Ugrás a tartalomra

Biotippek - Év végi teendők

Téli vitaminbombák készítése


Sokat tehetünk egészségünkért, ha vitamindús táplálékokkal törekszünk a betegségek megelőzésére. Ha szeretünk kirándulni, akkor erdőszéleken járva gyűjthetünk C-vitaminban gazdag kökényt és csipkebogyót. Az ezekből készített lekvár elkészítése ugyan munkaigényes, de a végeredmény igazán különleges ízvilágú csemege.
Egész tél alatt csíráztathatunk magokat, mert ezáltal termőtalaj nélkül is néhány nap alatt roppanós, friss saláta alapanyaghoz juthatunk. A csíranövények egyedülálló módon koncentráltan és könnyen emészthető formában tartalmazzák a szervezetünk számára kedvező fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket. Semmi másra nem lesz szükségünk, csak pár kanálnyi magra és vízre. Az alapanyag kiválasztásánál nagyon fontos szem előtt tartani, hogy kimondottan csíráztatásra szánt magokat szerezzünk be, mert azok biztosan nem tartalmaznak vegyszeres csávázó anyagot. Áztassuk be csapvízbe a magokat fajtától függően pár óráig, majd öblítsük át naponta 2-3-szor. Ügyeljünk arra, hogy nem álljon rajtuk a pangó víz, ehhez legegyszerűbb, ha kifejezetten csíráztatásra való, szűrővel ellátott edényt használunk. Zsázsát egy kis földdel töltött cserépben a konyhaablakban is nevelhetünk, 7-10 napon belül vágható eredményt fogunk kapni.
December 13-án vethetünk lucabúzát, amiből a néphagyomány szerint következtethetünk a következő évi termésre. Ha a kis tálkába tett búza 30-40 centire megnő karácsonyig, akkor jó termésre lehet számítani. A kikelt növény az ünnepi asztal dísze vagy akár házi kedvenceink egészségtámogató csemegéje is lehet.

Egyéb év végi teendők


Míg kertünk téli álmát alussza, mi készülhetünk a következő szezonra.  Most bőven lesz időnk némi barkácsolásra: készíthetünk például komposztládát, palántázóasztalt vagy eszköztárolókat. A kerti szerszámokat alaposan megtisztítva tegyük a fedett, száraz helyre, lehetőleg felfüggesztve. Előtte végezzük el karbantartásukat, élezésüket, a fém részek rozsda elleni védelmét.  Karácsony közeledtével már összeírhatjuk a következő évben beszerzendő eszközök, magok, könyvek listáját és akár jelezhetjük szeretteinknek, hogy ezek közül mit látnánk szívesen a karácsonyfa alatt.
Azok, akik szeretnek kísérletezni vagy kifejezetten nehezen művelhető, rossz adottságú kertjük van, építhetnek magasított ágyást. A kissé munkaigényes, de annál jobban működő rendszer lényege, hogy fából vagy egyéb építőanyagból (tégla, kő) a földtől számítva 60-80 centi magasan építünk egy keretet és ebbe tesszük bele a termékeny talajt az ültetésre szánt növényekkel együtt. Ültetésre kész magaságyat barkácsáruházban is kaphatunk, de a borsos ára miatt ésszerűbb saját kezűleg előállítani akár a háztartásban fellelhető alapanyagokból. Az új ágyás alapját ki kell ásni kb. 20 cm mélyen, majd különböző rétegekkel fel kell tölteni a 100-120 cm széles és 2-10 m hosszú keretünket. A gödör aljára tehetünk mindenféle lassan bomló kerti hulladékot, mint például lemetszett ágakat, csicsóka-, kukorica- és napraforgószárat. Taposással tömörítsük, majd jöhet az avarból, konyhai komposztálható hulladékból álló gyorsabban bomló réteg, amit szintén nyomkodjunk le. Erre terítsünk kb. 20 cm vastagon érett istállótrágyát vagy komposztot, végül a tetejére tegyünk 20 cm termőtalajt. Ha most év végén elkészítjük, akkor tavaszra lesz ideje a földnek annyira összetömörödni, kellőképpen átnedvesedni, hogy csak be kell telepíteni növényekkel. A serény lapátolás meghozza a gyümölcsét: miközben ez az ágyástípus teljesen elnyeli a kerti hulladékot, kedvező körülményeket tudunk biztosítani a legkényesebb növényeinknek is, amiket eddig kevés sikerrel tudtunk termeszteni, miközben sokkal kevesebbet kell majd hajolgatnunk. Emellett a bomló alsóbb rétegek által termelt hő melegebb közeget biztosít a puszta talajfelszínnél, aminek köszönhetően gyorsabban fejlődnek benne a magok és paláták, ezáltal korábbi és bővebb termésre számíthatunk. A következő években csak arra kell ügyelnünk, hogy a korhadás során besüppedt talajra töltsünk egy réteg földet.

 
XVI. Kerületi Újság -Weimper-Horváth Anett