Ugrás a tartalomra

Szilágyi + Decsi = nyerő páros

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Szilágyi Áron olimpiai és világbajnok kardvívó tavaly szeptemberben edzőt váltott, és a kertvárosi Decsi Andrást kérte fel arra, hogy készítse fel a riói ötkarikás játékok küzdelmeire. A tréner emiatt egy hét alatt családjával együtt hazaköltözött Singapúrból, az együttműködés pedig olyan jól sikerült, hogy a sportoló ismét aranyérmet szerzett. A nyerő páros a többi között brazíliai élményeiről és a közös munkájáról is beszélt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendégeként október 6-án az Erzsébetligeti Színházban, ahol jelen volt Decsi Tamás olimpikon és világbajnok, valamint Decsi István mesteredző is.

 

Szilágy Áron elmondta, hogy nem először jár a kerületben, hiszen 2011-ben már meghívták a Móra Ferenc Általános Iskolába, 2014-ben a Baráti Kör vendége is volt, tavaly pedig részt vett az új vívó-, birkózó- és szumócsarnok átadóján is, sőt, a Kertvárosi Vívó Sport Egyesület (KVSE) edzésein is részt szokott venni. Mindig szívesen jön a Kertvárosba, és habár a riói eseményekről már sokszor, sok helyen beszélt, boldogan tett eleget a meghívásnak most is, a kétszeres olimpiai bajnok ugyanis úgy érzi, hogy annyi pozitív dolog történt vele az elmúlt egy év során, amelyekért nem lehet elég hálás. Ahogy azért sem, hogy 26 évesen ő vihette a nyitó napon a magyar csapat olimpiai zászlaját, győzelmével pedig sikerült megtörnie egy 1948 óta fennálló pechszériát, amely a zászlóvivőket sújtotta. Mindezek mellett elmesélte azt is, hogy mielőtt pástra lépett volna, újra megnézte felvételről a bevonulást, amely csak tovább erősítette pozitív hozzáállását.

Áron eddig három olimpián vett részt. Jelenleg a riói áll hozzá a legközelebb az elért eredménye és a brazilok által teremtett hangulat miatt. Londonban szerinte „nagyon európai” ötkarikás játékok zajlottak, a várost pedig azért is szereti, mert már korábban is többször járt ott és az első olimpiai bajnoki címét is ott szerezte. Peking ugyanakkor az első ilyen megmérettetése volt, és szerinte a kínaiak valami nagyot szerettek volna alkotni, ami sikerült is nekik.

Decsi András számára örök élmény marad az idei ötkarikás játékok, de szerinte már a következő olimpiai ciklusra kell koncentrálni, és ki kell tűzni az újabb célokat a KVSE ifjú versenyzői számára is, akiknek felkészítésébe ő is bekapcsolódott.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes egykori vívó tízévesen lépett először pártra, de erről már édesapja és edzője, Decsi István beszélt, aki elmondta: 1992-ben az az érdekes helyzet állt elő, hogy mindketten az első osztályban szerepelhettek. Andrásnak azonban 1998-ban egy súlyos sérülés miatt abba kellett hagynia a vívást.

Decsi Andrástól megtudhattuk, hogy sportolói pályafutása befejezése után is szeretett volna a vívás közelében maradni, így folytatta a családi hagyományokat, ezért lett edző. Kezdetben testvérét segítette, majd a 2000-es évek elején Amerikában dolgozott. Később egy időre hazatért, 2006-tól tavaly őszig viszont Hong Kongban, Pekingben és Szingapúrban kamatoztathatta tudását.

Decsi Tamás Szilágyi Áronnal kapcsolatban elmondta, hogy ritkán versenyeztek együtt, hiszen nagy a korkülönbség köztük, 2007-ben azonban mindketten tagjai voltak a világbajnok csapatnak. Ezután a pekingi olimpián még egymás ellen is kellett vívniuk, ez mégsem okozott köztük konfliktust. Végül azonban egyéniben egyikük sem nyert érmet, és csapatban sem sikerült a legjobb négy közé jutniuk. 2009-ben azonban egy megújult csapattal – amelynek mindketten tagjai voltak – egy világbajnoki bronzérmet szereztek, Tamás pedig egyéniben szintén a harmadik helyen végzett. 2012-ben a londoni olimpiára nem jutott ki a kardcsapat, Áron viszont egyéniben aranyérmet szerzett. Végül pedig látva az ő céltudatos munkáját, Tamásnak is nagy motivációt jelentett, hogy ő is kvalifikálja magát a riói ötkarikás játékokra, hiszen idén már nem volt csapatverseny. Így egy nagyon jó hangulatú felkészülést végzett a Decsi-család és a most már kétszeres olimpiai bajnok.

Mindezzel kapcsolatban Decsi András hangsúlyozta: mindig is úgy gondolta, hogy egyszer haza fog térni Árpádföldre, és majd az itteni fiatalok felkészítését fogja segíteni. Ugyanakkor érzett magában annyi erőt, hogy tapasztalatai átadásával eredményesen segítsen egy olyan világklasszist, mint Áron, akinek felkérését nagy megtiszteltetésnek tartotta. Taktikájuk az volt, hogy sok versenyen és edzőtáboron vettek részt, így pedig nem volt olyan versenyző az olimpián, akivel a klasszis korábban már ne vívott volna. Amikor pedig a verseny napján belépett a terembe, mindenki arcán félelmet látott, ami tovább fokozta az önbizalmát. Tamás viszont sajnos, sorozatos bírói hibáknak köszönhetően az első asszón sem jutott túl, a megfelelő jogi lépéseket azonban természetesen már megtették. 

Az élménybeszámolók után Áron és András bemutatták, hogyan szoktak iskolázni, majd történelmi pillanatnak lehetett tanúja a közönség, ugyanis a kétszeres olimpiai bajnok vállalta a bíró szerepét és levezette azt az asszót, amit a KVSE ifjú reménységei, Baaken Mátyás és Hegedűs Márton vívtak egymással.

Az esemény - amelyen részt vett Abonyi János, Antalóczy Csaba, Ács Anikó, Horváth János, dr. Környeiné Rátz Katalin és Szatmáry László önkormányzati képviselő is - végén Kovács Péter polgármester és Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti kör vezetője is köszöntötte a sportolókat, Teszák Sándor grafikus művész, újságunk munkatársa pedig egy-egy karikatúrával  ajándékozta meg őket.

Piros Cecil - XVI. Kerületi Újság