nyugtatta meg, hogy az Úr vigyáz rájuk.) Leszokott káros szenvedélyeiről, és újra elkezdett focizni. Legyengült fizikai állapota miatt azonban nagyon sokat kellett dolgoznia azért, hogy elérjen oda, ahol most tart.

– 2003-ban úgy volt, hogy elmegyek a Galatasarayba, mert nagyon komolyan érdeklődtek és még mezt is küldtek, de abban az időszakban találkoztam a feleségemmel, Timivel. Mivel nem volt számomra vonzó hely Törökország és nem biztos, hogy ott jól éreztem volna magam, ezért szerettem volna megvárni azt a lehetőséget, amikor nyugat-európai bajnokságba tudok elmenni és nagyon örülök neki, hogy Angliát választottam. Emellett az is fontos volt, hogy előtte megházasodjam.

A két legenda – akik együtt nyertek magyar bajnokságot 2004-ben – mesélt a játékvezetőkkel való kapcsolatáról is. Pepe szerint a tapasztaltabb bírókkal egyszerűbb volt kijönni, Gerzson pedig szinte baráti kapcsolatot ápolt az angliai dirigensekkel. A közönség soraiban volt azonban valaki, aki nem játékosi, hanem bírói tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Vámos Tibor, a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója ugyanis visszavonulása előbb még a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon is szerepelt partjelző asszisztensként.

Pepe itthon dolgozott többek között Nyilasi Tiborral, Novák Dezsővel, Csank Jánossal, Muha Józseffel és Gellei Imrével, külföldön pedig Boby Robsonnal és Jose Murinoval is, de szerinte a magyar kapitányoktól ugyanannyit lehet tanulni, nincs szükség arra, hogy idegen szakvezetők helyettesítsék őket. Gera Zoltán Bryan Ronsonnal kapcsolatban annak alázatát emelte ki, Roy Hodgson pedig szerinte a legfelkészültebb tréner volt, akivel valaha találkozott, hiszen neki köszönheti azt is, hogy mindegyik poszton tud játszani. Garami József kvalitásait ugyanakkor Alex Fergusonéhoz hasonlította.

Pepe ismertetőjegye az volt, hogy az egész pályán végigszáguldva és mindenkit kicselezve végül a kapuba bombázott, Gerzson viszont saját bevallása szerint jobban szeret ollózni, mint kapásból meglőni a labdát, sőt, többször volt már olyan, hogy csak a fáradtsága miatt rúgott bele. A gólörömnél bemutatott szaltókkal kapcsolatban pedig elmondta, hogy kezdetben kerítésekről ugrálva, betonon, ágyrugókon gyakorolta azokat – amitől természetesen a sérülésveszély miatt óva intette a fiatalságot –, mostanában azonban csuklófájdalmai miatt már nem ugrál. Megígérte viszont, hogy egy szaltót még mindenképpen láthatunk tőle.

Lipcsei Péter két gyermek édesapjaként és edzőként sem tud azonosulni a mostani „sztárfocistákat” jellemző trendekkel.

– Azt kérem a játékosaimtól, hogy a pályán először a teljesítményükkel tűnjenek ki, az edzői filozófiám pedig az, hogy a rend, a fegyelem és az alázat legyen meg bennük. A tisztelet a legfontosabb a tanárok, a szülők, a trénerek felé.

Gera Zoltán – akinek szintén két gyermeke van – szerint nagy felelősségük van a sportolóknak a pályán és a pályán kívül is, és nem mindegy, hogy milyen irányba viszik a fiatalokat.

– Tetoválást soha nem akartam és nem is tervezem, mivel egy labdarúgó egy példakép. Jó lenne, ha a fiatal világsztárok körül lennének olyan emberek, akik elmondanák nekik, hogy a siker nem tart örökké. (...) Ha valakinek tehetsége van, az ne gondolja azt, hogy nem kell szorgalmasnak lenni, és akik kevésbé tehetségesek, azok pedig szorgalommal utol tudják érni a tehetségesebbeket.

XVI. Kerületi Újság - Piros Cecil